StoryEditorOCM

UltramarineU ‘Brodosplitu‘ održana primopredaja broda za polarne ekspedicije, u škveru ističu: Vratili smo državna jamstva i kredit HBOR-u

Piše OM
2. travnja 2021. - 13:19

U petak je Brodosplitu obavljena primopredaja novogradnje 487, putničkog broda za polarne ekspedicije, koji će nositi ime ''Ultramarine''. Tehnološki napredan brod za polarne ekspedicije ugovoren je s američkom tvrtkom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije, stoji u priopćenju splitskog škvera.

- Preuzeli smo ne samo vlasništvo nad novim brodom, jer je to uistinu nešto više od vlasništva. Službeno smo u svoju flotu uvrstili brod koji mijenja pravila igre i koji će uskoro postati operativna baza bez premca za sve polarne avanture. Svaki segment Ultramarine-a je dizajniran i projektiran kako bi naša posada s lakoćom odvela goste duboko u polarnu divljinu, bolje nego ikad prije. Novi brod u rukama jedne od najiskusnijih posada u ekspedicijskoj industriji omogućit će nam stvaranje istinski imerzivnih avantura izvan broda uz paralelno superiorno iskustvo na brodu - rekao je Andrew White, predsjednik tvrtke Quark Expeditions.

Ultramarine je dugačak 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija za sve njih.

- Kada smo u svibnju prošle godine porinuli novogradnju 487, upravo smo izlazili iz prvog vala pandemije i nitko se tada nije nadao da će COVID-19 još tako dugo biti jedna od najvećih prijetnja za cijeli svijet. Od tada smo, uza sva ograničenja, opasnosti i prijetnje koju pandemija nosi sa sobom, u potpunosti uspjeli završiti novogradnju 487, Ultramarine, što pokazuje sposobnost Brodosplita da i u najtežim uvjetima završava naručene poslove u ugovorenim rokovima - rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Stotinu i dvadeset osam metara dug Ultramarine može ugostiti 199 ljudi, a sadržavat će:

• Dva dvomotorna helikoptera i dva heliodroma:

Dva helikoptera H145, kojima se upravlja s dva heliodroma, omogućit će većem broju putnika doživljaj novih odredišta dostupnih samo zrakom i uživanje u jedinstvenim krajolicima polarnih regija iz zraka, što na drugim brodovima nije bilo moguće.

• Dvadeset Zodijaka koji se mogu brzo rasporediti:

Dvadeset Zodijaka koji se mogu brzo rasporediti na četiri točke ukrcavanja podrazumijevaju to da ekspedicijski tim može ukrcati putnike i teret na zodijake brže, sigurnije i lakše nego ikad prije.

• Najveći izbor avanturističkih opcija u industriji:

Ultramarine, sa svoja dva helikoptera i 20 Zodijaka koji se mogu brzo rasporediti ponudit će najširi opseg avanturističkih mogućnosti van broda u industriji, omogućavajući gostima da samostalno kreiraju izgled vlastitog polarnog iskustva. To uključuje, između ostalog, razgledavanje helikopterom, heli-planinarenje i alpski kajak uz podršku helikoptera.

• Napredne značajke održivosti:

Značajke održivosti broda uključuju Micro Auto Gasification System (MAGS), vodeći sustav u industriji koji pretvara otpad u energiju na mjestu na kojem nastaje. MAGS uklanja utjecaj broda na okoliš, nudeći inovativnu značajku održivosti koja premašuje sve industrijske standarde.

Vratili smo državna jamstva i kredit HBOR-u

Ukupna vrijednost broda je preko 100 milijuna eura, a domaća komponenta je 70 posto. Ovaj brod ne bi bilo moguće graditi da Vlada RH nije svojom odlukom od 16. 05. 2018. dala jamstvo za financiranje njegove izgradnje. Kredit za njegovu gradnju je osigurao HBOR.

- Njime smo vrlo zahtjevnom svjetskom tržištu pokazali mogućnosti hrvatske brodogradnje, mogućnosti Brodosplita koji izrasta u lidera Europskih graditelja polarnih kruzera - rekao je Tomislav Debeljak.

Odmah po izvršenoj primopredaji HBOR-u je od strane naručitelja vraćen cjelokupni iznos kredita u iznosu od 87,9 milijuna eura, uvećan za pripadajuće naknade i obračunatu kamatu koju je HBOR ostvario financiranjem ovoga projekta.

Vladi RH je odmah vraćeno državno jamstvo kojim je podržala ovaj projekt i omogućila financiranje izgradnje novogradnje 487 u visini od 68,1 milijuna eura, a državni će proračun prihodovati 724 tisuće eura naknade za jamstvo.

O Quark Expeditions®-u


Specijaliziran za ekspedicije na Antarktiku i Arktik, Quark Expeditions® je vodeći pružatelj polarnih avanturističkih putovanja posljednja tri desetljeća. Uz raznovrsnu flotu posebno opremljenih brodova za male ekspedicije, ledolomce i jedinstvene avanture na kopnu, Quark Expeditions nudi svojim putnicima neusporediv pristup najudaljenijim mjestima na zemlji. Vođeni strastvenim i iskusnim ekspedicijskim timovima, uključujući znanstvenike, prirodnjake i istraživače, program na brodu Quark Expeditionsa usredotočen je na interakciju gostiju, a sve kako bi educirali i obogatili iskustva putnika.

18. travanj 2024 15:32