StoryEditorOCM

povijesno središteU Starome Gradu i Hvaru predstavljena knjiga ‘Pomorstvo Dalmacije u 19. stoljeću: otok Hvar u tranziciji‘ prof. dr. sc. Matea Bratanića

Piše Mirko Crnčević
14. rujna 2021. - 09:51
S desna na lijevo: dr. sc. Mladen Domazet, dr. sc. Mateo Bratanić i prof. Joško Bracanović, snimljeno u ljetnikovcu Hanibala Lucića u HvaruPrivatni album

U Starome Gradu i Hvaru svečano je predstavljena knjiga "Pomorstvo Dalmacije u 19. stoljeću: otok Hvar u tranziciji", prof. dr. sc. Matea Bratanića iz Zadra, koji je podrijetlom iz Vrbanja na otoku Hvaru.

Prvo predstavljanje upriličeno je u vrtu palače Biankini u drevnom Farosu, uz sudjelovanje autora, dr. sc. Mladena Domazeta i dr. sc. Alda Čavića, a potom i u ljetnikovcu Hanibala Lucića, gdje su govorili autor, dr. sc. Mladen Domazet i profesor Joško Bracanović.

Knjiga je objavljena u suizdavaštvu Sveučilišta u Zadru i Muzeja Staroga Grada, a u njoj se sustavom studije slučaja (case study) analizira pomorstvo otoka Hvara u 19. stoljeću u kontekstu pomorstva Dalmacije, ali i šireg prostora Sredozemlja, kao i globalizacijskih trendova koji su prevladavali u tadašnjem svijetu.

Središnja premisa knjige je kako je tranzicija s jedrenjačkog na parobrodarsko pomorstvo označila prekretnicu i lom kojim su zaustavljene višemilenijske tendencije pomorske djelatnosti. Tranzicija nije bila jednosmjeran proces, već je ona, paradoksalno, naznačila konjunkturu jedrenjačkog brodarstva, koja je ubrzano nestajala pred naletom nove tehnologije – brodova pogonjenih parom.

Tranzicija podrazumijeva brojne promjene koje nisu samo gospodarskog karaktera, već zadiru u društvene, kulturne i svjetonazorske aspekte života. Hvarsko trgovačko brodarstvo sredinom stoljeća ulazi u sustav međunarodne trgovine, gdje suvereno djeluje na Sredozemlju, ali i drugim svjetskim morima i oceanima. U tom kontekstu hvarski brodari zauzimaju važne točke – ispostave na Sredozemlju odakle trguju i transportiraju robu za vlastitu i tuđe potrebe.

Dr. Domazet je za svoga izlaganja naglasio da je značajan aspekt ove knjige to što otok Hvar u cjelini sada postaje historiografski pozicioniran (i vidljiv) kao jedno od povijesnih pomorskih središta na hrvatskoj obali. U tom smislu dosadašnja lokalno parcelizirana i fragmentirana znanja o pomorskoj baštini otoka Hvara (pojedinačno iz perspektive Staroga Grada, Hvara ili Jelse), vidno su proširena, produbljena i zaokružena pripadajućim interpretativnim okvirom, što naposljetku temu progresivno odmiče od zatečene historiografske pozicije.

image
Muzej Staroga Grada
16. travanj 2024 10:56