StoryEditorOCM

Innovative boat weekMladi riječki inženjeri opet oduševili nautičkim inovacijama: S plovilom Vilson osvojili drugo mjesto na Sardiniji

Piše M.I.
23. listopada 2024. - 13:00

Ekipa studenata i inženjera iz riječke Udruge primijenjenih tehničkih znanosti (UPTZ) nastupila je na "Sardinia Innovative Boat Week-u" i osvojila - drugo mjesto s plovilom Vilson! Podsjećamo, s Vilsonom su osvojili također drugo mjesto na nedavno održanom natjecanju "Monaco Energy Boat Challenge" u konkurenciji 17 timova iz cijelog svijeta.

Ovaj put na Sardiniji, točnije u gradu Olbija, održano je natjecanje plovila koje pokreću alternativni izvori energije. Bila je to prava revija raznoraznih tehnoloških inovacija koje kao da su izašle iz romana Julesa Vernea, ovaj put poboljšane pogonima poput sunca, vodika i drugih alternativnih izvora energije. Natjecanje na Sardiniji je zapravo tehnički test plovila budućnosti, a hrvatski predstavnici poznati pod imenom "Adria Energy Boat" opet su dokazali kako su genijalci u nautičkim inovacijama.

Inače, na prvom izdanju Sardinia Innovative Boat Weeka 2024. sudjelovalo je 10 međunarodnih sveučilišnih timova, od kojih su 4 talijanska. Sveučilište Genova osvojilo je prvo mjesto, a treće Sveučilište u Bologni.

Katamaransko kompozitno plovilo Vilson uistinu je posebno. Predsjednik udruge Ljubomir Pozder, inženjer brodogradnje i mentor studentima, kazao je kako su utrošili više od tri tisuće sati na dizajn, konstrukciju i gradnju plovila na kojem je radilo više od 20 studenata i inženjera. Duljina plovila je 5,5 metara te ga pogoni motor od 11,5 kilovata i baterijom kapaciteta 10 kWh, te solarnim mono-kristalnim ćelijama snage 350 W. Ime je dobilo po posljednjem konoparskom obrtu u Hrvatskoj, u znak očuvanja kulturne baštine.

UPTZ je udruga građana koja se bavi promocijom tehničkih znanosti, unapređenjem obrazovanja mladih ljudi te razvojem i izradom tehničkih projekata. Udruga je osnovana u listopadu 2018. godine od članova tima Adria Hydrofoil projekta koji su sudjelovali u projektiranju i izgradnji radio upravljanih plovila za međunarodno natjecanje HydroContest. U radu udurge sudjeluju inženjeri, studenti, sveučilišni profesori i asistenti, te vanjski suradnici iz inženjerske struke, mahom sa Sveučilišta u Rijeci. 

 

23. listopad 2024 13:02