StoryEditorOCM

wally želi kućiMladi sivi kit zalutao u Sredozemno more, tisućama milja daleko je od svojeg prirodnog staništa. Talijani: Ima samo 37% prosječne mase svojih vršnjaka

Piše OM
10. svibnja 2021. - 08:52

Mladi sivi kit zalutao je u Sredozemno more, udaljivši se tisućama milja od svojeg prirodnog staništa u Tihom oceanu, i pokušava pronaći put kući. Ljudi su mu dali ime Wally. Ovih je dana snimljen kod francuske obale, prošli tjedan bio je kod talijanske, no nikako ne uspijeva pronaći put prema Gibraltaru, piše HRT.

Tisućama milja udaljen od svog doma već danima luta maleni Wally. Nije baš malen - dugačak je 8 metara, ali ima samo dvije godine i u svijetu kitova je beba. 

- Važno je naglasiti da je riječ o vrsti koja uglavnom živi na obalama Pacifika. Doista je nevjerojatno vidjeti ga u ovoj regiji - rekao je Romain Hubert, načelnik parka prirode "Golfe du Lion". 

Biolozi vjeruju da je zbog globalnog zatopljenja umjesto da ode niz obalu Kalifornije, zalutao preko Arktika u Atlantski ocean. 

- Vjerojatno je ovaj mladi kit napravio pogrešku u navigaciji - nije se spustio niz obalu Tihog oceana nego niz obalu Atlantskog. Nastojeći se svim silama vratiti u Tihi ocean, došao je do Gibraltara, rekao je Eric Hansen iz agencije za bioraznolikost u južnoj Francuskoj. 

image
AFP

Ali u Sredozemnom moru Wally ne može pronaći svoje uobičajene izvore hrane koje inače nalazi u pacifičkim dubinama. 

- Talijani su procijenili da ima samo 37% prosječne mase svojih vršnjaka. Osim toga, morat ćemo ga promatrati i zbog činjenice da se kreće blizu obale - rekla je Celine Tardy, istraživačica u laboratoriju Criobe. 

Nakon razgledavanja francuske obale, zbunjeni Wally krenuo je prema Španjolskoj. Prosječna brzina mu je 80 do 90 kilometara na sat. 

- Nadamo se da će za nekoliko dana napustiti Mediteran kroz Gibraltar. Vidjet ćemo hoće li druge organizacije poput naše nastaviti pratiti njegovo kretanje drugim područjima. Tako bismo mogli doznati je li Wally stigao u znane mu vode - dodao je Hubert. 

A na putu kući čekaju ga brojne prepreke. Osim ribarskih mreža, morat će pripaziti i na gusti brodski promet u Gibraltarskom tjesnacu, piše HRT.

image
AFP
20. travanj 2024 09:26