StoryEditorOCM

havarija na atlantikuNapušteni brod krcat novim luksuznim automobilima pluta nasred oceana: ‘Moj Porsche je vjerojatno u plamenu...‘

Piše Jutarnji.hr, Hina
18. veljače 2022. - 10:48

Napušteni teretni brod krcat novim automobilima pluta nasred Atlantskog oceana nakon što je požar koji se brzo proširio brodom prisilio posadu na bijeg.

Dvjesto metara dug Felicity Ace zapalio se u srijedu dok je prevozio luksuzne automobile od Emdena u Njemačkoj do Davisvillea na Rhode Islandu.

U trenutku izbijanja požara, brod je plovio na 90 nautičkih milja jugozapadno od portugalskih Azora, navodi se u priopćenju portugalske mornarice, prenosi Jutarnji list.

Posada koja broji 22 člana odvedena je u lokalni hotel, a spašavanje je koordinirao pomorski centar za koordinaciju traganja i spašavanja. Nitko nije ozlijeđen. Incident se dogodio u srijedu navečer.

Prema pisanju The New York Timesa, na brodu se nalazi oko 4000 automobila, od čega je 1100 Porschea te 189 Bentleyja. Ostalih 2711 automobila se još treba identificirati - iako svi automobili na brodu spadaju pod koncern Volkswagen, što znači da bi se na brodu mogli naći i Audiju, Lamborghiniji, ali i Bugattiji.

U internom e-mailu Volkswagena SAD navodi se da je brod prevozio 3965 vozila Volkswagena, Porschea, Audija i Lamborghinija, prenose njemačke novine Handelsblatt.

Volkswagen nije potvrdio broj vozila na brodu te je kazao kako čeka daljnje informacije.

Matt Farah, automobilski entuzijast i urednik magazina The Smoking Tire, čekao je na svoj metalik Porsche Boxster Spyder iz 2022., s maloprodajnom cijenom od oko 123.000 dolara, od kolovoza.

U srijedu je primio razočaravajuće vijesti o 'najboljem sportskom automobilu svih vremena', kako je sam isticao.

- Upravo sam dobio poziv od mog distributera. Moj auto sada pluta, vjerojatno u plamenu, usred oceana - kazao je pa napomenuo kako je najbitnije da je posada dobro.

- Velik broj naših automobila je među teretom. U kontaktu smo s brodovlasnikom i detalji o ukrcanim automobilima su poznati. Trgovci će obavijestiti klijente o incidentu - izjavio je glasnogovornik Porschea Luke Vandezande.

- Iako je još prerano potvrditi što se dogodilo, mi se koliko god možemo trudimo da pronađemo rješenja - rekao je Angus Fitton iz Porschea.

Vatra i dalje gori, no stavljena je pod kontrolu, kazao je u četvrtak portugalskoj novinskoj agenciji Lusa kapetan luke Horta na otoku Faial u Azorima. Uzrok požara još uvijek nije poznat.

Azorske vlasti još nisu komentirale situaciju.

27. travanj 2024 12:57