StoryEditorOCM

zaokružena cjelinaU luci Bunarina obilježen dovršetak radova na zamjeni pontona, investicija je vrijedna 4,5 milijuna kuna

14. lipnja 2022. - 10:14

U luci Bunarina u Puli u ponedjeljak je obilježen dovršetak građevinskih radova na zamjeni pontona, investicije županijske Lučke uprave Pula vrijedne 4,5 milijun kuna,  koju je sufinancirala Istarska županija s 1.350.000 kuna.

Radovi su počeli u lani u listopadu i trajali do siječnja ove godine.

Izvedena je potpuna rekonstrukcija dotrajalog gata '7' duljine 267 metara te dijela sidrenih sustava plovila uz gat. U sklopu radova postojeći gat je srušen, stare čelične konstrukcije su uklonjene te su instalirani novi armiranobetonski plutajući pontonski elementi.

image
Goran Šebelić/Cropix

"Kako je cijela lučica potpuno popunjena brodicama vrlo zahtjevan dio projekta bilo je uskladiti etapno premještanje dijela vezanih brodica, uklanjanje starih konstrukcija, te sidrenje novih pontona, i to u vrlo kratkom vremenskom roku kako bi se uklonjene brodice čim prije vratile na svoja mjesta“, naglasio je ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos.

Nakon dovršetka radova, izveden je tehnički pregled te je u svibnju ove godine od Hrvatskog registra brodova ishodovana Svjedodžba o sigurnosti plutajućih objekata. Time je osiguran siguran privez za 130 brodica, prvenstveno lokalnog stanovništva grada Pule.

image
Goran Šebelić/Cropix

"Ovom investicijom je zaokružena jedna cjelina, odnosno dovršena je rekonstrukcija ovog djela luke otvorene za javni promet. Svi su molovi plutajući i opremljeni strujom, vodom, internetom i video nadzorom. To predstavlja nadstandard u komunalnim lučicama, a Bunarina i građani Pule to zaslužuju“, zaključio je Brnos.

Istarski župan Boris Miletić je istaknuo da Istarska županija stalno ulaže u pet lučkih uprava čiji je osnivač, a zamjena pontona u luci Bunarina jedna je od značajnijih investicija. 

image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
01. svibanj 2024 08:17