StoryEditorOCM

nemoguća misijaLučica hotela ‘Dalmacija‘ vodi se kao sportska, ali je preko noći postala privezište

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
14. srpnja 2022. - 13:55

Plaža ispred hotela "Dalmacija", za koju koncesiju ima "Imperial Riviera", i dalje je okupirana ležaljkama između kojih nema koridora za pristup kupačima u more, čime se grubo krši Pravilnik o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije.

Upravo zbog toga, plažu će uskoro posjetiti komunalni redari, ali i povjerenstvo koje je dalo koncesiju, kako nam je rečeno iz Odjela za turizam i pomorstvo Županije splitsko-dalmatinske.

image

Nered na plaži

Ivo Ravlić/Cropix

Očitovanje koncesionara

- Sukladno odredbama pozitivnih propisa, za nadzor koncesija na pomorskom dobru nadležno je povjerenstvo iz članka 7. uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru te je njegov izlazak na teren planiran. Povjerenstvo čine predstavnik nadležne lučke kapetanije, stručnjak za prostorno planiranje koji se imenuje iz upravnog tijela nadležnog za izdavanje dokumenata na osnovi kojih je obavljen zahvat u prostoru i stručnjak za financije iz Ministarstva financija - nadležne porezne uprave.

image

Pročelnica Matea Dorčić
 

Sasa Burić/Cropix

S obzirom na zaprimljene informacije, zatražili smo očitovanje koncesionara te postupanje komunalnog redarstva Grada Makarske. Uvidjevši razlike u navedenim činjenicama, zatražili smo dodatna očitovanja i postupanja koncesionara. Splitsko-dalmatinska županija nastavit će daljnje postupanje u ovom predmetu sukladno odredbama važećeg ugovora o koncesiji, odredbama Pravilnika o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području županije, kao i ostalim pozitivnim propisima Republike Hrvatske - kazala nam je Matea Dorčić, pročelnica Odjela za turizam i pomorstvo Županije.

Međutim, sada je otvorena Pandorina kutija, jer svi se pitaju na koji način i pomoću koje magije će Skupština Splitsko-dalmatinske županije "Imperialu" uopće dodijeliti koncesiju nad lučicom "Dalmacija" i plažom.

Naime, kako smo i pisali, Županjska skupština u travnju je usvojila odluku o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene – privezišta i plaže na predjelu ispred hotela "Dalmacija" u Makarskoj.

Inicijativu za provođenje javnog prikupljanja ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru na plaži i u lučici hotela "Dalmacija" podnijelo je Društvo Imperial Riviera kojem je ugovor o koncesiji za lučicu istekao 31. svibnja 2021., ali još imaju koncesiju nad plažom, do 2025.

"Imperial", koji još čeka koncesiju i za plažu i lučicu, i to na 10 godina, na predjelu ispred hotela "Dalmacija", na plaži namjerava postaviti tri šanka od po 15 metara četvornih, dva plutajuća pontona s baldahinima, 45 suncobrana, 95 ležaljki, 25 baldahina, a u lučici 10 SUP daski, tri glisera, tri jet skija, pet pedalina, osam kajaka, pet vodenih bicikala, te tri štanda za prodaju sportskih usluga i aktivnosti, iznajmljivanje vodenih rekvizita i prodaju konfekcijske trgovačke robe.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Nema posebne namjene

Međutim, prema važećim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Makarske iz 2020., ali i po prijedlogu izmjena i dopuna plana iz ove godine, a koji još nije potvrdilo Gradsko vijeće Makarske, luka ispred hotela "Dalmacija" navedena je kao isključivo sportska luka, a ne luka posebne namjene za gospodarsko korištenje.

Stoga nas je zanimalo kako je moguće da se sportska luka daje pod koncesiju za gospodarsko korištenje - naplaćivanje vožnji pedalinama, gliserom, jet skijem i ostalim sadržajima?

Kako je kazala pročelnica Dorčić, sada lučica više nije sportska, već je privezište od lokalnog značenja, a zahtjev za dobivanjem lokacijske informacije od Grada Makarske podnijela je "Imperial Riviera".

- Za pokretanje novog postupka dostavljena je za to potrebna dokumentacija, a među ostalom i lokacijska informacija od 15. veljače 2021., koju je izdao Grad Makarska, Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo, Odsjek za graditeljstvo i zaštitu okoliša, u kojoj je navedeno kako se radi o privezištu - kazala je Dorčić.

Sada se postavlja pitanje tko je "Imperial Rivieri" uopće izdao ovu potvrdu i za koje svrhe, jer je lučica "Dalmacije" i dalje sportska luka u kojoj nije dopušteno iznajmljivanje glisera, skutera i drugih sadržaja i to prema postojećem Prostornom planu, ali i prema županijskom Prostornom planu.

Ma sve da je lučica preko noći odjednom postala privezište, opet je u njoj nemoguće iznajmljivati jet skijeve i glisere i cijeli mul pretvoriti u spremište i poligon za spuštanje jet skijeva.

Naime, uvidom u grafički prikaz obuhvata koncesije u lučici i plaži hotela "Dalmacija" vidljivo je da se gliseri i jet skijevi za najam, i to po tri komada od svakog, znači šest, nalaze u moru lučice, a ponton s baldahinom u moru uz mul, pored brodica lokalnih ribara, dok bi se pored mula, u trima kioscima organizirala prodaja sportskih usluga i aktivnosti - iznajmljivanje non-motor vodenih rekvizita i prodaja konfekcijske trgovačke robe.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Nadalje, na cijelom mulu na kojem se godinama sunčaju i domaći i turisti predviđeno je mjesto za četiri jedrilice, pet pedalina, 10 SUP daski, osam kajaka, slip za porinjanje plovila u more, pet vodenih bicikala te skladište za opremu. Da bi lučica mogla postati poligon za cijeli ovaj vašar, morala bi biti luka nautičkog turizma ili za javni promet, što opet nije jer za luku nautičkog turizma nema minimalno tehničke uvjete. Pa pođimo redom.

Bez sportske udruge

Prema tekstualnom dijelu Prostornog plana Županije, u čl. 132, privezište je definirano kao ''dio posebno izgrađenog i uređenog morskog ili vodenog prostora i obale za pružanje usluga veza kojim se formira zaštićeni akvatorij u funkciji prihvata plovila, a opremljen je napravama za siguran privez brodova.

Privezište se može graditi unutar obuhvata izdvojenog građevinskog područja izvan naselja ugostiteljsko-turističke namjene s kojom čini jedinstvenu prostorno-funkcionalnu cjelinu. Broj vezova privezišta iznosi najviše 20 posto ukupnog broja smještajnih jedinica, a može zauzimati maksimalno 30 posto obalne linije izdvojenog građevinskog područja izvan naselja ugostiteljsko-turističke namjene. Potreba izgradnje recepcije i sanitarnih čvorova određuje se u odnosu na planirani broj vezova nautičkog privezišta, sukladno posebnom propisu o kategorizaciji luka. Ugostiteljski sadržaji ne mogu se graditi u obuhvatu ovih turističkih privezišta.''

Iz ovog je vidljivo da lučica "Dalmacije" nije privezište jer nema ni recepciju ni sanitarne čvorove, a vodu jedva da i ima, i to je riječ o maloj ''kaneli'' i gumi iz koje voda istječe te se koristi za pranje brodova, a voda se za to koristi i iz hidranta.

S druge strane, sportska luka definirana je kao luka posebne namjene i dio morskog prostora i obale posebno izgrađen i uređen za pružanje usluga prihvata plovila s namjenom sporta i razonode, u funkciji održavanja plovila te odlaganja sportskih plovila i opreme na kopnu.

Sportske luke služe za vez brodica upisanih u hrvatski očevidnik brodica s namjenom sporta i razonode koje su u vlasništvu članova udruge (sportske) ili same udruge koja ima koncesiju za luku.

U lučici "Dalmacije" ne postoji nikakva sportska udruga kojoj bi se mogla dodijeliti koncesija pa time se i ne može dobiti koncesija za luku.

Idemo dalje, lučica "Dalmacija" nije ni luka nautičkog turizma u kojoj bi se mogli iznajmljivati gliseri i jet skijevi. Naime, prema Pravilniku o kategorizaciji luke nautičkog turizma i razvrstavanju drugih objekata za pružanje usluga veza i smještaja plovnih objekata, ovakva vrsta luke i drugi objekti moraju biti uređeni i opremljeni na način koji omogućava nesmetano i sigurno kretanje turista i osoblja, nesmetan prijevoz i prijenos stvari te odgovarajuće čuvanje robe, hrane i pića.

Nemoguća misija

Luka nautičkog turizma mora imati minimalne uvjete - sanitarne čvorove za turiste, tekuću hladnu i toplu vodu s odvodnjom, električnu energiju s osvjetljenjem koje osigurava dobru vidljivost u svim prostorijama, fiksnu ili mobilnu telefonsku vezu, prirodno ili umjetno prozračivanje svih prostorija, a izvan ljetnog poslovanja, grijanje s temperaturom od najmanje 20 °C u odgovarajućem broju prostorija sukladno broju turista i osoblja u određeno vrijeme.

Dakle, ova solucija je nemoguća misija jer lučica "Dalmacija" nema ništa od navedenog. Sada opet ponavljamo pitanje koje smo postavili i Odjelu za turizam i pomorstvo Županije, a od kojih čekamo odgovor: "Na koji način i pomoću koje magije će Skupština Splitsko-dalmatinske županije 'Imperialu' uopće dodijeliti koncesiju nad lučicom 'Dalmacija' i plažom?"

27. travanj 2024 14:18