StoryEditorOCM

SVAKA ČAST!Splitski kapetan s posadom spasio sedam pomoraca u Tihom oceanu: ‘Brod im se zapalio i potonuo‘

Piše OM
1. rujna 2024. - 10:09

Posada LNG broda "Gaslog Salem" pod zapovjedništvom kapetana Marina Raića iz Splita,sudjelovala je u akciji traganja i spašavanja na moru.

Tom prilikom, spašeno je sedam preživjelih pomoraca iz mora na Tihom Oceanu iz splavi za spašavanje. Riječ je o šest Indonezijskih državljana i Japanskom zapovjedniku ribarice.

- Ujutro u 10:05 sati po lokalnom vremenu, brod je zaprimio distress poruku odaslanu od strane Japanske obalne straže u vezi havarije ribarskog broda Japanske nacionalnosti “Koufimaru No 8”.

Po primitku distress poruke, zaputili smo se prema naznacenoj poziciji i uključili u akciju traganja i spašavanja kao jedini brod u blizini. Ubrzo nakon toga, pridružio nam se avion Japanske obalne straže koji je uočio preživjele ribare u splavi za spašavanje nedaleko od tonuće ribarice koja je u cijelosti zahvaćena vatrom.

image
Privatni album

Iz tonuće ribarice se širio gusti crni dim vidljiv na horizontu. U suradnji s avionom Japanske obalne straže, uočili smo preživjele ribare u splavi za spašavanje u uzburkanom moru i uspješno ih spasili iz mora te im pružili prvu pomoć - ispričao je kapetan Raić.

Po izjavama preživjelih, ribarski brod (tunolovac) se zaputio iz Okinawe (Japan) na ribarenje. U ranim jutarnjim satima 30. kolovoza buknuo je požar u strojarnici ribarice i upravitelj stroja je ostao zarobljen u strojarnici gaseći požar.

Zbog širenja vatre I nemogućnosti daljnjeg gašenja požara; posada je napustila brod a upravitelj stroja Japanske nacionalnosti ostao je zarobljen u strojarnici do potonuća ribarice i nažalost nije preživio.

18. rujan 2024 13:18