StoryEditorOCM

FONJA ILI BALAST?Ekološki incident u moru ispred Splita, pogledajte fotografije i snimku onečišćenja

Piše Sandra Barčot
14. veljače 2024. - 17:52

Brojni građani, posebice Bračani i ljubitelji Jadrana, ostali su neugodno iznenađeni mrljom koja je osvanula na površini mora na oko 700 metara od istočne obale Supetra.

U danima kada je bura očistila i obzor i more, Brački kanal "ukrašen" je velikom mrljom. Prve sumnje odmah su bile usmjerene na kanalizacijski ispust s tog dijela otoka, pa smo službeno očitovanje zatražili od komunalne tvrtke "Vodovod Brač".

- Kanalizacijski sustav Supetar i crpna stanica su dimenzionirani i projektirani da rade na način tako da crpke izbacuju fekalnu vodu u određenim vremenskim intervalima, ovisno o nivostaju u samoj stanici, a u maksimalnom volumenu od četiri kubična metra po izbačaju.

Imali smo kraću intervenciju na servisiranju crpki, uslijed čega su fekalne vode zadržane u retenciji sustava. Ako bi naša crpna stanica i bila u preljevu (što je u kratkom razdoblju, recimo tijekom osam sati, nemoguće), otpadne vode nikad ne bi bile koncentrirane na jednom mjestu kako je vidljivo na snimci, već bi bile dispenzirane.

Prema slikama i snimkama onečišćenja mora i koncetriranosti mrlje na površini, radi se o puno većoj količini od četiri kubika, pa zato smatram da se vjerovatno radi o ispuštanju balastnih voda s nekog plovila u prolazu - tvrdi Petar Anibalović, direktor "Vodovoda Brač".

image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj
02. svibanj 2024 05:25