StoryEditorOCM

nove tehnologijeVirtualna stvarnost: zaronite do antičkog brodoloma kod Brača uz pomoć - mobitela!

Piše M.I.
23. rujna 2024. - 09:14

Od ovog ljeta u Sutivanu se provodi dio opsežnog projekta interpretacije arheološkog nalaza antičkog brodoloma koji leži na dnu mora na dubini od 32 metra i trenutno je dostupan samo roniocima s posebnom dozvolom.

Upotrebom novih tehnologija: fotogrametrijskog snimanja, izrade 3D modela, primjenom virtualne stvarnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR) nastoji se ovaj vrijedan nalaz približiti širokoj publici na najatraktivniji mogući način.

Partner u ovom dijelu projekta bila je Splitsko-dalmatinska županija, a financijsku potporu osigurala je i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Izrađena je internet stranica https://anticki-sutivan.com/ sa sučeljem na hrvatskom i engleskom jeziku te mobilna aplikacija za iOS i Android platformu dostupna online i putem QR kodova na promidžbenim materijalima i na raznim lokacijama u Sutivanu.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Stranica i aplikacija obiluju atraktivnim fotografijama, 3D modelima i znanstveno-popularnim tekstovima o samom nalazu u Sutivanu i o širem okruženju brodoloma te o antičkoj baštini na otoku Braču i splitskom području.

Na stivanskoj rivi postavljen je kiosk s interaktivnim ekranom i sučeljem putem kojeg se spomenuti sadržaji mogu pregledati na licu mjesta i dobiti upute za instaliranje mobilne aplikacije.

Do kraja tekuće godine u planu je tiskanje ilustrirane priče za djecu i odrasle „Avanture grčkog dječaka Zena“ - jednog od članova posade na potopljenom brodu.

 

23. rujan 2024 09:17