StoryEditorOCM

Ovo još nije viđenoU Splitu izloženi predmeti koji su pronađeni u olupini kod Žirja. A kako su spašavani tema je za pravi hollywoodski film

Piše Jasenka Leskur
2. veljače 2022. - 11:30

U sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac" u Kampusu do konca veljače može se pogledati izložba arheoloških predmeta pod nazivom "Kud plovi ovaj brod?".

Naslov je asocijacija na olupinu trgovačkog broda koja je pronađena 2015. u podmorju kod otoka Žirja u čijoj utrobi je ostalo sačuvano keramičko kuhinjsko posuđe i amfore korintskoga stila.

Za predmete koji su izloženi smatra se da su iz 4. stoljeća prije Krista što ovu izložbu čini unikatnom – na čitavom Jadranu, kažu stručnjaci, nema sličnih.

Arheoloških nalaza je bilo iz različitih povijesnih epoha, drevnih ostataka rimske civilizacije, ali iz helenskog doba predstavljaju neprocjenjivu dragocjenost za našu ali i svjetsku kulturnu baštinu.

Tako kaže dr. sc. Miona Miliša sa Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu, uz višeg predavača Filipa Rogošića autorica izložbe, koja veli da su neki izlošci javnosti dostupni prvi put i da ovakav arheološki materijal do sada nije viđen.

image
Izloženo je helenističko keramičko kuhinjsko posuđe i amfore korintskog B tipa
Božidar Vukičević/Cropix

Izloženo je sedamdesetak raznih keramičkih kuhinjskih predmeta i oko pedesetak amfora u kojima se pohranjivalo vino, ulje, sočivo, a uz restauriranu keramiku može se pogledati i video i fotodokumentacija podvodnih istraživanja kod Žirja.

Trgovački brod koji je vjerojatno zbog nevremena prije gotovo 2500 godina pretrpio brodolom krenuo je iz Starog Grada na Hvaru, a koje mu je bilo odredište ostat će nepoznato.

Teret mu je pronađen na dubini od 20 pa do 40 metara, a najvažniji razlog očuvanosti ovakve zbirke je okolnost da podmorsko nalazište nije opljačakano, odnosno da je odmah prijavljeno nadležnim službama.

Pronašao ga je ronilac Vedran Dorušić u društvu Stipice Birina u uvali Juro na otoku Žirju a sve što se kasnije događalo od otkrića olupine do izložbe priča je od koje bi Amerikanci napravili film, smatra ronilac Dorušić.

image
Ovu se izložbu ne smije preskočiti
Božidar Vukičević/Cropix

Nakon što je nalazište dokumentirano, Ministarstvo kulture nije financijski podržalo istraživanje tako da su priskočili sponzori.

Istraživanja su se obavljala ljeti po nekoliko dana ili tjedana, a kako su 2019. godine lokalitet otkrili i pljačkaši, idućeg ljeta podvodni arheolozi su intenzivirali potragu, dajući sve od sebe, kako bi vrijedne nalaze dopremili u ruke stručnjaka restauratora/konzervatora.

Među brojnim dokumentiranim brodskim posuđem kao što su zdjele, vrčići i "skifosi", ističe se "askos"– posuda za piće, koja izgledom podsjeća na polegnuti vrč. Potpuno očuvan, ovo je jedini ovakav primjerak na istočnoj obali Jadrana.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Podvodna arheološka istraživanja vodio je Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru pod vodstvom dr.sc. Irene Radić-Rossi, dok su konzervatorsko-restauratorski zahvati na arheološkom materijalu provedeni na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu, pod nazorom dr. Miliša i predavača Filipa Rogošića.

- Konzervacija keramike započela je 2018. godine, u sklopu nastavnog procesa, tako da su studenti imali priliku učiti zanat na vrhunskom materijalu. Interesantno je da nam je prilikom sušenja i desalinizacije jedn amfora pukla, a njen sadržaj je bio pravo iznenađenje.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Analiza na PMF-u je pokazala da se radi o smjesi za proizvodnju glinenih predmeta, kaolinu, koji se i danas koristi u izradi keramike – priča dr. Miona Miliša, a labaratorijska istraživanja obavljala je dr.sc. Maja Miše sa Sveučilišta u Cambridgeu.

- Naglasak izložbe je na prezentaciji restauriranih artefakata te znanstveno istraživačkom, kao i stručnom postupku u radu. Budući da Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu ove godine navršava 25. godina postojanja, obljetnica se nastoji obilježiti javnim prezentacijama rezultata rada sa studentima.

Nakon zatvaranja izložbe ostaje tiskani materijal u vidu dvojezične monografije, kataloga restauriranih keramičkih predmeta s podvodnog lokaliteta - kaže dr. Miliša koja je s Filipom Rogošićem, dr.sc. Majom Miše, i dr. Irenom Radić Rossi koautorica monografije.

27. travanj 2024 12:47