StoryEditorOCM

NOVI PODACIHOK: Ribarstvom se bavi manje obrta nego lani, 27. susret ribara zakazan u Zadru

Piše Hina
4. listopada 2024. - 09:35

U Hrvatskoj se u rujnu ove godine djelatnošću ribarstva bavilo 2.392 obrta, što je četiri obrta ili 0,17 posto manje u odnosu na rujan prošle godine, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske obrtničke komore (HOK).

U odnosu na kolovoz, broj obrta koji se bave djelatnostima ribarstva, ribolova i morskog ribolova, akvakulture i morske akvakulture je veći za dva obrta ili 0,08 posto, podaci su iz Obrtnog registra Ministarstva gospodarstva.

"Ribarstvo je strateška gospodarska grana, izuzetno teška i zahtjevna i sada već godinama izložena višestrukim izazovima, a novi su stalno pred nama", kazao je predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil povodom održavanja 27. Susreta ribara koji će se održati u Zadru od 10. do 12. listopada.

Važno je, kako je rekao, da Ceh za ribarstvo i akvakulturu HOK-a ostane jednako utjecajan i aktivan, a Susret ribara je važno i nezaobilazno događanje za sve ključne u sektoru.

Upravo podrška samih ribara radu Ceha i samom Susretu ključni su za uspjeh njihovih inicijativa i aktivnosti, kazao je Kratohvil.

HOK će, kako se navodi u priopćenju, od 10. do 12. listopada u Zadru okupiti hrvatske ribare, zakonodavce, predstavnike nadležnih tijela te sve ključne dionike u ribarstvu, a domaćin Susreta je Obrtnička komora Zadarske županije.

Na skupu će biti riječi o stanju u hrvatskom i lokalnom ribarstvu i marikulturi, inspekcijskom nadzoru u ribarstvu, mogućnostima financiranja iz EU fondova, utjecaju klimatskih promjena na biologiju mora, dekarbonizaciji i zelenoj tranziciji malog priobalnog ribarstva itd.

Predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Stjepan Nedoklan je kazao kako sa sektor ribarstva suočava s nizom izazova te kako s Upravom za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva komuniciraju o svojim problemima. Na Susretu ribara Ceh će kao i svake godine formulirati i uputiti zahtjeve za unapređenje struke nadležnim tijelima i intenzivno raditi na njihovom provođenju, poručio je.

04. listopad 2024 12:34