StoryEditorOCM

projekt na 4 kotačaSenjanin osmislio mobilnu ribarnicu: ‘Ulovi opadaju, a količine alata se povećavaju. Već 10 godina prodajem ribu i dostigli smo maksimum‘

Piše OM
9. kolovoza 2021. - 12:32

Ostati na djedovini i opstati, san je ribara iz senjskoga kraja. Jedan od njih, Danijel Strugar osmislio je projekt na 4 kotača - netom ulovljena riba s broda odmah ide u mobilnu hladnjaču i zatim do kupaca koji su raštrkani na svih 600 četvornih kilometara grada Senja.

Mobilna ribarnica nabavljena je uz pomoć europskog novca zbog 'povećanja vrijednosti tradicionalnim lokalnim proizvodima ribarstva i akvakulture' i veće dostupnosti svježih ribljih proizvoda na širem području grada Senja. Dovoljan je to razloga da ekipa emisije More HTV-a posjeti grad pod Nehajem.

- Nas sad tu ribara ostalo je petnaestak. Većinom su to škampari. Mrežari su više-manje svi propali. Kad sam ja otvarao obrt bilo nas je tridesetak, polovina škampara, polovina mrežara, priča Danijel Strugar, proizvodno-uslužni obrt Šanpjer.

A da bi se ostalo i opstalo, potrebno je pomalo i svaštariti. Osim što ribari, Danijel i prodaje ribu. Ribe je sve manje - ulovi godinama konstantno opadaju, a količine alata se povećavaju, kaže Danijel koji je prije 20 godina počeo kao obrtnik s barčicom od 4 metra i četiri mreže. Istu količinu ribe, dodaje - sad lovi s brodom i mrežom od 2 kilometra.

Zato je tražio način kako u ovome surovome kraju, sa svega stotinjak lovnih dana, osigurati plaće za troje zaposlenih u svojem obrtu. I to cijele godine. Ipak, nalik izumu ravno iz stroja doktora Baltazara, sinula mu je ideja o mobilnoj ribarnici.

- Imam u najmu banak na gradskoj tržnici. Već 10 godina prodajem ribu i dostigli smo maksimum. Vidio sam da u ljetnim mjesecima na potezu od Senja prema Karlobagu, na području Općine Senj - boravi dosta turista i naših ljudi koji su željni kupiti ribe, a ne da im se autom ići u Senj, priča Danijel.

Pa se dosjetio što mu je činiti - i krenuo u bitku s administracijom! Prijavio se preko 'LAGUR Tramuntane', prikupio svu dokumentaciju i dobio zeleno svjetlo od Europske unije, objašnjava Jure Tomljanović, pročelnik jedinstvenog upravnog odjela u Gradskoj upravi Grada Senja.

Novaca, kaže Danijel nije dobio ništa - dobio je odluku o sufinanciranju. Kad sam realizira i plati cijeli projekt, kad napravi vozilo, kad ga uprava pregleda - onda se tek ide u povrat sredstava. A radi se o 236 tisuća kuna. Unatoč svemu, kada mobilna ribarnica počne s radom, Danijel se nada otvaranju barem još jednog radnog mjesta.

- Vidite što je Senj. Znamo koji je dan danas, bura puše već peti dan. Teško je. Prostora ima za radno mjesto i na brodu i u obrtu, a problem je i naći radnika, kaže Danijel.

Stoga bi bilo dobro da bura raspuše probleme ribara iz ovoga Velebitskoga kanala, pa dječarcima koji žele biti ribari - stvori osnovu za siguran život uz more koje toliko vole, piše HRT.

30. svibanj 2024 12:48