StoryEditorOCM

dva Evergreena‘Ever Ace‘, najveći kontejneraš na svijetu, uspješno prošao kroz Sueski kanal. Član posade ‘Ever Liftinga‘ pao s palube u more

Piše OM
31. kolovoza 2021. - 14:32

Najveći kontejnerski brod na svijetu EVER ACE završio je svoj prvi tranzit kroz Sueski kanal 28. kolovoza ove godine, piše The Maritime Executive.

S obzirom na golemu veličinu broda i činjenicu da je mu je ovo prvo putovanje, privukao je dodatnu pozornost Uprave Sueskog kanala, prenosi Pomorac.hr.

Kapaciteta 23 992 teu, EVER ACE, inače u vlasništvu Evergreen Linea, ima najveću nosivost od svih kontejneraša na svijetu, otprilike 30 teu više nego HMM Algeciras i njezini sestrinski brodovi koji su prolazili kanalom 2020. godine. Brod je dug 400 metara, širok 61,5 metara, a njegova težina iznosi 235 tisuća tona, što ga čini najvećim kontejnerašem na svijetu.

EVER ACE je svoje prvo putovanje započeo iz luke Taipei te je na putu za Rotterdam.

Nakon uspješnog prolaska kroz Sueski kanal, Uprava kanala uručila je buket cvijeća tajvanskom kapetanu Yangu.

Nesreća na kontejnerašu “Ever Lifting”

U popodnevnim satima 29. kolovoza kontejnerski brod EVER LIFTING uputio je urugvajskoj službi traganja i spašavanja na moru dojavu o čovjeku u moru otprilike 12Nm južno od grada Pirapolis u Urugvaju, javlja FleetMon.

Pokrenuta je akcija spašavanja te su u potrazi sudjelovali helikopteri, obližnja plovila, kao i sam EVER LIFTING. Prema posljednjim informacijama, osoba još uvijek nije pronađena, no potraga je u tijeku, prenosi Pomorac.hr.

Kontejneraš je bio na putu iz Brazila u Montevideo, gdje je trenutno na sidrištu.

Brod je u vlasništvu kompanije Evergreen Marine UK Ltd te plovi pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva.

24. travanj 2024 21:00