StoryEditorOCM

TOPLINSKI UDARIZabilježen masovni pomor dagnji kod Ancone: naše more zagrijava se brže nego ostatak svijeta

Piše OM
2. rujna 2024. - 10:27

Nedavni pomor dijela školjki u Malostonskom zaljevu uznemirio je biologe i školjkare. Prvi su odmah postavili pitanje zbog čega je do ove nemile situacije došlo. Spominjalo se svašta: od visokih temperatura mora pa sve do odvoda vode s novog pelješkog mosta. S istim su se problemom mučili uzgajivači u Velebitskom kanalu.

No, pomor se nije dogodio samo kod nas, javlja Jutarnji list. Tijekom dva dana, 25. i 26. kolovoza, istraživači iz CNR-Irbim iz Ancone su u moru nedaleko od tog grada dokumentirali drastičan pomor dagnji. Do toga je došlo nakon morskih toplinskih valova koji su bili dugotrajni, a temperature mora iznad 30 stupnjeva Celzijusa zabilježile su i mjerne plutače.

Područje Sredozemnog mora zagrijava se brže nego ostatak svijeta, a projekcije pokazuju da će se taj loši trend nastaviti i u budućnosti. I naše se more neminovno mijenja - kako su ekološki uvjeti drugačiji, tako je život za razna stvorenja koja u njemu žive drugačiji. Ne samo da su se u naše more doselile razne životinje kakvih prije nije bilo, a koje inače žive u toplijim morima, nego je činjenica kako zbog klimatskih promjena najviše pate ona bića koja su pričvršćena za dno.

"Promijenite svoje ponašanje, zaštitite područja kroz valorizaciju projekata mreže Natura 2000, razvitte mrežu morskih parkova i učinite mjere očuvanja koje zahtijeva EU učinkovitima", poručili su znanstvenici koji razmatraju koja rješenja primjeniti: činiti apsolutno ništa i vidjeti što će se dogoditi; odrediti područje zabranjenog ribolova zatvoreno za bilo koju vrstu ribolova; smanjiti i profesionalni i sportski ribolov povećanjem nadzora; pripremiti potopljene umjetne brakove...

15. rujan 2024 14:55