StoryEditor

plivarice i potegačeMinistarstvo poljoprivrede objavilo dva nova savjetovanja o pravilnicima u ribarstvu

Piše OM
26. veljače 2021. - 14:39

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je dva nova savjetovanja Prijedloga pravilnika u ribarstvu, javlja Agroklub.

Prvi se odnosi na dopunu Pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova na moru okružujućim mrežama plivaricom palamidarom, ciplaricom, lokardarom, igličarom i oližnicom.

Kako pojašnjavaju, temeljem prihvaćenog Plana upravljanja ribolovom okružujućim mrežama plivaricama u Republici Hrvatskoj, Europska komisija je putem Provedbene Uredbe (EU) 2018/1585 omogućila derogaciju za ribolov malim plivaricama u pogledu najmanje udaljenosti od obale i najmanje dubine mora točno određenom broju ribarskih plovila.

S obzirom na to da je odluka donesena na razdoblje od 26. listopada 2018. godine do 26. listopada 2021. godine, a važeća izdana odobrenja vrijede do 1. travnja 2021. godine, ovom se dopunom omogućuje vlasnicima plovila koji su udovoljili kriterijima za izdavanje prvog odobrenja, i koje je trenutno važeće da nastave kontinuirano obavljati ribolov do kraja važenja Provedbene Uredbe.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Drugo savjetovanje odnosi se na Prijedlog pravilnika o dopuni Pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova na moru obalnim mrežama potegačama.

"Njime se omogućuje podnošenje zahtjeva i izdavanje odobrenja onim vlasnicima plovila kojima su izdana odobrenja u prvom autorizacijskom ciklusu“, navode iz Ministarstva.

Naime, temeljem prihvaćenog Plana upravljanja ribolova obalnim mrežama potegačama, Europska komisija je putem Provedbene Uredbe (EU) 2018/1586 omogućila derogaciju za ribolov mrežama potegačama u pogledu udaljenosti od obale, najmanje dubine mora i zabrane ribolova iznad zaštićenih staništa točno određenom broju ribarskih plovila.

Dakle, njime će se također omogućiti da nastave kontinuirano obavljati ribolov do kraja važenja Provedbene Uredbe.

Dodatne informacije o savjetovanju pogledajte ovdje.

Oba savjetovanja otvorena su do 5. ožujka 2020. godine, piše Agroklub.

05. prosinac 2021 08:58