StoryEditorOCM

razvoj šibenikaRaspisan međunarodni natječaj, kreće izgradnja prometno-putničkog terminala na gatu Vrulje

Piše Marija Lončar
13. rujna 2021. - 09:43

Šest godina nakon uređenja obale i platoa gata Vrulje, uskoro bi na toj lokaciji trebala početi i gradnja zgrade prometno-putničkog terminala, kao i uređenje prateće prometne infrastrukture. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 54 milijuna kuna, od čega je najveći dio sredstava nepovratno osiguran iz europskih fondova, dok će ostatak biti osiguran iz državnog proračuna. Naime, ovih dana raspisan je međunarodni natječaj za izvođača radova, a rok podnošenja prijava istječe 14. rujna.

Prema riječima ravnatelja Lučke uprave Šibenik Čede Petrine, očekuje se da bi građevinski strojevi na gat Vrulje mogli stići do kraja godine, a predviđeno je da radovi traju 22 mjeseca, nakon čega će otočani i putnici za šibenske otoke, kao i strani turisti, osobito oni na kruzerima, konačno dobiti primjeren prostor i suvremeno opremljen terminal sa svim potrebnim službama na jednom mjestu.

Objedinjene službe

- Natječaj je otvoren 30. srpnja i za sada nije bilo upita, jer tu opsežnu i temeljito pripremljenu dokumentaciju svakako treba i proučiti. No, riječ je o natječaju koji se dugo iščekivao i vjerujemo da ćemo dobiti kvalitetne izvođače te da će radovi na terenu početi do kraja godine. To će svakako donijeti napredak i poboljšanje usluga za naše otočno stanovništvo i njihove goste. Naravno, i za međunarodni putnički pomorski promet, a sve službe koje su sada na različitim lokacijama u gradu bit će na jednom mjestu, od šibenske Lučke uprave preko Lučke kapetanije Šibenik do policije i carine – kazao je Petrina.

Dogradnjom gata Vrulje na površini od oko 31.000 metara četvornih, osim zgrade koja će značiti kraj čekanju na suncu, stajanju na kiši i kupovanju brodskih karata na drugoj lokaciji, uredit će se i prometne površine i instalacije.

Budući da se izgradnjom zgrade mijenja komunalna infrastruktura, projekt obuhvaća i radove na instalacijama vodoopskrbe i odvodnje te elektroinstalacije.

Također, i radove na novoj kolnoj površini i parkiralištu za zaposlenike, kao i uređenje kolne površine za kratkotrajno zaustavljanje vozila neposredno uz istočni rub zgrade terminala.

image
Čedo Petrina: Do 14. rujna očekujemo javljanje kvalitetnih izvođača i početak radova do kraja godine
Nikša Stipaničev/Cropix

- Zgrada pomorsko-putničkog terminala luke Šibenik planirana je na platou terminala i sastavni je dio građevine pomorsko-putničkog terminala, koji je u Prostornom planu Šibensko-kninske županije, kao i Prostorno planskom uređenju te Generalnom urbanističkom planu grada Šibenika svrstan u građevine od važnosti za Republiku Hrvatsku – istaknuto je u natječaju.

Uz prizemlje, zgrada će imati još jedan kat te tzv. tehničku etažu. Sastoji se od dva zatvorena volumena koji su spojeni zajedničkim krovom. Između njih, u sredini bit će atrij – natkriveni prostor s vrtom u kojem će putnici moći uživati dok čekaju svoj brod.

Ukupna površina objekta bit će oko 2700 metara četvornih, a gledano s mora imat će visinu od 11,5 metara, dok će sa sjeveroistočne strane, prema tunelu u Vukovarskoj ulici, biti znatno niži – svega 4,5 metara.

Tokovi putnika

Takav oblik zgrade rezultat je kompleksnih tokova putnika, objašnjavaju u Lučkoj upravi. Svojim položajem i geometrijom, u zgradi će biti odvojen domaći od međunarodnog prometa, to jest trajektni od prometa brodova na kružnim putovanjima - kruzera.

U većem, južnom volumenu, bit će smještena kontrola dolazaka i odlazaka putnika u međunarodnom prometu (kruzera), a svoje urede tu će dobiti policija, carina, kao i šibenska Lučka uprava i Lučka kapetanija. U manjem, sjevernom dijelu zgrade nalazit će se komercijalni i uslužni sadržaji poput caffe bara, agencije za prodaju karata i čekaonica, sanitarni čvorovi za putnike, ali i suvenirnica, kiosk, trgovina...

Kada 31. prosinca 2023. godine sve bude završeno, to je, naime, rok do kada ovaj europskim novcem sufinanciran projekt mora biti gotov, u zgradi pomorsko-putničkog terminala radit će oko 50 zaposlenika u službama luke Šibenik, uključujući i sve tehničko osoblje, kao i one koji će posao naći u pratećim komercijalnim sadržajima.

image
Mali zeleni atrij unutar terminala
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
18. travanj 2024 17:33