StoryEditorOCM

SS United StatesUmjetni greben, hotel uz pristanište ili rezalište: neizvjesna sudbina slavnog prekooceanskog broda

Piše M.I.
22. rujna 2024. - 11:00

Stari 300-metara dug prekooceanski brod SS United States trebao bi postati najveći umjetni greben na svijetu, uz vijest da američki okrug Okaloosa na Floridi namjerava potpisati ugovor o kupnji broda i planira ga potopiti uz obalu Destin-Fort Walton-a, piše divernet.com.

SS United States je izgrađen 1952. za američku kompaniju United States Lines. Sa 53.329 tona, drži primat najvećeg putničkog broda izgrađenog u SAD-u, i s maksimalnom brzinom od 38 čvorova smatra se najbržim prekooceanskim brodom ikada izgrađenim. Dizajniran je da se po potrebi može pretvoriti u vojni brod, sposoban prevesti 14 tisuća vojnika i prijeći 10 tisuća milja bez punjenja gorivom. Brod je tijekom svog vijeka prevozio četiri američka predsjednika: Harryja Trumana, Dwighta Eisenhowera, Johna Kennedyja i Billa Clintona, kao i brojne slavne osobe među kojima su: Marlon Brando, Coco Chanel, Sean Connery, Gary Cooper, Salvador Dali, Walt Disney, Judy Garland, Cary Grant, Charlton Heston, Marilyn Monroe, Grace Kelly, John Wayne, a 1963. brod je primio nesvakidašnju ‘putnicu‘ Mona Lisu koja je putovala na izložbe u Washingtonu i New Yorku. 

Trenutno je brod usidren u Philadelphiji.

Dok traje pravni spor oko naknade za vez s dosadašnjim vlasnicima i tamošnjom lučkom upravom, razmatra se plan da se ovaj brod pridruži nosaču zrakoplova USS Oriskany, koji je trenutačno najveći umjetni greben na svijetu, a potopljen je kod Pensacole 2006. godine.

Najmera je da se brod potopi na dubinu koja će ga učiniti dostupnim svima – rekreativni ronioci moći će istraživati ​​gornje nadgrađe masivnog broda, dok će tehnički ronioci moći zaći u dublja područja i dijelove. S druge strane, brod kao umjetni greben stvorio bi nova staništa za morski život. Okrug bi platio prijevoz broda, njegovo čišćenje kako bi se uklonile opasnosti za okoliš.

Ako se ova kupopodaja ostvari, to bi poremetilo planove konzervatorima koji žele brod preurediti u hotel uz pristanište, kao turističku atrakciju. Treća opcija za linijski brod je njegova prodaja u otpad.

22. rujan 2024 11:02