StoryEditorOCM

za čišći okolišAdvent bez plastike: hvarskim ribarima reciklirane kašete

Piše Mirko Crnčević
23. prosinca 2021. - 10:23

Udruga za okoliš "Sunce" iz Splita ovih dana je na Tvardoju, najvećem starogradskom trgu, posjetiteljima besplatno ponudila razne predmete (višekratne boce, čaše i slamke, platnene vrećice, kecelje i kašete za ribare...), koji su alternativa uporabi jednokratne plastike.

Riječ je o akciji "Advent bez plastike", a na istom štandu je za djecu i odrasle upriličena radionica izrade "voskomota" – folija od pčelinjeg voska koje mogu poslužiti kao zamjena za jednokratne plastične folije.

- Provodimo dva komplementarna projekta, od kojih je jedan za škoje bez plastike, koji je financiran sredstvima Fondacije Princa Alberta II. od Monaka. Partneri su nam Grad Stari Grad, tvrtka "Komunalno Stari Grad" te Općina Sali na Dugom otoku i Zelena akcija. Doista je ohrabrujuće što su građani ovdje iskazali veliki interes za sve što smo im ponudili – kazala je Tea Kuzmičić Rosandić, voditeljica projekata u udruzi "Sunce".

Dio toga je i odluka Gradskog vijeća o smanjenju korištenja jednokratne plastike na svom području te u ustanovama i tvrtkama u (su)vlasništvu Grada.

Inovacije s ribarskim keceljama i kašetama odnose se na problem sve izraženijeg morskog otpada, dok je višekratna i alternativna folija, koja se može s lakoćom izraditi na pamučnoj tkanini, izazvala veliku pozornost djece i domaćica.

Ona je potpuno prirodna, ekološka i biorazgradiva, te kao takva može zamijeniti plastičnu i aluminijsku foliju, plastične vrećice i posude za hranu. Uz pravilno održavanje traje i do godinu dana, a kada se istroši može se ponovno "osvježiti" novim slojem voska. 

20. travanj 2024 01:26