StoryEditorOCM

projekt SUSHI DROPPodvodni dron Blucy uspješno testiran u stvarnim uvjetima splitskog i šoltanskog akvatorija

Piše PROMO
28. svibnja 2021. - 16:20

U sklopu projekta SUSHI DROP izrađen je podvodni dron Blucy koji je po prvi put uspješno testiran u stvarnim uvjetima splitskog i šoltanskog akvatorija.

Primarna svrha mu je neinvazivno uzorkovanje i monitoring morskih staništa, a glavna prednost podvodnog drona Blucy su dva načina navigacije: prvi je standardni ROV kada je dron optičkim kabelom povezan s matičnim brodom te UUV (Unmanned underwater vehicle) – autonomna navigacija prema prethodno programiranom planu, tijekom kojeg dron komunicira s matičnim brodom putem hidroakustičnih signala.

- Testiranje je trajalo pet dana na različitim lokacijama splitskog i šoltanskog akvatorija, na različitim dubinama. Podvrgavali smo ga radu u svim uvjetima -  uz struju, u suprotnom smjeru morskih struja, testirali upravljivost, zaron, opremu koja je u njemu integrirana… Vremenski uvjeti na moru tih dana nisu bili povoljni što nam se u konačnici pokazalo kao prednost jer smo dobili jako dobre rezultate upravljivosti drona, a potom smo definirali kalibriranje, testirali dodatnu opremu kao što je navođenje putem daljinske komunikacije, HD kamere za snimanje okoliša, hidrografske sonde za izuzimanje fizikalnih i kemijskih parametara (provodljivost zvuka, električna provodljivost, salinitet, temperatura…) i doista smo zadovoljni funkcionalnošću uređaja – pojasnio je Igor Isajlović, viši znanstveni suradnik IZOR-a.

image
sunce-st.org

Podvodni dron Blucy projektirao je i izradio tim inženjera Sveučilišta u Bologni, a u suradnji s partnerima iz Hrvatske; Splitsko – dalmatinskom županijom, udrugom SUNCE i Institutom za oceanografiju i ribarstvo (IZOR) provedeno je testiranje prvog prototipa ovog drona u stvarnim uvjetima plovidbe te će uskoro biti spreman za korištenje u brojnim istraživanjima.

image
sunce-st.org

Dron Blucy može samostalno istraživati, bez ljudskog nadzora, do šest sati na dubinama od preko 200 m, a modularna arhitektura mu omogućuje laku prilagodbu na konfiguraciju terena.

Zahvaljujući ovom uređaju napokon će se raspolagati sveobuhvatnim podacima o stvarnom stanju staništa na velikim dubinama i područjima koja su za ronioce bila prerizična za istraživanje.

Do sada se morsko dno analiziralo fizičkim vađenjem organizama, a zahvaljujući projektu SUSHI DROP ubuduće će se to raditi neinvazivnom metodom te moći preciznije pratiti riblje stokove i zaštititi bioraznolikost Jadranskog mora.

image
sunce-st.org

Svi podaci koje Blucy dostavi sa svojih istraživačkih misija u Jadranu bit će dostupni na geografskom informacijskom sustavu (GIS) - bazi podataka otvorenog pristupa koja će u sljedećoj, završnoj fazi biti izrađena u sklopu ovog projekta i dostupna znanstvenicima, istraživačima, nevladinim organizacijama, subjektima uključenima u plavu ekonomiju te donositeljima odluka.

image
sunce-st.org

Po završetku SUSHI DROP projekta (SUstainable fiSHeries with DROnes data Processing) čija ukupna vrijednost iznosi 1.714.847,50 EUR i financiran je kroz program Interreg Italy – Croatia, prikupljeni podaci će biti temelj za izradu prijedloga mjera zaštite za razmatrane ekosustave.

28. travanj 2024 20:30