StoryEditorOCM

indeks (ne)srećePsihičko stanje pomoraca najlošije je od početka pandemije. Njihovi odgovori na neka pitanja otkrivaju i zabrinjavajući trend

Piše OM
1. kolovoza 2021. - 15:14

Prema najnovijem izvješću Indeksa sreće pomoraca vidljivo je da je psihičko stanje pomoraca palo na minimum od početka pandemije Covid-19 virusa, piše Splash247.

U izvješću se ističe frustracija pomoraca zbog stalnog boravka u istom okruženju i nemogućnost repatrijacije. Potreba za cijepljenjem naglašena je kroz tri temeljne teme: zabrana napuštanja obale, neprestano odgađanje statusa ključnog radnika i minimalno kretanje posade.

Nemogućnost slobode kretanja i stalno produživanje ugovora smanjili su protok pozitivnih misli koje su pomorci nekoć imali, prenosi Pomorac.hr.

Jedan od pomoraca koji je sudjelovao u istraživanju izjavio je da na kopnu nije bio više od godinu i pol dana, naglašavajući da industrija mora pod hitno učiniti nešto.

Nadalje, zabranom napuštanja obale i neprestanim boravkom na brodu zanemarila se i fizička dobrobit. Pomorci koji su prije bili motivirani i fizički aktivni sada su izrazili osjećaje letargije i iscrpljenosti u izvršavanju svojih zadataka. U prvom planu ponovno je zabrinutost zbog povećanja plaća, status ključnog radnika i činjenica da su tijekom pandemije pomorci bili neophodni za svjetsko gospodarstvo.

Odgovori pomoraca otkrivaju i zabrinjavajući trend: laganje posadi, uskraćivanje plaće, prijetnje, prekovremeni rad.

U prethodnim izvješćima vidljiv je bio optimizam jer su su pomorci vjerovali da se pandemija lagano povlači i da će cijepljenje smanjiti krizu u smjeni posade. Najnoviji odgovori su pokazali da su pomorci optimističniji kad znaju datum odlaska kući, ali u slučaju neizvjesnosti strah postaje sve veći.

”Iako su programi cijepljenja u mnogim zemljama napredovali, pomorci su i dalje zanemareni. Rezultati istraživanja su zabrinjavajući i  ukazuju da se situacija dodatno pogoršala. Jedino rješenje je imenovanje pomoraca ključnim radnicima i ubrzavanje procesa cijepljenja posade. Moramo slušati pomorce kako bismo ispunili njihove zahtjeve. Ključni su za održavanje globalne trgovine, a to su dokazali i prošle godine”, izjavio je glavni tajnik programa Misija pomoraca (engl. The Mission to Seafarers)

Trenutačno zanemarivanje pomoraca odrazit će se na manjak posade iz tradicionalnih pomorskih zemalja.

”Nevjerojatno smo blizu dostizanja kapaciteta u kojem potražnja nadmašuje ponudu”, izjavio je glavni tajnik Međunarodne brodske komore (ICS).

19. travanj 2024 05:53