StoryEditorOCM

otociKomiža i Sućuraj dobili zeleno svjetlo za projekte posvećene ribarskoj baštini, evo o čemu se radi

Piše M. I.
21. ožujka 2023. - 09:36

Dva lijepa projekta posvećena ribarskoj baštini dobila su zeleno svijetlo za realizaciju.

U studenom 2022. Upravni odbor FLAG-a Škoji odabrao je projekt "Ribarska zbirka Grada Komiže" u okviru natječaja FLAG-a Škoji "Promicanje društvene dobrobiti i kulturne baštine u područjima ribarstva i akvakulture". Odlukom Uprave ribarstva za ovaj projekt dodijeljeno je 56.648 eura, javlja Pokret otoka.

Poznato je da je Komiža mjesto je iznimne ribarske tradicije i baštine u kojoj i danas žive i rade brojni ribari. Grad raspolaže raznovrsnim eksponatima ribarske zbirke komiških ribara od 1986. godine do danas, no oni nisu adekvatno konzervirani i izloženi.

Izlaganje eksponata i interpretacija ribarskih tema uz te eksponate doprinijet će podizanju svijesti o ribarskom identitetu Grada Komiže i viškog akvatorija.

Novo mjesto interpretacije maritimne baštine obogatit će kulturnu ponudu Grada Komiže i omogućiti bolju turističku promidžbu. U sklopu projekta će se konzervirati od 50 do 70 predmeta ribarske zbirke. Osim toga, opremit će se prostor za pohranu i izlaganje, istražiti uloga špilje Mancinovica na otoku Svecu u životu komiških ribara, interpretirati i prezentirati teme iz ribarskog života, organizirati izložba i uprizoriti interaktivna kazališna predstava Ala falka.

Nakon završetka projekta svi građani Komiže i oni koji vole Komižu i maritimnu baštinu, imat će mjesto u Spomen domu na koje će se uvijek moći vraćati i istraživati zanimljivu kulturnu i ribarsku baštinu.

Također, projekt na Hvaru -"Interpretacijski centar ribarske baštine Sućuraj" dobio je vrijedna sredstva za provedbu - 23.233 eura.

U svrhu tog projekta preuredit će se trenutni prostor Turističke zajednice Sućuraj u prostor koji će služiti za interpretaciju svega vezanog uz ribarstvo, te tako očuvati tradicija otoka Hvara, ali i obogatiti turistička ponuda Dalmacije.

Centar je ujedno i multifunkcionalan te će poslužiti i za organiziranje raznih manifestacija u svrhu promicanja ribarstava.

Centar čuva tradiciju ribarstva, ali i obogaćuje turističku ponudu Dalmacije

Centar ribarstva je namijenjen svim stanovnicima Sućurja, otoka Hvara, kao i njihovim posjetiteljima. Izravno će se uključiti prvenstveno ribari općine Sućuraj. Oni će svojim iskustvom i znanjem doprinijeti samom istraživanju i postavljanju sadržaja centra.

Promicanje prirodne odnosno ribarske tradicije je ključna stvar ako želimo sačuvati i potaknuti mlade na što ozbiljnije bavljenje ribarstvom. Tako ćemo sačuvati od zaborava taj od davnina poznati posao otočana, ljudi s mora.

Promicanje baštine ribarstva je vrlo zanimljiva tema za posjetitelje i turiste koji dolaze u Hrvatsku, te će centar proširiti turističku ponudu Dalmacije.

Tradicija ribarstva će se prezentirati i na inovativan način – preko QR kodova. Svi posjetitelji će imati mogućnost doživjeti uživo način na koji se ribari, kakvi se sve ulovi mogu vidjeti te koliko je bogato morsko dno u Jadranskom moru. Prezentacija tradicije, baštine kao takve preko pametnih uređaja je inovativnost kako u kulturološkom tako i u tradicijskom smislu. QR kod će biti osposobljen i za osobe s invaliditetom.

18. travanj 2024 13:53