StoryEditorOCM

omiljeni svetacOvog utorka obilježava se blagdan svetog Nikole, zaštitnika djece, putnika i pomoraca

Piše M.I.
5. prosinca 2022. - 17:00

Ovog utorka je blagdan svetog Nikole, zaštitnika male djece, putnika i pomoraca.

Ujedno, 6. prosinca je i Dan pomorstva i unutarnje plovidbe, pa Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tradicionalno organizira proslavu koja će se ove godine održati u Zadru (hotel Falkensteiner club Funimation Borik).

Proslava će započeti u 10 sati polaganjem vijenaca u more u čast svim preminulim pomorcima i brodarcima, a nastavit će se u 13 sati središnjom Konferencijom o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi.

Na Konferenciji će biti govora o aktualnim temama iz pomorstva i unutarnje plovidbe, a na panel raspravama, koje će se održati u okviru Konferencije, razgovarat će se o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama te o novim tehnologijama u pomorstvu.

I ove će godine, u okviru Svečane akademije koja započinje u 19 sati, tradicionalno biti dodijeljene nagrade i priznanja svima koji su dali poseban doprinos u razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Blagdan svetog Nikole obilježit će se i u mnogim drugim gradovima.

U Splitu će pak, predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske na Katalinića brigu ispod spomen svjetionika „Pomorac“, položiti vijenac u spomen svim poginulim i nestalim pomorcima.

Grad Komiža već nekoliko dana provodi ‘morski‘ program ususret zaštitniku svog grada i svih ljudi od mora. Za utorak je najavljena svečana sjednica Gradskog vijeća u 9 sati, a potom će, u 10.30 sati ispred crkve sv. Nikole na Musteru biti spaljen žrtveni brod, a održat će se i sveta misa.

20. rujan 2024 02:44