StoryEditorOCM

SVJETSKI DAN VODAU bliskoj budućnosti vrijeme, klima i vode izgledat će bitno drugačije od onih o kakvima uče djeca u školama

Piše M. I.
23. ožujka 2023. - 10:22

Ovog četvrtka u 12.30 sati će se, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu, održati proslava Svjetskog meteorološkog dana i Svjetskog dana voda, i to bogatim programom s nizom poučnih predavanja stručnjaka Državnog-hidrometeorološkog zavoda.

Svečanosti će prisustvovati partneri, suradnici, članovi profesionalnih i amaterskih udruga, ljubitelji meteorologije te zaposlenici DHMZ-a i studenti PMF-a i Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu. Po prvi put će svi oni koji neće moći nazočiti svečanosti imati priliku pratiti ju uživo putem YouTube kanala DHMZ-a:

Ovogodišnja tema Svjetskog meteorološkog dana je "Kakvo vrijeme, klimu i vode ostavljamo budućim naraštajima", a Svjetskog dana voda "Ubrzajmo promjene".

- Cilj je ukazati na nužnost globalnog djelovanja bez odgode kako bismo sadašnjim naraštajima pružili sigurnost, a budućima održiv napredak i razvoj.

Promatrajući zadnjih 150 godina vidljivo je kako su vrijeme, klima i hidrološki ciklus doživjeli značajne promjene uzrokovane ljudskom aktivnošću, industrijalizacijom i korištenjem fosilnih goriva. Klimatske promjene danas su dio naše svakodnevnice te će u bliskoj budućnosti vrijeme, klima i vode izgledati bitno drugačije od onih o kakvima uče naša djeca u školama.

Hrvatska je pritom, kao dio Sredozemnog bazena, u posebno ranjivom položaju zbog mogućeg dvostruko bržeg rasta temperature od globalnog prosjeka, izloženosti poplavama, požarima, sušama, toplinskim valovima te porastu razine mora.

Kako bismo izgradili sigurniju sadašnjosti i klimatski neutralnu budućnosti za naraštaje koji tek dolaze važan je doprinos nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi u planiranju i izradi politika, mjera prilagodbe i procjene rizika. Upravo je jedna od zadaća DHMZ-a pružanje kvalitetnih i pouzdanih meteoroloških i hidroloških podataka te razvoj kvalitetnog sustava prognoze i ranog upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke pojave - kažu iz DHMZ-a.

Dan poslije, u petak u 10 sati, također na PMF-u održat će se radionica projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH - METMONIC.

Na ovoj radionicu prezentirat će se uspostavljeni suvremeni i kvalitetni sustav automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača te daljinski sustavi mjerenja atmosfere, uključivši sustav meteoroloških radara.

Instaliranjem ovih sustava ostvareni su preduvjeti za kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena te upozorenja na opasne vremenske prilike.

20. travanj 2024 11:16