StoryEditorOCM

dojave građanaPoziv s Instituta: Instalirajte aplikaciju RebrashNET za prepoznavanje meduza i rebraša

Piše OM
4. lipnja 2024. - 12:55

Budući da dobivaju najviše pitanja vezanih za meduze i druge želatinozne organizme s kojima se susretnu na moru, s Instituta za oceanografiju u ribarstvo u Splitu ponovno su pozvali građane da instaliraju mobilnu aplikaciju RebrashNET.

"Sve informacije o tim organizmima su nam izuzetno vrijedne, stoga smo razvili aplikaciju #RebrashNET (link: vrtlac.izor.hr/rebrash). Aplikacija je stvorena kako bi olakšala komunikaciju građana s znanstvenicima koji proučavaju tu tematiku te kako bi u stvarnom vremenu pružila sve relevantne podatke o njihovoj pojavi. Stoga je vrlo korisno postaviti pitanja putem aplikacije, te slati što više dojava znanstvenicima.

Važno je pratiti pojavu svih želatinoznih planktonskih organizama, s obzirom da njihova masovna pojava može imati štetan utjecaj na morski ekosustav i ribarstvo kao ekonomsku granu. Dobiveni podaci nam dugoročno omogućuju bržu i točniju procjenu opsega pogođenih područja.

Mobilnu aplikaciju možete jednostavno instalirati putem linka: vrtlac.izor.hr/rebrash. Otvorite poveznicu na mobilnom uređaju u web pregledniku, pristupite izborniku te odaberite opciju za instaliranje aplikacije", napisali su na svojoj Facebook stranici znanstvenici s Instituta.

21. lipanj 2024 12:46