StoryEditorOCM

SUKOB NA SJEVERURuski vojni brod pokušao otjerati norveške ribare: ‘Nema šanse, vadimo parangale‘

Piše T.Š./JL
25. rujna 2024. - 10:55

"Ovo je ruski ratni brod, morate napustiti područje", bila je poruka koju je glavni zapovjednik norveškog ribarskog broda Øystein Orten dobio 12. rujna preko radija dok se njegova posada spremala izvaditi ribarski pribor iz vode, prenosi Barents Observer medijsku stranicu FriFagbevegelse.

Ona je prva razgovarala s posadom ribarskog broda Ragnhild Kristine o zastrašujućem sukobu s ruskom mornaricom u Barentsovom moru.

Incident se dogodio u pomorskim graničnim područjima sjeverno od poluotoka Varanger. Izvan teritorijalnih voda, ali u norveškoj isključivoj ekonomskoj zoni (EEZ). Tamo je ruska Sjeverna flota imala unaprijed najavljena vježbe gađanja u sklopu velike strateške vježbe Ocean-2024. No, vojna vježba i naredba da odu nisu isprva uplašili Norvežane.

"Odgovorio sam da ne dolazi u obzir da se mičemo. Imali smo parangale za podignuti na brod", rekao je Orten za FriFagbevegelse.

Norvežani su se suprotstavili ruskom protupodmorničkom razaraču Admiral Levčenko, jednom od najvećih ratnih brodova ruske Sjeverne flote.

Øystein Orten i njegova peteročlana posada na malom 15-metarskom ribarskom brodu vidjeli su veliki ratni brod kako plovi prema njima i prvo su se zaustavili na udaljenosti od 200 metara. Ratni brod je tada uključio snažnu sirenu na oko 15 sekundi. Prema Ortenu, Admiral Levčenko je ispalio hitac upozorenja, a do eksplozije je došlo u vodi. "Bila je to snažna eksplozija, naš brod se tresao", svjedoči Orten.

Prosvjedi norveških ribara

Norveški ribari odlučili su zaploviti prema zapadu, a 163 metra dugačak razarač pratio ih je sve dok ribarski brod nije izašao iz opasne zone upozorenja. "Tamo je došla norveška obalna straža i razgovarala (preko radija) s ruskim brodom", dodaje.

"Imali smo brod obalne straže u tom području i znamo da je došlo do komunikacije između ruske mornarice i ribarskog broda", rekao je voditelj komunikacija s norveškim združenim stožerom, potpukovnik Vegard Finberg u telefonskom intervjuu za Barents Observer. "No, nema ničega iz naših izvida što bi moglo potvrditi bilo kakav hitac upozorenja", rekao je Finberg, ali je naglasio da su "ribari možda drugačije doživjeli situaciju".

Norveški ribari više su puta u proteklih nekoliko godina prosvjedovali protiv ekstenzivnog ispaljivanja streljiva i vježbi gađanja ruske mornarice u Barentsovom moru, prenosi Jutarnji list.

25. rujan 2024 10:57