StoryEditorOCM

DOBITNIK PLAVE VRPCEDavor Perušina ispričao kako je sa svojom ekipom spasio tri ribara: Pravo je čudo da smo ih uopće primijetili s nakrcanog broda na valovitoj površini!

Piše Anđelka Kelava/Dubrovački vjesnik
9. prosinca 2021. - 09:15

Kapetan Davor Perušina iz Slanog i upravitelj stroja Damir Mršić iz Malog Lošinja ovogodišnji su dobitnici Plave vrpce Vjesnika u momčadskoj konkurenciji.

Oni su u veljači ove godine, ploveći na brodu ”Glory Tellus”, kod obale Brazila spasili trojicu ribara, čija je brodica potonula osam sati prije nego što ih je u valovitom moru ugledala posada hrvatskog kapetana. Unesrećene i potpuno iznemogle Brazilce, od kojih jedan nije imao snage ni za podići ruke, a kamoli se uspeti brodskim ljestvama, u uvjetima dvometarskih valova i jakih struja, doslovno je svojim rukama, stojeći na pilotskim ljestvama, oteo moru upravitelj stroja Damir Mršić. Oni nisu mogli biti na svečanosti dodjele jer su obojica na brodu, no javili su se videoporukom iz Portugala.

Kapetana Perušinu iz Slanoga Dubrovački vjesnik zatekao je na doku u Portugalu, odakle se javio putem društvenih mreža.

- Kad se tako nešto dogodi ne razmišljate o ničemu sutra, nego ste sretni jer ste spasili živote nesretnih ljudi. Kad gotovo godinu dana kasnije dobijete visoko priznanje, prvo vam se vrati sjećanje na taj dan kad je cijela posada broda kojim sam zapovijedao kao jedan odradila taj humani čin, onda je u meni sigurno jako puno emocija, ponosa i sreće. Hvala mojoj obitelji, supruzi i kćeri što su me zamijenile na dodjeli Plave vrpce Vjesnika, jer ja sam opet na brodu. Hvala svima koji su birali i odlučivali o dodjeli priznanja, koje ću sigurno čuvati na vidljivom mjestu u mom domu, a znam sigurno da bih opet ponovio isto kao što znam da bi i drugi pomorci pomogli meni ako bi trebalo - kazao nam je u telefonskom razgovoru kapetan Perušina.

Dobitnik Plave vrpce prisjetio se još jednom dana spašavanja 21. veljače kad je na putu od ukrcajne luke Barra Dos Coqueiros u Manaosu u Amazoni, na sjevernoj obali blizu luke Natal posada palube opazila ploveće objekte razbacane po moru te tri osobe u moru među valovima.

- Odmah je dan znak za uzbunu, da je čovjek u moru. Hitno smo krenuli u akciju spašavanja. Hitro smo prvog unesrećenika prihvatili na palubu, a za njih i drugog i trećeg. Trebalo je snage podignuti osobu iz mora, zahvaljujuci Damiru Mršiću, opasna situacija je prevladana prilično lako. Unesrećenima je na brodu pružena prva pomoć, a brod se vratio na zadani kurs prema luci Manaus - prisjetio se Perušina koji je putem brodskih sustava za komunikaciju unatoč jezičnoj barijeri doznao da su unesrećeni s broda “Barbosa Filho”Natal RN koji se potopio oko 4 ujutro. Oni su bili jedina posada.

- Bili su u moru oko 7 sati te iako je temperature mora u tom dijelu oceana oko 27 stupnjeva, ipak su bili pothlađeni i dosta iscrpljeni. Osim površinskih rana, ogrebotina i modrica nisu pokazivali druge vidljive zdravstvene probleme. Smjestili smo ih u brodsku bolnicu te im ukazali pomoć, izmjerili tjelesnu temperature dali im vodu, hranu i suhu odjeću. Idući dan Centar za spašavanje u Rio De Janeiru poslao nam je obavijest da, budući da su ribari brazilski državljani, skrenemo na sidrište luke Fortaleza kako bi ih predali lučkim vlastima. Kad smo to ispoštovali, ribare je dočekala Hitna pomoć i odvezla ih u bolnicu na detaljni pregled. Otegotna okolnost su bili valovi do dva metra visine i jake morske struje. Pravo je čudo da smo ribare uopće primijetili s nakrcanog broda na valovitoj površini. Cijela akcija spašavanja pokazala je potpunu spremnost posade koja redovito prolazi vježbe sigurnosti - zaključio je kapetan Perušina.

25. travanj 2024 02:30