StoryEditorOCM

jedinstven projektBiokugle ‘jedu‘ teške metale, mulj, otpadne vode, bakterije..., a za nusprodukte imaju vodu i kisik. Danas su bačene u more u Podgori

Piše OM
10. lipnja 2021. - 14:23

U četvrtak je u luci u Podgori organizirano bacanje biokugli u more. To je nastavak projekta Dobar dan za biokugle koji provodi Volonterski centar Crvenog križa Makarska, pri čemu se u more bacaju biokugle s mikroorganizmima koji razgrađuju otpad. Današnja akcija organizirana je u suradnji s Općinom Podgora i Osnovnom školom Mihovila Pavlinovića.

Ovo je prvi projekt ovakve vrste na Makarskom primorju, a sastoji od 4 koraka: prezentacije za učenike, izrade kugli od gline, sušenja u trajanju od 21 dan i bacanja u more na mjesta gdje su onečišćenja “pojačana”. Najčešće su to lučice - teški metali, benzin, dizel, boje, ostale tekućine s brodova, ali i radi slabije cirkulacije mora su idealne za zadržavanje većeg broja raznih crijevnih bakterija.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Da bismo uspjeli napraviti jednu kuglu potrebna nam je glina, EM1 tekućina (efektivni mikroogranizmi u tekućini) i bokashi (fermentirani efektivni mirkoogranizmi u mrvicama). Nakon što glina odstoji dva do tri sata u tekućini, istu vadimo, miješamo s bokashijem i oblikujemo u kuglicu veličine teniske loptice. Kao takva, ona pokriva jedan metar četvorni podmorja, odnosno efektivni mikroorganizimi "jedu" teške metale, mulj, otpadne vode, bakterije i za nusprodukte imaju vodu i kisik. Na taj način se vraćaju bioraznolikost i "život" u to podmorje“ - rekao je još na početku realizacije ovog projekta Miroslav Dudaš, predavač Gradskog društva CK Makarska.

image
Ivo Ravlić/Cropix
19. travanj 2024 19:29