StoryEditorOCM

do sada nezabilježenoOtmica broda u srcu Europe: naoružani muškarci upali na bulk carrier, ozlijeđeno nekoliko članova posade. Brod je već bio zaustavljen na ulasku u La Manche

Piše OM
12. listopada 2021. - 12:55

Dosad nezabilježen slučaj otmice broda dogodio se u noći s 10. na 11. listopada u srcu Europe – u Dunkirku u Francuskoj, javlja FleetMon.

Nekoliko muškaraca naoružanih drvenim palicama oteli su bulk carrier TRUDY od 30 790 dwt na kojemu je bilo 20 članova posade u luci u Dunkirku u Francuskoj, prenosi pomorac.hr.

Članovi posade tek su došli u smjenu jer je isto plovilo prije nekoliko dana, točnije 1. listopada, zaustavljeno prilikom ulaska u La Manche. Podsjetimo, inspekcijom je utvrđeno da se na plovilu nalazilo više od tone kokaina vrijednog nekoliko desetaka milijuna dolara, nakon čega je posada uhićena zbog sumnje u umiješanost u krijumčarenje drogom.

Vlasti su ispitale 20 članova posade, a prema izvješćima francuskih medija, njih 19 je optuženo za umiješanost u trgovinu drogom. Jedan član posade navodno je pomagao policiji, dok je njih 15 privedeno, a ostala četvorica stavljena su pod nadzor.

Radilo se o najvećoj zapljeni droge u francuskim teritorijalnim vodama od 2018. godine. Iz kompanije Columbia Shipmanegement koja upravlja plovilom izjavili su da je bulk carrier pušten te će se obaviti smjena posade.

Dok je trajala istraga, poslana je zamjenska posada koja se tek ukrcala na brod.

Prema izvješću FleetMona, naoružani muškarci provalili su na brod i ondje proveli 4-5 sati tijekom kojih su temeljito pretražili brod i teretni prostor. Nakon toga napustili su plovilo, no sa sobom nisu ništa uzeli. Nije potvrđeno što su točno tražili.

Tijekom napada ozlijeđeno je nekoliko članova posade. Počinitelji nisu uhvaćeni, prenosi pomorac.hr.

19. travanj 2024 00:04