StoryEditorOCM

uljanik u stečajuMuke za pulsko brodogradilište: danas se odlučuje o prodaji brodova ‘Veruda‘ i ‘Stoja‘

Piše OM
18. rujna 2023. - 10:09

Na sjednici skupštine vjerovnika koja bi se danas trebala održati na Trgovačkom sudu Pazin, osim Odluke o uvjetima i načinu unovčenja poslovnih udjela u društvu ULJANIK Brodogradnja 1856 d.o.o. Pula, odlučivat će se i o prodaji udjela pulskog brodogradilišta u kompaniji koja je vlasnik brodova Stoja i Veruda.

Stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta d.d. Loris Rak od Trgovačkog suda u Pazinu zatražio je da se Dnevnom redu doda i točka o prodaji udjela u liberijskim kompanijama UNITED SHIPPING SERVICE THIRTEEEN Inc i UNITED SHIPPING SERVICE TWELVE Inc. Uljanik brodogradilište u tim kompanijama ima pet dionica tranše A i 1.562.500 dionica Tranše B nominalne vrijednosti 1,00 USD, javlja Istra24.

Osim Uljanik brodogradilišta d.d. suvlasnici u kompaniji koja je vlasnik broda „Stoja” su UNITED SHIPPING SERVICES ONE INC., 80 Broad Street, Monrovia, Liberia koji je imatelj pedeset pet dionica nominalne vrijednosti 1,00 USD po dionici Tranše A, te društvo 3. MAJ Brodogradilište d.d koji je imatelj četrdeset dionica nominalne vrijednosti 1,00 USD po dionici Tranše A, te 12.500.000 dionica nominalne vrijednosti 1,00 USD po dionici povlaštenih dionica Tranše B. Navedena kompanija vlasnik je broda m/b Stoja upisanog u Upisniku brodova Zajednice Bahama.

image
Marine Traffic

Istovjetna situacija postoji i u društvu UNITED SHIPPING SERVICE TWELVE Inc, gdje Uljanik brodogradilište ima iste udjele u kompaniji koja je vlasnik broda Veruda upisanog u Upisniku brodova Lučke kapetanije Pula.

Oba broda dio su flote tvrtke ALPHA ADRIATIC d.d. koja je nastala iz tvrtke Uljanik Plovidba.

– Stečajni upravitelj je mišljenja kako unovčenju navedenih imovina valja pristupiti istovjetno, s obzirom na okolnosti nastanka pravnih poslova u povodu kojeg je nastala. Međutim, budući da na dionicama USS12 postoji pravo na odvijeno namirenje u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak, odredbe Stečajnog zakona propisuju različiti postupak unovčenja imovine u odnosu na onu koja nema razlučnih prava. Nadalje, stečajni upravitelj je mišljenja kako bi u pristupu unovčenju ove imovine trebalo pristupiti dogovorno s drugim dioničarima u cilju postizanja povoljnije cijene u odnosu na onu koja je iskazana u pribavljenim procjenama. Stoga stečajni upravitelj predlaže da zbog operativnosti i ekonomičnosti postupka unovčenja, Skupština vjerovnika ovlasti Odbor vjerovnika da u suradnji sa stečajnim upraviteljem te suvlasnicima Kompanija, uz istovremeno uzimanje u obzir stajališta HBOR-a kao razlučnog vjerovnika na dionicama USS12, utvrdi uvjete i način unovčenja na temelju kojih će stečajni upravitelj unovčiti tu imovinu, predložio je stečajni upravitelj Loris Rak.

O tim odlukama raspravljat će u ponedjeljak skupština vjerovnika na koju dominantnu većinu ima Republika Hrvatska.

30. travanj 2024 19:04