StoryEditorOCM

jedinstven doživljajEko-edukacijska staza pod morem: ‘S Kornata ponesite uspomene, ostavite samo mjehuriće‘

Piše OM
27. svibnja 2021. - 12:32

U Nacionalnom park Kornati testirala se nova podmorska eko-edukacijska staza. Financirana je europskim novcem kroz projekt u kojem sudjeluje 15 partnera iz 10 mediteranskih zemalja. Cilj je očuvanje i valorizacija prirodne baštine u obalnim i priobalnim destinacijama, piše HRT

INHERIT-u je namjera: jačati tematske turističke rute. One pod morem također. Otkriti i očuvati se tako želi prirodna baština. Za to su Kornati savršeno mjesto. 

Vođena tura podmorjem uz Škanj Veli trajat će najviše 20 minuta. Novost je ovo u ponudi Parka.

- Inače, to je rezervirano samo za autonomne ronioce s dozvolama. Ovo je prilika da i obični posjetitelji vidi ovaj svijet podmorja Kornata iz prve ruke, govori Šime Ježina, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati.

A ono ostavlja bez riječi. Potvrdit će i oni koji poznaju njegov svaki pedalj.

Ekološki osviješteni ronilac - takvog u Kornatima žele vidjeti voditelji projekta. 

- Cilj projekta INHERIT su održive turističke strategije za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine Mediterana, naglašava Ana Marija Vukčević, voditeljica projekta INHERIT, Ministarstvo turizma i sporta.

Prije zarona ronilački bonton ponovit će se dvaput!

- Nema diranja ništa pod morem. Instruktor će pomagati da se održi neutralna plovnost da niti dijelovima tijela niti dijelovima opreme ronioca utječe na podmorje, pokazuje Leo Lušić, instruktor u ronilačkom centru, Murter.

Jer štititi treba livade morske trave, prorijeđene sidrenjima: izvor života kornatskog, ali i jadranskog podmorja.

Sve služi za očuvanje staništa posidonije - što je da skratim mrjestilište ribe i to su pluća Kornata, to je budućnost, govori Šime Ježina, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati.

Čeka sada prve goste. A iz Parka ponavljaju: ponesite odavde uspomene, ostavite samo mjehuriće, piše HRT.

15. travanj 2024 20:31