stdClass Object ( [id] => 1217531 [title] => Voditeljica projekta postavljanja meteoroloških plutača pojašnjava kako funkcionira ‘pučinska straža‘ za sigurniju plovidbu [alias] => voditeljica-projekta-postavljanja-meteoroloskih-plutaca-pojasnjava-kako-funkcionira-pucinska-straza-za-sigurniju-plovidbu [catid] => 428 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Suvišno je i spominjati koliko je pravodobna i točna vremenska prognoza značajna za sigurnost svih koji plove Jadranom. Osobito za tisuće čarter-nautičara što u ljetnim mjesecima doslovno opsjedaju naše plave pute, uvale i otoke.

Nedavno smo pisali o puštanju u probni rad prvog meteoradara postavljenog pokraj Zadra, te o velikom napretku što ga ti suvremeni uređaji donose našim meteorolozima kada je riječ o preciznosti vremenskih prognoza i pravodobnom upozoravanju nautičara na dolazeću opasnost kako bi se na vrijeme sklonili.

U međuvremenu je proradio i meteoradar u Istri, a na jesen bi trebao i onaj na Pelješcu, čime će naše more i priobalje biti potpuno pokriveni najsuvremenijim takvim sustavom.

Sve to realizirano je uz financijsku potporu EU-a u okviru projekta METMONIC, koji provodi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) s ciljem modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH.

Osim meteoradara koji gledaju u nebo, podjednako značajan doprinos preciznosti i kvaliteti vremenskih prognoza za Jadran imat će i drugi segment METMONICA koji gleda more, kako površinu, tako i dubine. Riječ je o postavljanju pet meteorološko-oceanografskih plutača u naš dio Jadrana s kojima ćemo prvi put imati kontinuirana mjerenja raznih elemenata važnih za vremensku prognozu.

Posljednja plutača postavljena je sredinom srpnja pokraj Blitvenice, čime je sustav motrenja s razine mora postao funkcionalan.

O kakvoj je tehnologiji riječ i kakve će nove prognostičke alate dati meteorolozima u Pomorskome meteorološkom centru Split, razgovaramo s dipl. ing. meteorologije Dijanom Klarić, voditeljicom Službe Regionalni centar za Jadran pri DHMZ-u, koja operativno vodi realizaciju ovog projekta.

---

image

Dijana Klarić: Vremenske prognoze prvi će put sadržavati i podatke s otvorenog mora

Davor Pongračić/Cropix
---

Kruna puna senzora

Kako izgledaju i što u tehnološkom smislu sadrže postavljene meteorološko-oceanografske plutače?

– Plutače i pridruženi sidreni sustavi složen su sklop od 35 tona opreme, od čega je na moru vidljivo žuto-crno nadgrađe plutače s krunom senzora i telekomunikacijske opreme visoko oko tri metra. Plutače mjere najmodernijim meteorološkim i oceanografskim senzorima, a energiju za rad ugrađenih sustava osiguravaju im solarni paneli, čak i ako zareda više oblačnih dana.

Tehnološki najmoderniji dio plutače je trostruki sustav razmjene podataka i daljinsko upravljanje sustavom. Na plutači su postavljene GSM i IRIDIUM satelitske komunikacije, sustav radioodašiljanja pozicije, ali i meteorološko-oceanografskih mjerenja putem aktivnog AIS AtoN sustava.

Stavljanjem sustava u operativnu funkciju sredinom srpnja i uspostavom Državne mreže meteorološko-oceanografskih mjerenja plutačama, DHMZ je postavio standard za operativna motrenja Jadrana korištenjem najmodernije tehnologije.

Na koje su lokacije plutače postavljene?

– Sve su postavljene u zonama između otvorenog mora i unutarnjih voda teritorijalnog mora RH. Jedna je na Kvarneru, blizu otočja Unija, na dubini od 46 metara, druga je blizu Blitvenice na 211 metara, treća kod Viškog kanala na dubini od 104 metra, četvrta kod Palagruže na dubini od 189 metara, dok je peta na jugu, kod mjesta Molunat blizu Prevlake, na dubini od 154 metra.

---

image

Lokacije plutača i dubine sidrenja

---

Je li tih pet plutača dovoljno da se motrenjem pokrije hrvatski Jadran?

– Dovoljno je s obzirom na njihov dobar raspored, to više što ih do sada uopće nismo imali. U budućnosti bi DHMZ rado postavio još dvije, na otvoreno more kod Kvarnerića i kod Korčule, kako bismo osigurali još preciznije mjerenje režima strujanja atmosfere i mora na Jadranu.

Također bih napomenula da je Institut Ruđer Bošković u postupku postavljanja dviju svojih plutača na zapadnoj obali Istre, od kojih će jedna raditi i po našem standardu, pa će se njezini podaci integrirati u sustav monitoringa Jadrana DHMZ-a.

Dragocjeni podaci

Na koji su način plutače usidrene budući da su na otvorenom moru stalno izložene sili vjetra i velikih valova?

– Sidreni sustav plutača konstruiran je od dvije sidrene linije odmaknute od njezina nadgrađa 40 do 75 metara, kako bi se s plutača vršila i podmorska mjerenja. Projektiran je za maksimalna opterećenja vjetra, valova i morskih struja, uz orijentaciju prilikom sidrenja koja djelomično kompenzira najjače smjerove potiska na nadgrađe plutače.

Sama sidrenja na dubine od 48 do 211 metara obavljena su s radnog broda Plovputa, u suradnji njihovih nautičkih inženjera, operatera dizalica i ronilaca sa stručnjacima DHMZ-a. Nikada prije u Hrvatskoj nije obavljeno kontrolirano sidrenje na takvim dubinama s dvije sidrene linije tolikih razmaka i jakosti. Pritom je složenost toga zadatka bila dodatno potencirana osjetljivošću sofisticirane opreme i uređaja ugrađenih na kruni plutače.

---

image

Plovputov brod je poslužio za transport

---

Koja sve mjerenja plutače obavljaju i u kojim intervalima dostavljaju podatke u PMC?

– Postavljene plutače imaju više zasebnih sustava mjerenja. Na njihovu vrhu, odnosno na tri metra visine, mjere se temperatura zraka, njegova relativna vlažnost, smjer i brzina vjetra, atmosferski tlak, dugovalne i kratkovalne komponente sunčeva zračenja i horizontalna vidljivost nad morem.

Na dubini od pola metra mjere se, pak, smjer i period, te visina površinskih valova. Dakle, redom podaci, i to u realnom vremenu, vrlo značajni za pomorsku meteorologiju, te izdavanje prognoza i upozorenja za ugroze pomorskoga prometa i drugih aktivnosti na moru i priobalju.

Senzori na tijelu plutače uz površinu također mjere i temperaturu mora, salinitet, otopljeni kisik, zamućenost..., a mjerenja tih parametara mora obavljaju se i na tri do pet točaka po dubini sidrenja plutače. Uz to se mjere smjer i brzina strujanja mora po slojevima od 10 metara.

Uglavnom, riječ je cijelom nizu dragocjenih podataka koji se dostavljaju minimalno svaka tri sata putem GSM ili satelitskih komunikacija. Za potrebe pomorske meteorološke službe, podaci meteoroloških mjerenja i valova dostavljaju se i češće, svakoga sata ili čak svakih dvadeset minuta.

---

image

Meteoplutače neprestano mjere niz parametara i dostavljaju podatke DHMZ-u

---

Jadran na dlanu

Hoće li podaci s meteorološko-oceanografskih plutača, zajedno s onima što će ih davati meteoradari, bitno unaprijediti kvalitetu i preciznost prognoza za pomorce i nautičare?

– Naravno da hoće, i to doista značajno. Projekt METMONIC, kroz koji smo osigurali sve te podatke, golem je tehnološki skok u meteorološkom i meteorološko-oceanografskom mjeriteljstvu u Hrvatskoj, a pogotovo na Jadranu. Prvi put pratimo radarima oblačne i kišne sustave nad Jadranom, i prvi put ćemo te procese na Jadranu moći upariti s meteorološkim i oceanografskim mjerenjima na otvorenom moru, što će stvoriti plastičnu sliku stanja vremena nad Jadranom.

Pomorci i nautičari će kroz web-servise DHMZ-a i kroz neke primijenjene aplikacije moći preciznije planirati svoje aktivnosti. I prilazi glavnim lukama, te manipulacije u pomorskom prometu luka, lakše će se planirati uz novi sustav monitoringa Jadrana.

Velika će korist biti i za akcije zaštite i spašavanja na moru, kada gušća razdioba podataka omogućava dobre procjene ekstremnih vremenskih uvjeta, te navodi na preciznije lokacije potrage i spašavanja na moru.

Kolika je bila cijena pojedine plutače i vrijednost cijeloga projekta?

– Cijena pojedine plutače je 2020. godine, kada su naručene, bila 330.000 eura, ali tome treba dodati i cijenu postavljanja plutača. Ukupno je iz projekta METMONIC za komponentu Državne mreže meteorološko-oceanografskih plutača bilo uloženo oko 1,6 milijuna eura.

No cijena cijeloga sustava je i veća jer je iz drugih projekata kupljen dio opreme za održavanje plutača te serveri za bazu podataka. Naravno, dio buduće troškovne priče bit će i rad djelatnika Službe Regionalni centar za Jadran, koji će provoditi velik dio svoga radnog vremena u monitoringu produkata mjerenja i održavanju plutača redovnim i izvanrednim obilascima.

---

image

Ekipa DHMZ-a na postavljanju zadnje plutače kod Blitvenice

---

Hoćete li podatke s postavljenih plutača razmjenjivati s kolegama u meteocentrima drugih zemalja EU-a?

– Podaci s meteorološko-oceanografskih plutača prikupljat će se u sabirni centar DHMZ-a u Splitu, te će biti pohranjeni u bazu podataka koja će komunicirati s ostalim bazama mjerenja DHMZ-a. Međunarodna razmjena podataka vršit će se prema informacijskim centrima Svjetske meteorološke organizacije (WMO) i globalnom sustavu za operativna oceanografska motrenja (GOOS). Dio oceanografskih motrenja razmjenjivat će se i prema europskim sustavima baza operativnih oceanografskih mjerenja.

Prognostički modeli

Hoće li ti podaci biti dio prognostičkih modela što se dobivaju putem mobilnih aplikacija, poput aplikacije Windy i sličnih?

– Podaci mjerenja plutača razmjenjuju se i prema glavnim centrima za numeričke meteorološke i oceanografske prognoze. Sigurno će mjerenja s naše mreže plutača biti uključena u sustav za asimilaciju podataka koji pokreće ALADIN model DHMZ-a. I drugi europski i svjetski centri bit će obaviješteni o razmjeni podataka s plutača, te će naši podaci ući u prognostičke sustave valova i fizike mora Sredozemlja kroz program Copernicus marine, te u sustav prognoza Europskog centra za srednjoročne prognoze (ECMWF) za njihove prognostičke modele atmosfere i valova mora.

Koliko će, pak, podataka ući u druge popularne aplikacije, teško je procijeniti jer svaki novi sustav mjerenja iziskuje veći razvojni proces uvođenja u operativu.

---

PRVI PODACI S OTVORENOG MORA

Sigurnost pomorske plovidbe osigurava se pravodobnim i preciznim informacijama prema pomorcima, brodarima i drugim institucijama koje sudjeluju u praćenju sigurnosti plovidbe. Uzevši u obzir da do postavljanja plutača nije bilo informacija s otvorenog mora i da su se skupljala samo mjerenja na kopnu, najčešće u lukama i gradovima koje su zapravo luke zakloništa, sada ćemo prvi put izmjeriti naš Jadran.

Mjerenja će biti učestala i u realnom vremenu, a dugim nizom istovrsnih mjerenja moguće je proučavati i klimu nekog morskog područja. Kakve će ćudi i specifičnosti pokazati Jadran u svim ovim mjerenjima, tek ćemo vidjeti, no to će prvi put biti posve egzaktni podaci.

---

---

NE VEZUJTE SE ZA PLUTAČE

Lokacije plutača su područja izložena ljudskim aktivnostima, poput ribolova, pomorskog prometa, nautičkih ruta manjih plovila. U prvih šest tjedana od postavljanja prve plutače dogodilo se nekoliko pomorskih prekršaja i incidenata. Jedna je plutača jače oštećena, vjerojatno udarcem manjega broda, pri čemu su stradali uzgonski dio i solarni paneli. Sigurno je i brod pretrpio značajna oštećenja.

Zabilježeni su i prilasci plovilima, privezi na plutaču, te prolasci većih plovila uz plutaču kada su na njoj ili u njezinu tijelu bili stručnjaci za održavanje. Ni signalna bova ronioca nije spriječila rekreativni katamaran da prođe na manje od 10 metara od plutače, pri čemu osobe u moru i na plutači nisu mogle predvidjeti je li im ugrožen i život.

Pogotovo veliku opasnost za plutače predstavljaju koćarice, koje mogu proći preko njihovih izmaknutih sidrenih sustava, uzrokujući obostranu štetu. Za siguran prolaz u zonama plutača DHMZ traži u navigacijskim kartama udaljenost od 500 metara od nadgrađa plutača.

No puno rekreativaca, pa i ribara, koristi razne aplikacije za utvrđivanje pozicija najbližih plovila, a na njima plutače DHMZ-a često nisu označene. Stoga sve pozivamo na korištenje elektroničkih i službenih kartografskih izvora za promatranje lokacija plovila i objekata na moru.

---

---

AIS KOMUNIKACIJA PLUTAČA I BRODOVA

Brodovi u zonama radioemisije s plutača, putem AIS AtoN poruka bit će informirani o mjerenjima na otvorenom moru. Budući da se sada prvi put u Hrvatskoj emitiraju AIS AtoN poruke 8 (msg 8) za meteorološko-oceanografska mjerenja, savjetujemo nautičarima da podese svoje AIS sustave za primanje poruka 8. Strani brodari vjerojatno su naviknuti na takve poruke na drugim morima.

---

---

DIJELJENJE JADRANA I PODATAKA O NJEMU

Regionalni centar za Jadran pri DHMZ-u, odnosno Adriatic Marine Meteorological Center – AMMC, koji vodi Dijana Klarić, nominirani je centar Svjetske meteorološke organizacije (WMO) sa zadatkom povezivanja nacionalnih meteoslužbi zemalja koje dijele Jadransko more u zadacima prikupljanja podataka o meteorološkim i oceanografskim motrenjima na Jadranu, sve u cilju razmjene podataka i primjene standarda i naprednih tehnologija.

---

---

image

Popravak oštećene plutače u Viškom kanalu

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor: DIJANA KLARIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => razgovor: DIJANA KLARIĆ 2 0 9456 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-27 10:41:55 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir Štrbac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-19 13:04:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-08-19 13:04:53 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 144 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 428 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--vijesti [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Vijesti [menu-meta_description] => Novosti iz ribolova, podvodnog ribolova, nautike, jedrenja, brodogradnje, ronjenja i zaštite okoliša. Donosimo i vijesti za pomorce, izvještaje s akcija čišćenja mora te rezultate znanstvenih istraživanja vezanih uz more. [menu-meta_keywords] => more, nautika, jedrenje, ribolov, podvodni ribolov, ronjenje, pomorci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/27\/22762492.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/27\/22910242.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/27\/22807302.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/27\/22807310.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/27\/22762482.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/27\/22912400.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/27\/22912522.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/27\/22912524.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["DHMZ","","","","","","Davor Pongra\u010di\u0107\/Cropix","Davor Pongra\u010di\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pluta\u010de je opremljena brojnim senzorima<\/p>","

Popravak o\u0161te\u0107ene pluta\u010de u Vi\u0161kom kanalu<\/p>","

Meteopluta\u010de neprestano mjere niz parametara i dostavljaju podatke DHMZ-u<\/p>","

Ekipa DHMZ-a na postavljanju zadnje pluta\u010de kod Blitvenice<\/p>","

Plovputov <\/em>brod je poslu\u017eio za transport<\/p>","

Lokacije pluta\u010da i dubine sidrenja<\/p>","

Dijana Klari\u0107: Vremenske prognoze prvi \u0107e put sadr\u017eavati i podatke s otvorenog mora<\/p>","

Realizacija projekta METMONIC golem je tehnolo\u0161ki skok u hrvatskoj meteorologiji, osobito na Jadranu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22762492_1920.jpg":"1920x1080","k_22762492_1280.jpg":"1280x1280","k_22762492_1024.jpg":"1024x1024","k_22762492_640.jpg":"640x640","k_22762492_480.jpg":"480x480","k_22762492_340.jpg":"340x340","k_22762492_220.jpg":"220x220","o_22762492_1280.jpg":"1280x853","o_22762492_1024.jpg":"1024x682","o_22762492_640.jpg":"640x426","o_22762492_480.jpg":"480x320","o_22762492_340.jpg":"340x226","o_22762492_220.jpg":"220x146","h_22762492_1280.jpg":"1280x854","h_22762492_1024.jpg":"1024x683","h_22762492_640.jpg":"640x427","h_22762492_480.jpg":"480x320","h_22762492_340.jpg":"340x227","h_22762492_220.jpg":"220x147","pp_22762492_1280.jpg":"1280x1628","pp_22762492_1024.jpg":"1024x1303","pp_22762492_640.jpg":"640x814","pp_22762492_480.jpg":"480x611","pp_22762492_340.jpg":"340x432","pp_22762492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_22910242_1920.jpg":"1920x1080","k_22910242_1280.jpg":"1280x1280","k_22910242_1024.jpg":"1024x1024","k_22910242_640.jpg":"640x640","k_22910242_480.jpg":"480x480","k_22910242_340.jpg":"340x340","k_22910242_220.jpg":"220x220","o_22910242_1280.jpg":"1280x1706","o_22910242_1024.jpg":"1024x1365","o_22910242_640.jpg":"640x853","o_22910242_480.jpg":"480x640","o_22910242_340.jpg":"340x453","o_22910242_220.jpg":"220x293","h_22910242_1280.jpg":"1280x854","h_22910242_1024.jpg":"1024x683","h_22910242_640.jpg":"640x427","h_22910242_480.jpg":"480x320","h_22910242_340.jpg":"340x227","h_22910242_220.jpg":"220x147","pp_22910242_1280.jpg":"1280x1628","pp_22910242_1024.jpg":"1024x1303","pp_22910242_640.jpg":"640x814","pp_22910242_480.jpg":"480x611","pp_22910242_340.jpg":"340x432","pp_22910242_220.jpg":"220x280"},{"size0":"590x674","hd_22807302_1920.jpg":"1920x1080","k_22807302_1280.jpg":"1280x1280","k_22807302_1024.jpg":"1024x1024","k_22807302_640.jpg":"640x640","k_22807302_480.jpg":"480x480","k_22807302_340.jpg":"340x340","k_22807302_220.jpg":"220x220","o_22807302_1280.jpg":"1280x1462","o_22807302_1024.jpg":"1024x1169","o_22807302_640.jpg":"640x731","o_22807302_480.jpg":"480x548","o_22807302_340.jpg":"340x388","o_22807302_220.jpg":"220x251","h_22807302_1280.jpg":"1280x854","h_22807302_1024.jpg":"1024x683","h_22807302_640.jpg":"640x427","h_22807302_480.jpg":"480x320","h_22807302_340.jpg":"340x227","h_22807302_220.jpg":"220x147","pp_22807302_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807302_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807302_640.jpg":"640x814","pp_22807302_480.jpg":"480x611","pp_22807302_340.jpg":"340x432","pp_22807302_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_22807310_1920.jpg":"1920x1080","k_22807310_1280.jpg":"1280x1280","k_22807310_1024.jpg":"1024x1024","k_22807310_640.jpg":"640x640","k_22807310_480.jpg":"480x480","k_22807310_340.jpg":"340x340","k_22807310_220.jpg":"220x220","o_22807310_1280.jpg":"1280x960","o_22807310_1024.jpg":"1024x768","o_22807310_640.jpg":"640x480","o_22807310_480.jpg":"480x360","o_22807310_340.jpg":"340x255","o_22807310_220.jpg":"220x165","h_22807310_1280.jpg":"1280x854","h_22807310_1024.jpg":"1024x683","h_22807310_640.jpg":"640x427","h_22807310_480.jpg":"480x320","h_22807310_340.jpg":"340x227","h_22807310_220.jpg":"220x147","pp_22807310_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807310_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807310_640.jpg":"640x814","pp_22807310_480.jpg":"480x611","pp_22807310_340.jpg":"340x432","pp_22807310_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22762482_1920.jpg":"1920x1080","k_22762482_1280.jpg":"1280x1280","k_22762482_1024.jpg":"1024x1024","k_22762482_640.jpg":"640x640","k_22762482_480.jpg":"480x480","k_22762482_340.jpg":"340x340","k_22762482_220.jpg":"220x220","o_22762482_1280.jpg":"1280x853","o_22762482_1024.jpg":"1024x682","o_22762482_640.jpg":"640x426","o_22762482_480.jpg":"480x320","o_22762482_340.jpg":"340x226","o_22762482_220.jpg":"220x146","h_22762482_1280.jpg":"1280x854","h_22762482_1024.jpg":"1024x683","h_22762482_640.jpg":"640x427","h_22762482_480.jpg":"480x320","h_22762482_340.jpg":"340x227","h_22762482_220.jpg":"220x147","pp_22762482_1280.jpg":"1280x1628","pp_22762482_1024.jpg":"1024x1303","pp_22762482_640.jpg":"640x814","pp_22762482_480.jpg":"480x611","pp_22762482_340.jpg":"340x432","pp_22762482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1292x909","hd_22912400_1920.jpg":"1920x1080","k_22912400_1280.jpg":"1280x1280","k_22912400_1024.jpg":"1024x1024","k_22912400_640.jpg":"640x640","k_22912400_480.jpg":"480x480","k_22912400_340.jpg":"340x340","k_22912400_220.jpg":"220x220","o_22912400_1280.jpg":"1280x900","o_22912400_1024.jpg":"1024x720","o_22912400_640.jpg":"640x450","o_22912400_480.jpg":"480x337","o_22912400_340.jpg":"340x239","o_22912400_220.jpg":"220x154","h_22912400_1280.jpg":"1280x854","h_22912400_1024.jpg":"1024x683","h_22912400_640.jpg":"640x427","h_22912400_480.jpg":"480x320","h_22912400_340.jpg":"340x227","h_22912400_220.jpg":"220x147","pp_22912400_1280.jpg":"1280x1628","pp_22912400_1024.jpg":"1024x1303","pp_22912400_640.jpg":"640x814","pp_22912400_480.jpg":"480x611","pp_22912400_340.jpg":"340x432","pp_22912400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22912522_1920.jpg":"1920x1080","k_22912522_1280.jpg":"1280x1280","k_22912522_1024.jpg":"1024x1024","k_22912522_640.jpg":"640x640","k_22912522_480.jpg":"480x480","k_22912522_340.jpg":"340x340","k_22912522_220.jpg":"220x220","o_22912522_1280.jpg":"1280x853","o_22912522_1024.jpg":"1024x682","o_22912522_640.jpg":"640x426","o_22912522_480.jpg":"480x320","o_22912522_340.jpg":"340x226","o_22912522_220.jpg":"220x146","h_22912522_1280.jpg":"1280x854","h_22912522_1024.jpg":"1024x683","h_22912522_640.jpg":"640x427","h_22912522_480.jpg":"480x320","h_22912522_340.jpg":"340x227","h_22912522_220.jpg":"220x147","pp_22912522_1280.jpg":"1280x1628","pp_22912522_1024.jpg":"1024x1303","pp_22912522_640.jpg":"640x814","pp_22912522_480.jpg":"480x611","pp_22912522_340.jpg":"340x432","pp_22912522_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22912524_1920.jpg":"1920x1080","k_22912524_1280.jpg":"1280x1280","k_22912524_1024.jpg":"1024x1024","k_22912524_640.jpg":"640x640","k_22912524_480.jpg":"480x480","k_22912524_340.jpg":"340x340","k_22912524_220.jpg":"220x220","o_22912524_1280.jpg":"1280x853","o_22912524_1024.jpg":"1024x682","o_22912524_640.jpg":"640x426","o_22912524_480.jpg":"480x320","o_22912524_340.jpg":"340x226","o_22912524_220.jpg":"220x146","h_22912524_1280.jpg":"1280x854","h_22912524_1024.jpg":"1024x683","h_22912524_640.jpg":"640x427","h_22912524_480.jpg":"480x320","h_22912524_340.jpg":"340x227","h_22912524_220.jpg":"220x147","pp_22912524_1280.jpg":"1280x1628","pp_22912524_1024.jpg":"1024x1303","pp_22912524_640.jpg":"640x814","pp_22912524_480.jpg":"480x611","pp_22912524_340.jpg":"340x432","pp_22912524_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5654468 Threads: 76 Questions: 1010743564 Slow queries: 0 Opens: 179056 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.751 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9061460 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/vijesti ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/vijesti ) ) [link] => /om/vijesti/voditeljica-projekta-postavljanja-meteoroloskih-plutaca-pojasnjava-kako-funkcionira-pucinska-straza-za-sigurniju-plovidbu-1217531 [printLink] => /om/vijesti/voditeljica-projekta-postavljanja-meteoroloskih-plutaca-pojasnjava-kako-funkcionira-pucinska-straza-za-sigurniju-plovidbu-1217531?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 688283 [name] => DIJANA KLARIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-19 15:05:18 [main_article_id] => 0 [alias] => dijana-klaric [link] => /tag/dijana-klaric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 412240 [name] => DHMZ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dhmz [link] => /tag/dhmz ) [2] => stdClass Object ( [id] => 688284 [name] => plutače dhmz-a [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-19 15:05:18 [main_article_id] => 0 [alias] => plutace-dhmz-a [link] => /tag/plutace-dhmz-a ) [3] => stdClass Object ( [id] => 688285 [name] => dhmz plutače [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-19 15:05:18 [main_article_id] => 0 [alias] => dhmz-plutace [link] => /tag/dhmz-plutace ) [4] => stdClass Object ( [id] => 641766 [name] => sigurnost plovidbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-21 10:46:40 [main_article_id] => 0 [alias] => sigurnost-plovidbe [link] => /tag/sigurnost-plovidbe ) [5] => stdClass Object ( [id] => 506258 [name] => sigurnost na moru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sigurnost-na-moru [link] => /tag/sigurnost-na-moru ) [6] => stdClass Object ( [id] => 676970 [name] => projekt METMONIC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-09 15:02:42 [main_article_id] => 0 [alias] => projekt-metmonic [link] => /tag/projekt-metmonic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor: DIJANA KLARIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Voditeljica projekta postavljanja meteoroloških plutača pojašnjava kako funkcionira ‘pučinska straža‘ za sigurniju plovidbu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/27/22762492.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => DHMZ [mainImageDesc] =>

Plutače je opremljena brojnim senzorima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/27/22762492.jpg [title] =>

Plutače je opremljena brojnim senzorima

DHMZ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/27/22910242.jpg [title] =>

Popravak oštećene plutače u Viškom kanalu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/27/22807302.jpg [title] =>

Meteoplutače neprestano mjere niz parametara i dostavljaju podatke DHMZ-u

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/27/22807310.jpg [title] =>

Ekipa DHMZ-a na postavljanju zadnje plutače kod Blitvenice

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/27/22762482.jpg [title] =>

Plovputov brod je poslužio za transport

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/27/22912400.jpg [title] =>

Lokacije plutača i dubine sidrenja

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/27/22912522.jpg [title] =>

Dijana Klarić: Vremenske prognoze prvi će put sadržavati i podatke s otvorenog mora

Davor Pongračić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/27/22912524.jpg [title] =>

Realizacija projekta METMONIC golem je tehnološki skok u hrvatskoj meteorologiji, osobito na Jadranu

Davor Pongračić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Suvišno je i spominjati koliko je pravodobna i točna vremenska prognoza značajna za sigurnost svih koji plove Jadranom. Osobito za tisuće čarter-nautičara što u ljetnim mjesecima doslovno opsjedaju naše plave pute, uvale i otoke.

Nedavno smo pisali o puštanju u probni rad prvog meteoradara postavljenog pokraj Zadra, te o velikom napretku što ga ti suvremeni uređaji donose našim meteorolozima kada je riječ o preciznosti vremenskih prognoza i pravodobnom upozoravanju nautičara na dolazeću opasnost kako bi se na vrijeme sklonili.

U međuvremenu je proradio i meteoradar u Istri, a na jesen bi trebao i onaj na Pelješcu, čime će naše more i priobalje biti potpuno pokriveni najsuvremenijim takvim sustavom.

Sve to realizirano je uz financijsku potporu EU-a u okviru projekta METMONIC, koji provodi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) s ciljem modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH.

Osim meteoradara koji gledaju u nebo, podjednako značajan doprinos preciznosti i kvaliteti vremenskih prognoza za Jadran imat će i drugi segment METMONICA koji gleda more, kako površinu, tako i dubine. Riječ je o postavljanju pet meteorološko-oceanografskih plutača u naš dio Jadrana s kojima ćemo prvi put imati kontinuirana mjerenja raznih elemenata važnih za vremensku prognozu.

Posljednja plutača postavljena je sredinom srpnja pokraj Blitvenice, čime je sustav motrenja s razine mora postao funkcionalan.

O kakvoj je tehnologiji riječ i kakve će nove prognostičke alate dati meteorolozima u Pomorskome meteorološkom centru Split, razgovaramo s dipl. ing. meteorologije Dijanom Klarić, voditeljicom Službe Regionalni centar za Jadran pri DHMZ-u, koja operativno vodi realizaciju ovog projekta.

---

image

Dijana Klarić: Vremenske prognoze prvi će put sadržavati i podatke s otvorenog mora

Davor Pongračić/Cropix
---

Kruna puna senzora

Kako izgledaju i što u tehnološkom smislu sadrže postavljene meteorološko-oceanografske plutače?

– Plutače i pridruženi sidreni sustavi složen su sklop od 35 tona opreme, od čega je na moru vidljivo žuto-crno nadgrađe plutače s krunom senzora i telekomunikacijske opreme visoko oko tri metra. Plutače mjere najmodernijim meteorološkim i oceanografskim senzorima, a energiju za rad ugrađenih sustava osiguravaju im solarni paneli, čak i ako zareda više oblačnih dana.

Tehnološki najmoderniji dio plutače je trostruki sustav razmjene podataka i daljinsko upravljanje sustavom. Na plutači su postavljene GSM i IRIDIUM satelitske komunikacije, sustav radioodašiljanja pozicije, ali i meteorološko-oceanografskih mjerenja putem aktivnog AIS AtoN sustava.

Stavljanjem sustava u operativnu funkciju sredinom srpnja i uspostavom Državne mreže meteorološko-oceanografskih mjerenja plutačama, DHMZ je postavio standard za operativna motrenja Jadrana korištenjem najmodernije tehnologije.

Na koje su lokacije plutače postavljene?

– Sve su postavljene u zonama između otvorenog mora i unutarnjih voda teritorijalnog mora RH. Jedna je na Kvarneru, blizu otočja Unija, na dubini od 46 metara, druga je blizu Blitvenice na 211 metara, treća kod Viškog kanala na dubini od 104 metra, četvrta kod Palagruže na dubini od 189 metara, dok je peta na jugu, kod mjesta Molunat blizu Prevlake, na dubini od 154 metra.

---

image

Lokacije plutača i dubine sidrenja

---

Je li tih pet plutača dovoljno da se motrenjem pokrije hrvatski Jadran?

– Dovoljno je s obzirom na njihov dobar raspored, to više što ih do sada uopće nismo imali. U budućnosti bi DHMZ rado postavio još dvije, na otvoreno more kod Kvarnerića i kod Korčule, kako bismo osigurali još preciznije mjerenje režima strujanja atmosfere i mora na Jadranu.

Također bih napomenula da je Institut Ruđer Bošković u postupku postavljanja dviju svojih plutača na zapadnoj obali Istre, od kojih će jedna raditi i po našem standardu, pa će se njezini podaci integrirati u sustav monitoringa Jadrana DHMZ-a.

Dragocjeni podaci

Na koji su način plutače usidrene budući da su na otvorenom moru stalno izložene sili vjetra i velikih valova?

– Sidreni sustav plutača konstruiran je od dvije sidrene linije odmaknute od njezina nadgrađa 40 do 75 metara, kako bi se s plutača vršila i podmorska mjerenja. Projektiran je za maksimalna opterećenja vjetra, valova i morskih struja, uz orijentaciju prilikom sidrenja koja djelomično kompenzira najjače smjerove potiska na nadgrađe plutače.

Sama sidrenja na dubine od 48 do 211 metara obavljena su s radnog broda Plovputa, u suradnji njihovih nautičkih inženjera, operatera dizalica i ronilaca sa stručnjacima DHMZ-a. Nikada prije u Hrvatskoj nije obavljeno kontrolirano sidrenje na takvim dubinama s dvije sidrene linije tolikih razmaka i jakosti. Pritom je složenost toga zadatka bila dodatno potencirana osjetljivošću sofisticirane opreme i uređaja ugrađenih na kruni plutače.

---

image

Plovputov brod je poslužio za transport

---

Koja sve mjerenja plutače obavljaju i u kojim intervalima dostavljaju podatke u PMC?

– Postavljene plutače imaju više zasebnih sustava mjerenja. Na njihovu vrhu, odnosno na tri metra visine, mjere se temperatura zraka, njegova relativna vlažnost, smjer i brzina vjetra, atmosferski tlak, dugovalne i kratkovalne komponente sunčeva zračenja i horizontalna vidljivost nad morem.

Na dubini od pola metra mjere se, pak, smjer i period, te visina površinskih valova. Dakle, redom podaci, i to u realnom vremenu, vrlo značajni za pomorsku meteorologiju, te izdavanje prognoza i upozorenja za ugroze pomorskoga prometa i drugih aktivnosti na moru i priobalju.

Senzori na tijelu plutače uz površinu također mjere i temperaturu mora, salinitet, otopljeni kisik, zamućenost..., a mjerenja tih parametara mora obavljaju se i na tri do pet točaka po dubini sidrenja plutače. Uz to se mjere smjer i brzina strujanja mora po slojevima od 10 metara.

Uglavnom, riječ je cijelom nizu dragocjenih podataka koji se dostavljaju minimalno svaka tri sata putem GSM ili satelitskih komunikacija. Za potrebe pomorske meteorološke službe, podaci meteoroloških mjerenja i valova dostavljaju se i češće, svakoga sata ili čak svakih dvadeset minuta.

---

image

Meteoplutače neprestano mjere niz parametara i dostavljaju podatke DHMZ-u

---

Jadran na dlanu

Hoće li podaci s meteorološko-oceanografskih plutača, zajedno s onima što će ih davati meteoradari, bitno unaprijediti kvalitetu i preciznost prognoza za pomorce i nautičare?

– Naravno da hoće, i to doista značajno. Projekt METMONIC, kroz koji smo osigurali sve te podatke, golem je tehnološki skok u meteorološkom i meteorološko-oceanografskom mjeriteljstvu u Hrvatskoj, a pogotovo na Jadranu. Prvi put pratimo radarima oblačne i kišne sustave nad Jadranom, i prvi put ćemo te procese na Jadranu moći upariti s meteorološkim i oceanografskim mjerenjima na otvorenom moru, što će stvoriti plastičnu sliku stanja vremena nad Jadranom.

Pomorci i nautičari će kroz web-servise DHMZ-a i kroz neke primijenjene aplikacije moći preciznije planirati svoje aktivnosti. I prilazi glavnim lukama, te manipulacije u pomorskom prometu luka, lakše će se planirati uz novi sustav monitoringa Jadrana.

Velika će korist biti i za akcije zaštite i spašavanja na moru, kada gušća razdioba podataka omogućava dobre procjene ekstremnih vremenskih uvjeta, te navodi na preciznije lokacije potrage i spašavanja na moru.

Kolika je bila cijena pojedine plutače i vrijednost cijeloga projekta?

– Cijena pojedine plutače je 2020. godine, kada su naručene, bila 330.000 eura, ali tome treba dodati i cijenu postavljanja plutača. Ukupno je iz projekta METMONIC za komponentu Državne mreže meteorološko-oceanografskih plutača bilo uloženo oko 1,6 milijuna eura.

No cijena cijeloga sustava je i veća jer je iz drugih projekata kupljen dio opreme za održavanje plutača te serveri za bazu podataka. Naravno, dio buduće troškovne priče bit će i rad djelatnika Službe Regionalni centar za Jadran, koji će provoditi velik dio svoga radnog vremena u monitoringu produkata mjerenja i održavanju plutača redovnim i izvanrednim obilascima.

---

image

Ekipa DHMZ-a na postavljanju zadnje plutače kod Blitvenice

---

Hoćete li podatke s postavljenih plutača razmjenjivati s kolegama u meteocentrima drugih zemalja EU-a?

– Podaci s meteorološko-oceanografskih plutača prikupljat će se u sabirni centar DHMZ-a u Splitu, te će biti pohranjeni u bazu podataka koja će komunicirati s ostalim bazama mjerenja DHMZ-a. Međunarodna razmjena podataka vršit će se prema informacijskim centrima Svjetske meteorološke organizacije (WMO) i globalnom sustavu za operativna oceanografska motrenja (GOOS). Dio oceanografskih motrenja razmjenjivat će se i prema europskim sustavima baza operativnih oceanografskih mjerenja.

Prognostički modeli

Hoće li ti podaci biti dio prognostičkih modela što se dobivaju putem mobilnih aplikacija, poput aplikacije Windy i sličnih?

– Podaci mjerenja plutača razmjenjuju se i prema glavnim centrima za numeričke meteorološke i oceanografske prognoze. Sigurno će mjerenja s naše mreže plutača biti uključena u sustav za asimilaciju podataka koji pokreće ALADIN model DHMZ-a. I drugi europski i svjetski centri bit će obaviješteni o razmjeni podataka s plutača, te će naši podaci ući u prognostičke sustave valova i fizike mora Sredozemlja kroz program Copernicus marine, te u sustav prognoza Europskog centra za srednjoročne prognoze (ECMWF) za njihove prognostičke modele atmosfere i valova mora.

Koliko će, pak, podataka ući u druge popularne aplikacije, teško je procijeniti jer svaki novi sustav mjerenja iziskuje veći razvojni proces uvođenja u operativu.

---

PRVI PODACI S OTVORENOG MORA

Sigurnost pomorske plovidbe osigurava se pravodobnim i preciznim informacijama prema pomorcima, brodarima i drugim institucijama koje sudjeluju u praćenju sigurnosti plovidbe. Uzevši u obzir da do postavljanja plutača nije bilo informacija s otvorenog mora i da su se skupljala samo mjerenja na kopnu, najčešće u lukama i gradovima koje su zapravo luke zakloništa, sada ćemo prvi put izmjeriti naš Jadran.

Mjerenja će biti učestala i u realnom vremenu, a dugim nizom istovrsnih mjerenja moguće je proučavati i klimu nekog morskog područja. Kakve će ćudi i specifičnosti pokazati Jadran u svim ovim mjerenjima, tek ćemo vidjeti, no to će prvi put biti posve egzaktni podaci.

---

---

NE VEZUJTE SE ZA PLUTAČE

Lokacije plutača su područja izložena ljudskim aktivnostima, poput ribolova, pomorskog prometa, nautičkih ruta manjih plovila. U prvih šest tjedana od postavljanja prve plutače dogodilo se nekoliko pomorskih prekršaja i incidenata. Jedna je plutača jače oštećena, vjerojatno udarcem manjega broda, pri čemu su stradali uzgonski dio i solarni paneli. Sigurno je i brod pretrpio značajna oštećenja.

Zabilježeni su i prilasci plovilima, privezi na plutaču, te prolasci većih plovila uz plutaču kada su na njoj ili u njezinu tijelu bili stručnjaci za održavanje. Ni signalna bova ronioca nije spriječila rekreativni katamaran da prođe na manje od 10 metara od plutače, pri čemu osobe u moru i na plutači nisu mogle predvidjeti je li im ugrožen i život.

Pogotovo veliku opasnost za plutače predstavljaju koćarice, koje mogu proći preko njihovih izmaknutih sidrenih sustava, uzrokujući obostranu štetu. Za siguran prolaz u zonama plutača DHMZ traži u navigacijskim kartama udaljenost od 500 metara od nadgrađa plutača.

No puno rekreativaca, pa i ribara, koristi razne aplikacije za utvrđivanje pozicija najbližih plovila, a na njima plutače DHMZ-a često nisu označene. Stoga sve pozivamo na korištenje elektroničkih i službenih kartografskih izvora za promatranje lokacija plovila i objekata na moru.

---

---

AIS KOMUNIKACIJA PLUTAČA I BRODOVA

Brodovi u zonama radioemisije s plutača, putem AIS AtoN poruka bit će informirani o mjerenjima na otvorenom moru. Budući da se sada prvi put u Hrvatskoj emitiraju AIS AtoN poruke 8 (msg 8) za meteorološko-oceanografska mjerenja, savjetujemo nautičarima da podese svoje AIS sustave za primanje poruka 8. Strani brodari vjerojatno su naviknuti na takve poruke na drugim morima.

---

---

DIJELJENJE JADRANA I PODATAKA O NJEMU

Regionalni centar za Jadran pri DHMZ-u, odnosno Adriatic Marine Meteorological Center – AMMC, koji vodi Dijana Klarić, nominirani je centar Svjetske meteorološke organizacije (WMO) sa zadatkom povezivanja nacionalnih meteoslužbi zemalja koje dijele Jadransko more u zadacima prikupljanja podataka o meteorološkim i oceanografskim motrenjima na Jadranu, sve u cilju razmjene podataka i primjene standarda i naprednih tehnologija.

---

---

image

Popravak oštećene plutače u Viškom kanalu

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
DHMZ Davor Pongračić/Cropix Davor Pongračić/Cropix
DHMZ

Plutače je opremljena brojnim senzorima


Popravak oštećene plutače u Viškom kanalu


Meteoplutače neprestano mjere niz parametara i dostavljaju podatke DHMZ-u


Ekipa DHMZ-a na postavljanju zadnje plutače kod Blitvenice


Plovputov brod je poslužio za transport


Lokacije plutača i dubine sidrenja

Davor Pongračić/Cropix

Dijana Klarić: Vremenske prognoze prvi će put sadržavati i podatke s otvorenog mora

Davor Pongračić/Cropix

Realizacija projekta METMONIC golem je tehnološki skok u hrvatskoj meteorologiji, osobito na Jadranu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/voditeljica-projekta-postavljanja-meteoroloskih-plutaca-pojasnjava-kako-funkcionira-pucinska-straza-za-sigurniju-plovidbu-1217531 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=629566879e92c8e7ea535c26374882a844c462cc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Voditeljica+projekta+postavljanja+meteorolo%C5%A1kih+pluta%C4%8Da+poja%C5%A1njava+kako+funkcionira+%E2%80%98pu%C4%8Dinska+stra%C5%BEa%E2%80%98+za+sigurniju+plovidbu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fvoditeljica-projekta-postavljanja-meteoroloskih-plutaca-pojasnjava-kako-funkcionira-pucinska-straza-za-sigurniju-plovidbu-1217531 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fvoditeljica-projekta-postavljanja-meteoroloskih-plutaca-pojasnjava-kako-funkcionira-pucinska-straza-za-sigurniju-plovidbu-1217531 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor: DIJANA KLARIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

razgovor: DIJANA KLARIĆVoditeljica projekta postavljanja meteoroloških plutača pojašnjava kako funkcionira ‘pučinska straža‘ za sigurniju plovidbu

Piše Miomir Štrbac
19. kolovoza 2022. - 15:04

Suvišno je i spominjati koliko je pravodobna i točna vremenska prognoza značajna za sigurnost svih koji plove Jadranom. Osobito za tisuće čarter-nautičara što u ljetnim mjesecima doslovno opsjedaju naše plave pute, uvale i otoke.

Nedavno smo pisali o puštanju u probni rad prvog meteoradara postavljenog pokraj Zadra, te o velikom napretku što ga ti suvremeni uređaji donose našim meteorolozima kada je riječ o preciznosti vremenskih prognoza i pravodobnom upozoravanju nautičara na dolazeću opasnost kako bi se na vrijeme sklonili.

U međuvremenu je proradio i meteoradar u Istri, a na jesen bi trebao i onaj na Pelješcu, čime će naše more i priobalje biti potpuno pokriveni najsuvremenijim takvim sustavom.

Sve to realizirano je uz financijsku potporu EU-a u okviru projekta METM...

13. svibanj 2024 12:45