StoryEditorOCM

4./5. svibnjaDubrovnik domaćin Adriatic Sea Foruma, najavljeno desetak tema o sadašnjosti i budućnosti pomorskog turizma na Jadranu

Piše OM
26. ožujka 2023. - 12:09

U četvrtak 4. i petak 5. svibnja Dubrovnik će biti domaćin Adriatic Sea Forum - Cruise, Ferry, Sail & Yacht 2023, putujućeg međunarodnog događaja posvećenog pomorskom turizmu na Jadranu koji je osmislio i organizirao Risposte Turismo, čije će se šesto izdanje održati u partnerstvu s Lučkom upravom Dubrovnik i Gradom Dubrovnikom.

Pokrenut 2013. godine, forum je tijekom godina postao referentni događaj za sve operatere u sektoru krstarenja, trajekata i nautike, i još jednom će pružiti priliku za susret i suradnju sa sudionicima, što je već potvrđeno, iz 15 zemalja. Pored sedam koji gledaju na Jadran (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Italija, Crna Gora i Slovenija), preko 200 operatera i profesionalaca već je akreditirano iz Austrije, Belgije, Francuske, Njemačke, Monaka, Španjolske, Švicarske i Velike Britanije.

U konferencijskom centru dubrovačkog Royal Resorta poduzetnici i menadžeri brodskih kompanija, pomorskih agencija, lučkih terminala, turoperatora, putničkih agencija, marina i malih luka, nautičkih charter kompanija i drugih organizacija pridružit će se predstavnicima Vlade, javnih, nacionalnih i međunarodnih tijela na dvodnevnom događaju koji će sadržavati uz mogućnost povezivanja tvrtki, rasprave o mogućnostima koje treba razviti na Jadranu i o novim načinima na koji se može razvijati pomorski turizam na tom području.

Komentar Francesco di Cesare, direktora Risposte Turismo

“Zadovoljstvo nam je što smo se ponovno susreli ovdje u Dubrovniku nakon izdanja iz 2015. godine. Posljednjih godina pomorski turizam svjedočio je značajnom ubrzanju i nizu promjena, od širenja digitalne tehnologije do pojave novih segmenata potražnje, zajedno s drugim aspektima, posebno poznatim i privlačnim brendom Jadrana kao turističke destinacije, sa značajnim potencijalom da postane sve konkurentniji u usporedbi s drugim područjima na Sredozemlju i širom svijeta ”, pojasnio je direktor Risposte Turisma Francesco di Cesare.

“Forum ćemo otvoriti”, nastavlja di Cesare, “s prezentacijom rezultata novog izdanja Izvješća o turizmu na Jadranu koji sadrži statističke podatke i informacije koje je Risposte Turismo ažurirao za sve segmente sektora pomorskog turizma. Predstavljamo detaljan prikaz svih podataka i trendova koji se tiču Jadrana, koji je 2022. godine registrirao ukupno 22 milijuna turista - putnika koji su se kretali kroz više od 50 luka samo kroz krstarenja i trajektne segmente, i sa strukturiranom, širokom ponudom za nautički sektor, sastavljen od 330 objekata koji nude ukupni kapacitet više od 200 vezova za jahte dužine preko 50 metara. Također ćemo se usredotočiti na dinamiku koja je i prije pandemije svjedočila i dalje svjedoči znakovima usporavanja na ovom području ili barem neuspjeha u ubrzanju; važno je ispitati ove znakove, tako da možemo razumjeti kako programirati svoje izbore za budućnost”.

“Još jednom smo ove godine odabrali teme za koje vjerujemo da su od iznimne važnosti za budućnost Jadrana, uključujući potrebu za prepoznavanjem formula koje bi mogle uravnotežiti gospodarski rast s održivošću područja i zajednica koje ga okružuju”, zaključuje, “i o kojem očekujemo da će se razgovarati među predstavnicima kruzing industrije, trajektnih i nautičkih segmenata, kao i o turističkim destinacijama na Jadranu”.

Komentari partnera iz izdanja Adriatic Sea Foruma 2023. godine

“Velika nam je čast i zadovoljstvo ugostiti ponovo međunarodni pomorski događaj Adriatic Sea Forum nakon osam godina u Dubrovniku. Adriatic Sea Forum nudi brojne mogućnosti za dijalog i umrežavanje, razmjenu znanja i iskustava, ideja i strategije s glavnim međunarodnim dionicima”, rekao je Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik. “Tijekom dva dana Dubrovnik će biti glavni grad krstarenja, trajekata i nautičkog turizma. Adriatic Sea Forum održat će se u Dubrovniku u prvom tjednu svibnja, 8 godina nakon prvog izdanja foruma u Dubrovniku. Tijekom događaja rado ćemo predstaviti naš multidisciplinarni strateški projekt upravljanjadestinacijom Respect the City - Poštujmo Grad. Adriatic Sea Forum privući će pozornost kruzing industrije, trajekata i nautičkog sektora na Dubrovnik iz cijele Europe i svijeta.”

image

sd sdsd sd s

Risposte Turismo

“Zadovoljstvo mi je poželjeti Vam dobrodošlicu na Adriatic Sea Forum u Dubrovniku, u ovim 1940 metara dugim kamenim zidinama, u ovoj UNESCO-voj svjetskoj baštini, ali i poznatoj turističkoj destinaciji - poručuje Mato Franković, gradonačelnik Grada Dubrovnika - Kako bismo zaštitili našu vrijednu baštinu i vrednovali javni prostor te očuvali integritet lokalnog stanovništva, svoj smo turizam usmjerili održivom razvoju. Za sve Vas iz sektora pomorstva i turizma ovaj Forum je prilika da nadogradite svoja znanja, ali i podijelite svoja saznanja. Siguran sam da će Vas Dubrovnik inspirirati da to učinite na najbolji mogući način, s fokusom na održivost i zaštitu Jadranskog mora.”

Teme i govornici šestog izdanja

Glavne teme koje će karakterizirati rasprave na okruglom stolu, govori i prezentacije predstavljene na Adriatic Sea Forum 2023. uključivat će strategije i formule namijenjene uravnoteženju interesa sektorskih operatora s održivošću područja, gospodarskim rastom i zapošljavanjem, kako i gdje pronaći potražnju za dodatnom ponudom zahvaljujući novim investicijskim proizvodima u nautičkom sektoru, ponovnom pokretanju odmorišnih putovanja trajektom, potencijal “brenda Jadrana”, prostora za rast u velikom nautičkom segmentu i budućnosti putovanja na krstarenju u tom području.

Ovogodišnji program sadržavat će i novu sesiju pod nazivom “ Što je novo na Jadranu ”, u koju će biti uključen niz novih tema za budućnost, kao i završni fokus posvećen pomorskom turizmu u Hrvatskoj, s ciljevima koji će se postići u narednim godinama u svjetlu brojnih razvojnih projekata koji su trenutno u tijeku ili su nedavno završeni.

Forum će također pružiti priliku za čuti perspektive Europske komisije za pomorski turizam na Jadranu, s direktoricom za turizam Valentinom Superti (Tourism, proximity and digitalisation, DG Grow - European Commission) kao i tehničke detalje o novom hrvatskom zakonodavnom okviru za pomorski turizam s Josipom Bilaverom, državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture

Svih 40 govornika bit će fizički prisutno na Forumu, a gostovat će: Oleg Butković, Ministar mora, prometa i infrastrukture; Eduardo Santander, izvršni direktor Europske putničke komisije; Kristijan Pavic, predsjednik ACI d.d., Marie-Caroline Laurent, generalna direktorica CLIA Europe; Zeno D‘Agostino, predsjednik ESPO-a, Europska pomorska lučka organizacija i Lučka uprava istočnog Jadrana; Ajka Matijević, osnivač A + Yachting; Athanasios Porfirys, Predsjednik uprave Luke Igoumenitsa i David Sopta, Predsjednik i direktor trajektne tvrtke Jadrolinija d.d., Roberto Perocchio, predsjednik ASSOMARINAS, Spyridon Almpertis, potpredsjednik za lučke operacije, planiranje itinerera i upravljanje gorivom Crystal Cruises te Frédérique Patry, viši upravitelj za oblikovanje itinerera Silversea.

Sudionici se ovdje mogu registrirati kako bi sudjelovali na Adriatic Sea Forumu, koji će se odvijati na engleskom jeziku, s prijevodima na talijanski i hrvatski.

Događaj sponzoriraju Bassani Group i Zračna luka Dubrovnik.

Za sve informacije o načinu kako sudjelovati, pogledajte adriaticseaforum.com

Risposte Turismo

Risposte Turismo je istraživačka i konzultantska tvrtka u službi turističke makroindustrije. U Italiji i Europi djeluje više od 20 godina, a specijalizirao se za pružanje projektnih i operativnih rješenja za organizacije i tvrtke u turističkom sektoru.

Osim Adriatic Sea Foruma, Risposte Turismo je osmislio i organizirao Italian Cruise Day, referentni događaj za talijanski segment krstarenja, 11. izdanje koje će se ove godine održati u Tarantu i na Talijanskom forumu za šoping Turizam, prvi takav događaj u Italiji.

Glavni proučavani sektori uključuju pomorski turizam, trgovački turizam, filmski turizam, trkački turizam, vinski turizam, glamping, lokalni utjecaj velikih događaja i upravljanje destinacijama.

20. travanj 2024 11:47