StoryEditorOCM

Luksuz u pepeluŠibenski poduzetnik o požaru na jedrenjaku: ‘Još sam zbunjen, šteta je ogromna...‘

Piše Branimir Periša/Šibenski.hr
20. kolovoza 2024. - 08:58

Dugo očekivano noćašnje zahlađenje s kišom na šibenskom području nije donijelo poplave ni bujice kakve redovito pogode primorsku gradsku četvrt Dolac, no štete nažalost ima. I to od onoga drugoga elementa, suprotnoga vodi.

Za Dragana Grubišića, šibenskog poduzetnika bila je to noć koju će pamtiti do kraja života. Uslijed udara groma, najvjerojatnije u križ na jarbolu izbio je požar u kojem je dobrim dijelom izgorio njegov 28-metarski drveni jedrenjak tipa „gulet” turske gradnje, jedan od četiri u Grubišićevoj turističkoj floti.

Bez posljedica za ljudske živote nesreća se dogodila na dijelu obale za privez turističkih plovila Županijske lučke uprave u mandalinskoj uvali sv. Petar.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Grubišić, inače vlasnik tvrtke Adriatic Cruising još je 2002., prvi u zemlji investirao u kupnju tih luksuznih brodova i do danas vrlo uspješno priređuje višednevna obiteljska krstarenja Jadranom sa svojih desetak zaposlenika.

- Najblaže rečeno, još uvijek sam zbunjen, to više jer u ovih 20 godina na brodovima nikad nisam imao nesreću! - prvo je što nam je kazao u telefonskom razgovoru. Javljeno mi je oko ponoć i po da gori brod, nastavlja. Vatrogasci su me obavijestili; reagirali su vrlo brzo, svaka im čast... Vatra se međutim, proširila munjevito, premda brod ima ugrađene sve protupožarne zaštite. Uključio se ne samo alarm, nego se aktiviraju i automatske vodene „bombe” za gašenje požara u staklenim spremnicima. Staklo se raspukne i voda se rasprši po makini, međutim, ništa nije pomoglo. - ispričao nam je Dragan Grubišić.

Na luksuznome guletu od mahagonija izgorjelo je kompletno nadgrađe, strojarnica, salon i sobe. Oprema i namještaj od plemenitog drva, cijela unutrašnjost guleta poharana je u prah i pepeo. Bio je to jedan od najljepših malih kruzera na Jadranu, posvuda je plijenio pažnju.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Šteta je ogromna, no je li brod za otpis, ne znam, treba vidjeti što će odlučiti osiguravatelj. Polica je uredno plaćena, policija je sastavila izvješće, sve je jasno, crno na bijelo. - kaže Grubišić.

Brod je taman bio spreman za goste i plovidbu, no što se može. Sreća u nesreći je da nikom nije pala dlaka s glave, a ovo... Riješit ćemo! Počeo sam s pet brodova, u međuvremenu sam jednoga prodao, računam, idem stariji...

‘Posada se na vrijeme evakuirala‘

Iz Lučke kapetanije Šibenik izvijestili su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u Rijeci (MRCC Rijeka) i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o provođenju očevidnih radnji na jahti „PERLA“ (tip jedrenjak), dužine 26,75 metara, u vlasništvu domaće pravne osobe, na kojoj je noćas, 19. kolovoza nešto iza pomoći izbio požar.

Odmah po dojavi o požaru službenici LK Šibenik izašli su na poziciju nesreće, gdje su već pristigli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Šibenik, koji su započeli s gašenjem.

Preliminarnim očevidnim radnjama na poziciji nesreće, koje su službenici šibenske Kapetanije započeli jutros nakon što su vatrogasci osigurali požarište, ustanovljena je značajna šteta od posljedica požara, koji je najvećim dijelom zahvatio palubu i nadgrađe jahte, djelomično oštetivši potpalublje. Unatoč nastaloj šteti jahta je u plovnom stanju i osigurana uz obalu šibenske luke.

U trenutku izbijanja požara jahta je boravila na vezu u Luci Šibenik. Požar nije predstavljao ugrozu za lučku infrastrukturu, kao niti ostala plovila u šibenskoj luci.‘

U ovoj nesreći nema stradalih i ozlijeđenih, kao niti onečišćenja mora i morskog okoliša, naime, putnika nije bilo na brodu, dok se posada pravovremeno evakuirala. Prema izuzetim izjavama zapovjednika, ujedno vlasnika, požar je izbio uslijed udara groma u brodsko nadgrađe te se ubrzo proširio palubom.

Uz službenike Lučke kapetanije Šibenik izvide ove nesreće provode i policijski službenici.

 

20. rujan 2024 03:27