StoryEditorOCM

PAMETNO RJEŠENJEU Supetru postavljen sustav informiranja o prometnim gužvama u luci, gradonačelnica: Puno smo radili na ovoj aplikaciji

Piše Ivica Radić
28. srpnja 2021. - 10:10

Na početku ovog srpanjskog vikenda koji označava početak "špice" turističkog ljeta u Supetru u funkciju je stavljena aplikacija za praćenje automobilskog prometa, a riječ je o 8 kamera koje prate frekvenciju prometa i red za ukrcaj od same trajektne luke pa do Trokuta, izvan Supetra.

Projekt je to Grada Supetra u suradnji s nacionalnim brodarom "Jadrolinijom", a sufinancira ga Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od blizu 150 tisuća kuna, što čini 60 posto opravdanih troškova.

Tako je uspostavljen sustav praćenja i informiranja o prometnim gužvama na prilazima luci koja poslije Splita, u našoj županiji prednjači i po broju putnika i po broju prevezenih vozila. To predstavlja značajnu novost u ovoljetnoj turističkoj ponudi tog bračkog središta.

"Puno smo radili na ovoj aplikaciji sa željom da digitalizacija pomogne u rasterećenju prometnih gužvi i svakodnevnom životu u ljetnoj sezoni. Od sada svi oni koji dolaze u Supetar ili žele napustiti otok moći će planirati svoje vrijeme i tako izbjeći velike gužve i nepotrebna čekanja", kazala je supetarska gradonačelnica Ivana Marković, uz napomenu kako će se aplikacija i dalje razvijati, a svi korisni prijedlozi su, poručila je gradonačelnica, dobrodošli jer se želi izraditi aplikacija koja će u svakom trenutku biti pouzdana i vjerodostojna.

image
Kamere u Supetru
HAK kamera

Aplikacijom e-Promet građani Supetra i posjetitelji mogu, uz pomoć osam postavljenih kamera, brzo i jednostavno dobiti uvid u dinamiku prometa trajektne linije i trenutnog stanja na prometnicama grada. Web-aplikacija je, naime, preko poveznice https://ferry.gradsupetar.hr/ dostupna na službenoj stranici Grada Supetra.

Internetski prijenos će bit dodatno popraćen ažuriranim podacima voznog reda (vremenom polaska i dolaska) te informacijom o popunjenosti svakog termina posebno. Tako će se u slučaju gužve, linija koja će biti popunjena automobilima koji već čekaju u redu biti označena crvenom bojom i tekstom "crowded", dok će ostale biti označene zelenom bojom i "not crowded".

Aplikacija će se ažurirati redovito na dnevnoj bazi u suradnji s državnim brodarom te društvom za linijski pomorski prijevoz putnika i tereta.

Tako je Supetar koji se promovira kao Smart City, odnosno Pametni grad, pronašao pametno rješenje za ljetne prometne gužve koje su se znale pretvoriti u pravi "krkljanac".

19. travanj 2024 07:13