StoryEditorOCM

istraga trajeSindikat pomoraca Hrvatske DORH-u dostavio dokumentaciju o Jadroliniji

Piše OM
12. rujna 2024. - 08:45

Sindikat pomoraca Hrvatske je Državnom odvjetništvu RH i Agenciji za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu dostavio dokumentaciju i informacije bitne za provođenje istrage vezano uz tragediju koja se dogodila 11. kolovoza na Malom Lošinju gdje su tri pomorca smrtno stradala kada je na njih pala rampa trajekta Lastovo.

Navedene informacije i dokumenti pokazuju da Jadrolinija Rijeka, nažalost, nije postupala sukladno obveznim, nacionalnim i međunarodnim, propisima, odnosno  na potpunu zapuštenost primjene Međunarodnog kodeksa upravljanja sigurnošću, tzv. ISM koda (International Safety Management Code) koji regulira sve postupke za siguran rad na brodu i predstavlja međunarodni standard kojeg brodari moraju uspostaviti, a pomorci ga se moraju pridržavati.

Od dokumentacije poslane DORHU i AINU posebno bismo istaknuli saznanja i dokaze da u Društvu Jadrolinija postoji dvostruki lanac kadroviranja, zapošljavanja i unapređivanja. Sustav koji treba kombinirati iskusne i nove članove posade pojedinog broda (tzv matrix) u Jadroliniji ne postoji čime se dovodi u opasnost sigurnost plovidbe, posade i putnika.

Također smo, prije svega, zbog utvrđivanja odgovornosti za navedenu tragediju (ali i brojne druge nezgode koje se u zadnje vrijeme događaju u floti Jadrolinije), istaknuli važnost Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u Jadroliniji Rijeka, koji detaljno opisuju ključne odgovornosti predsjednika Uprave, kao što su:

"Osiguranje uspostave integriranih sustava upravljanja kvalitetom i sustava unutrašnjeg nadzora u svim organizacijskim dijelovima i procesima rada“; „Osiguranje uspostave, primjene i održavanja SUS standarda“, „Postupanje u skladu sa utvrđenim procesima, postupcima i pravilima zaštite na radu i zaštite od požara te obavljanje procesa rada na siguran način“, na što su nadležni čini se zaboravili.

S obzirom da nam je, kao sindikatu, prvenstveno važno da pomorci koji plove na brodovima Jadrolinije budu zaštićeni i da se poštuju sva primjenjiva nacionalna i međunarodna pravila koja osiguravaju sigurnost plovidbe (posade i putnika), Sindikat pomoraca Hrvatske je višestruko i u duljem vremenskom periodu upozoravao i davao primjedbe na održavanje flote Jadrolinije i na upravljanje sigurnošću u toj državnoj firmi, no Uprava Društva kao i Skupština nisu smatrali za shodno zaprimiti i saslušati naše primjedbe, zbog čeka je u konačnici i došlo do nezapamćene tragedije.

Cilj je da dostavljena dokumentacija pomogne prilikom utvrđivanja odgovornosti za smrt pomoraca te pridonese da se ovakva tragedija više nikada ne dogodi. Smatramo da je u slučaju M/T Lastovo isključiva odgovornost Uprave Društva, a pomorci koje se na nekorektan način ističe kao krivce, su zaslužni što Jadrolinija u ovakvim uvjetima i s ovakvom Upravom još uvijek kako-tako funkcionira.

18. rujan 2024 20:04