StoryEditorOCM

PELJEŠKA TRPEZAŠkoljkarima s područja Malostonskog zaljeva dodijeljeni certifikati europske oznake izvornosti

Piše DV
28. lipnja 2021. - 08:15

U sklopu gastronomska manifestacije „Pelješka trpeza“ koja je održana u petak navečer u Dračama dodijeljeni su certifikati europske oznake izvornosti uzgajivačima s područja Malostonskog zaljeva, piše Dubrovački vjesnik.

Kako su priopćili iz Udruge Stonski školjkari, malostonska kamenica dobila je europsku zaštićenu oznaku izvornosti koja je objavljena od strane Europska komisije u Službenom listu Europske unije od 13. listopada 2020. godine.

Time je „Malostonska kamenica“ upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije.

Nakon uspješnog procesa zaštite započelo je certificiranje pojedinih proizvođača koji su odlučili pristupiti ovom europskom sustavu kvalitete.

U petak je 16 školjkara koji su uspješno završili postupak certificiranja primilo certifikat oznake izvornosti za svoju proizvodnju kamenica.

Malostonska kamenica ima najviše korisnika od svih oznaka u RH, a prva je oznaka kvalitete za jedan proizvod ribarstva u RH. Također predstavlja prvu oznaku kvalitete za europsku plosnatu kamenicu iz uzgoja u EU.

Oznaka kvalitete i certificiranje put su prema boljem brendiranju i prepoznatljivosti proizvodnje te stvaranju boljih uvjeta u sektoru školjkarstva, a gastronomska ponuda važan je dio razvoja cjelokupne turističke destinacije.

image
Joško Ponoš/Cropix
20. travanj 2024 03:15