StoryEditorOCM
ShowbizTeana Kovačević

Poznata splitska mentorica pjevanja današnjih zvijezda napravila ogromnu feštu, bili smo tamo, ovo je njena priča

4. listopada 2023. - 07:00

Teana Kovačević poznata je splitska mentorica pjevanja i voditeljica udruge Music Talents koja je mnoge današnje mlade nade i zvijezde učila pjevati još od malih nogu. Kroz njenu školu prošle su mnoge cure, poneki i dečki, a ovo su samo neki od njih koje ili već jako dobro znate, ili ćete za njih itekako čuti u budućnosti: Ana Uršula Najev, Albina, Alen Đuras, Dea Računica, Dunja Ercegović (Lovely Quinces/Bad Daughter), Lana Rubelj, Duška Brčić Šušak, Monika Jukić, Đana Smajo, Antea Žure, Bruno Barišić, Martina Bakić…

image

Teana Kovačević na proslavi 50. rođendana

Josko Supic/Cropix

Teana je nedavno proslavila svoj 50. rođendan, a tako i napravila uvertiru u još jednu feštu koja nas očekuje – 30 godina rada njene udruge Music Talents kroz koju su se profilirala mnoga imena današnje scene. Na rođendanu su bile sve njene bivše i sadašnje učenice, njihove mame, i brojni drugi prijatelji, među kojima i njen kum Miki Nopling, poznati splitski glazbenik, skladatelj, redatelj, scenarist, snimatelj i producent, mezzosopranistica i operna pjevačica i Teanina kuma Žana Marendić koja je također prisutne oduševila pjevanjem u pratnji na klaviru poznatog dirigenta Harija Zlodre.

image

Teana Kovačević i Ana Uršula Najev

Josko Supic/Cropix

Kao pravi muzički rođendan i izgleda, bio je to privatni koncert, a nastupi su trajali do dugo u noć. Naravno kao i uvijek svojom su izvedbom oduševili i Uršula Najev, i Miki Nopling, ali i Duška Brčić Šušak, koja je pokazala nevjerojatne vokalne sposobnosti i energiju o kojima ćete sigurno puno slušati u budućnosti jer smo sigurni da će naći svoje mjesto na glazbenom zvjezdanom nebu.

image

Teana Kovačević i Albina

Josko Supic/Cropix

Povodom 30 godina Teaninog rada odlučili smo napraviti priču i pokušati sažeti Teanine godine iskustva u jednu lijepu priču. U dvorištu apartmana Lavica obitelji Ivane i Ratka Vlašića u Podstrani gdje se rođendanska fešta održala Teana nam je ispričala od toga kako je sve krenulo do tog kako to izgleda danas.

image

Teana Kovačević na proslavi 50. rođendana

Josko Supic/Cropix

‘Moj tata Slobodan (Marko) Kovačević je glazbenik, skladatelj, autor poznatih pjesama ‘More, more’, ‘Konobo moja’, i silnih drugih poznatih hitova za grupu More, osnivač je grupe More kroz koju su prodefilirali poznati brojni hrvatski pjevači, od Olivera, Doris Dragović, Tedija Spalata, Meri Cetinić itd. Normalno da je on, koji je stvarao pjesme za poznate pjevače koji su mu često dolazili u naš stan, jako puno utjecao na to da se moj život usmjeri u tom glazbenom pravcu, i da sam od njega naslijedila sklonost i talent prema glazbi.

image

Teana Kovačević na proslavi 50. rođendana

Josko Supic/Cropix

Kao mala sam već bila upisana u glazbeni vrtić i školu, imala sam uvijek razvijenu kreativu i sklonost prema organizaciji događanja, kao i talent za glazbu. Već kao dijete organizirala sam priredbe u školi i koncerte, osmišljavala kostime i plesno - pjevačke - glumačke skečeve. Kao mala sam već pisala i pjesme, prepoznala sam i autorstvo u sebi. Rasla sam okružena poznatim ljudima.’ priča nam Teana svoje početke.

image

Teana Kovačević na proslavi 50. rođendana

Josko Supic/Cropix

Uz oca glazbenika nikada nije bilo dosadno. Kasnije su se njeni rastali, a majka je našla novog partnera koji je također bio je glazbenik.

‘Odgajao me i očuh koji je bio fenomenalni gitarist, Dalibor Jurašin Orao, jedan od Oliverovih najboljih prijatelja, kojem je Oliver pokazivao vlastite pjesme, koje je baš on pisao, za koje mnogi nisu znali. Moj je očuh bio vrstan jazz, blues i soul gitarist. On me upoznao sa svim glazbenim pravcima. Bila sam tako orijentirana da mogu sve. Nakon srednje htjela sam upisati glumačku akademiju, ali nije je tada bilo u Splitu.

image

Teana Kovačević na proslavi 50. rođendana

Josko Supic/Cropix

Veliku sam ljubav imala prema teatru, ali nisam mogla ići u Zagreb pa sam upisala glazbenu akademiju. Za to se nisam nešto posebno nisam trebala pripremati jer sam imala veliku talent i odmah upala. Završila sam glazbenu akademiju, tamo sam upoznala svog bivšeg supruga Darka Matičevića. Tako sam s njim krenula u svijet pjevanja pa smo osam godina pjevali u duetu, izdali smo i album, pjevali smo godinama i na šibenskoj šansoni.

image

Teana Kovačević na proslavi 50. rođendana

Josko Supic/Cropix

I Arsen Dedić je bio na našem vjenčanju, bio je vezan za nas i volio nas je. Tu sam stekla veliko pjevačko iskustvo, i vidjela kako to konkretno izgleda na sceni i osjetila što znači biti pjevačica. To mi je jako pomoglo u današnjem radu gdje razumijem pjevače.’ govori nam slavljenica.

Međutim, iako je doživjela pjevačke uspjehe, Teana je shvatila da njena ljubav prema glazbi nakon završene akademije ide u smjeru kreativnog rada, stvaranja za djecu, rada s djecom…

image

Teana Kovačević i Ana Uršula Najev

Josko Supic/Cropix

‘Vjerojatno je to Božja misija jer se nisam ostvarila kao majka pa je moja misija očito da drugu djecu činim sretnima, činim djetinjstvo i mladost veselima i prepoznajem u njima talente i pomažem im da otkriju i sami u sebi talent i prosljeđujem ih producentima gdje će se nastaviti njihov glazbeni put.’ iskrena je Teana.

image

Teana Kovačević, Ana Uršula Najev, Đana Smajo i Lana Rubelj

Josko Supic/Cropix

Pjevala je sa svim poznatima na raznim festivalima i natjecanjima, dobivala visoke nagrade, no njena je misija ipak bila učiti djecu da budu pjevači.

‘Velika je čast da te kao mladu osobu prepoznaju tvoji kolege koje cijeniš i voliš. No moj se put preusmjerio prema toma da ipak postanem mentorica pjevanja. Počelo je tako što je bivši suprug bio umjetnički direktor tadašnjeg splitskog dječjeg festivala, a ja sam bila na svim audicijama, upoznala mnoštvo tadašnje djece, a danas poznatih i priznatih pjevača, bila sam u žiriju, pjevala backove… Tu sam puna entuzijazma odlučila da ću okupiti tu svu djecu, oformiti grupu i podizati ih.

image

Teana Kovačević i Đana Smajo

Josko Supic/Cropix

Tako smo oformili zbor Splitski Bomboncini. U tom zboru je bilo puno talentirane djece. U tom trenutku smo bili drugačiji od Perli, a ja sam imala puno scenskog nastupa, plesa, glume, a ne samo pjevanja. Učila sam ih i da se znaju ponašati na bini, izdefiniraju i svoju boju i tehniku glasa, ali i sve što treba za biti na sceni. Učila sam ih pjevati višeglasno, to je za mene nešto što je moj identitet, da ta djeca, osim što grade svoj put, znaju višeglasno funkcionirati.’ objašnjava nam Teana.

image

Teana Kovačević na proslavi 50. rođendana

Josko Supic/Cropix

Iz Splitskih Bomboncina izašle su brojne cure koje se danas bave glazbom.

‘Među njima je predivna cura koja danas pjeva back vokale mnogima, Antea Žure, ona je danas zaštitni znak Tonike, ali nema kome i nema gdje sve ne pjeva backove. Došla je kod mene kada je imala 8 godina, a sada ima 32. U zboru Splitski Bomboncini osvojila je brojna priznanja i kao solist i lead vokal. Za nju se isplatilo toliko ulagati godinama.’ govori Teana.

image

Teana Kovačević i Duška Brčić Šušak

Josko Supic/Cropix

Ponosna je i što je Arsen Dedić prepoznao njen rad i podržavao ga.

‘On je obožavao moje cure i zvao ih je ‘moje splitske ludare’. Volio ih je i pisao im pjesme i ponosno mi ih slao i govorio ‘Hm, misliš li da će ovo biti dobro za njih?’ Dan danas se ježim kad se sjetim s kojom je ljubavi on njima pisao pjesme i koliko puta nas je zvao kao goste na svoje koncerte.

Od tada još datira moje prijateljstvo s Matijom Dedićem do dana današnjeg. I on nas zove često na koncerte kao gošće i daje priliku tim mladim ljudima i mojim učenicama. Bile su mu gošće i Uršula i Đana Smajo i druge cure.’ priča mentorica.

image

Teana Kovačević na proslavi 50. rođendana

Josko Supic/Cropix

Gdje god bi, kaže, Splitski Bomboncini otišli, vraćali bi se s brojnim nagradama i priznanjima.

‘A onda je došlo vrijeme reality showova. S time je došao i egotrip, ‘ja, ja i ja’ i solistički način pristupanja glazbi. Ne ljubav prema harmoniji, višeglasju itd. nego ‘ja hoću s imenom i prezimenom biti poznat’. To je dovelo do toga da su i Splitski bomboncini htjeli isto tako svak pojedinačno biti poznati imenom i prezimenom.

Shvatila sam onda da taj grupni način rada i vođenja zbora odlazi u povijest i da se ja više s tim ne mogu boriti i da moram i ja promijeniti način rada. Polako se gasila moja dugogodišnja grupa Splitski Bomboncini, a tri Bomboncinke su postale Talijasice. One su bile tercet i s njima sam radila da budu back vokali i tako su ih zvali na razne događaje.’ govori nam Teana.

image
Josko Supic/Cropix

Nakon toga došla je na ideju da napravi pravo glazbeno natjecanje.

‘Tražila sam djecu da dođu na audiciju i tako sam prikupila jako puno kvalitetne djece, između ostalog našu Uršulu Najev koja je s 9 godina došla na audiciju. U žiriju smo sjedili Doris Dragović, Zorica Kondža, Meri Cetinić, Petar Dragojević, Mišo Limić i jako puno dragih kolega. Tad je bio Story super nova show. Tu je već počelo ovo ‘ja, ja, ja’, tako da je na našu audiciju došlo jako puno djece.

Tada dolaze i moji prvi Music talentsi, među kojima je i Uršula. U prvoj je generaciji bila i Dunja Ercegović (Lovely Quinces/Bad Daughter), koja je kasnije i osvojila Porin. Tada smo napravili prvu sezonu showa Music Little Talents. Iz tog showa iznjedrila su se brojna poznata imena.’ ponosna je Teana.

image
Josko Supic/Cropix

U to je vrijeme, priča nam, bilo lako doći do talenata. Danas je, smatra, to puno teže jer je puno više izbora aktivnosti kojima se djeca mogu baviti.

‘S obzirom da je prvo natjecanje Music Talentsa prošlo odlično, odlučila sam to dignuti na viši nivo i ponovno sam napravila audiciju, ali na televiziji Jadran koja se zainteresirala da se i na području cijele županije napravi audicija koja će se emitirati na televiziji.

Tako smo odradili i drugu sezonu. Treću više nismo radili, skupila sam puno kvalitetne djece oko sebe i postali smo udruga Music talents. Radili smo na svim pravcima, glazbenim smjerovima i žanrovima. Kasnije je dosta te djece išlo po raznim showovima, međunarodnim festivalima, emisijama, koncertima, programima itd.’ priča Teana koja djecu priprema za mnoge showove: Voice, Zvjezdice, Superstar, Supertalent, IDJ show, ali i međunarodne i domaće pjevačke festivale, koncerte, nastupe, studio itd.’ kaže nam Teana.

image

Teana Kovačević na proslavi 50. rođendana

Josko Supic/Cropix

Biti mentor pjevanja i raditi s djecom ima svoje divne strane, ali i velike izazove.

‘Najveći mentorski užitak je kad si na istoj valnoj duljini s učenikom i koji te kuži glazbeno, kao i kada učenici znaju što žele. S njima je užitak raditi. Tada moj posao prestaje biti posao i postaje hobi. Naravno, kao u svakoj vrsti aktivnosti ima tu i teških stvari. Npr. kad djetetu moraš objasniti da nema glazbene predispozicije. Nije sve ni u glasu.

image

Teana Kovačević i Monika Jukić

Josko Supic/Cropix

Ponekad je puno toga u psihi. Nekad psiha pojede dijete, pojedu ga blokade, strah, trema. Neka djeca ne pokažu velike rezultate, iako imaju odličan glas, nego psiha kojom ne mogu vladati. S takvom djecom zna biti jako stresno raditi. Ima učenika koji žele guštati u glazbi, koji ne traže slavu i reflektore, no takvi su rjeđi. Danas mladi ne guštaju u glazbi toliko.’ smatra Teana.

image

Teana Kovačević i Hari Zlodre

Josko Supic/Cropix

Nakon 30 godina iskustva kaže nam što je najvažnije za postati neko ime na sceni:

‘Boja glasa je najvažnija. To je prvo što publika osjeti. Nakon boje glasa publika gleda fiziku i spaja to s bojom. Ako fizika nije nešto publika oprašta ako je boja glasa fantastična. Onda ide karizma u smislu koliko je osoba simpatična. Na bini ne mora biti model i manekenka, ali treba zračiti, treba imati nešto radi čega će se ljudi okružiti oko nje. Raspon glasa je isto nešto što publika primijeti.’ objašnjava nam poznata mentorica koja svoj posao obožava.

image

Teana Kovačević i Lana Rubelj

Josko Supic/Cropix

‘Vremena se mijenjaju. Ja kao mentor rastem i razvijam se paralelno s tim. Kako se mijenjaju pravci, ukusi, stilovi, trendovi, vokalne tehnike, kako realitiji traže svaku malo nešto drugačije, tako i ja mijenjam način rada, i metode, ovisno o tom što se traži. Bitno je da svatko od učenika nađe sebe i da sebe.’ zaključuje Teana koja svoje učenice smatra svojom djecom baš zato što je iz mentorstva proizašla velika prijateljska ljubav s mnogima koje iako sada imaju svoj glazbeni put, na životnom su uz Teanu, kao i ona uz njih.

image

Teana Kovačević na proslavi 50. rođendana

Josko Supic/Cropix

Svi su oni njena zlata i talenti, kako kaže naša slavljenica, i sa svakim od njih odradila je životni period rada, ljubavi, iskustva i životnih uspjeha. A mi joj želimo sreće i zdravlja, rada i zabave, dobre muzike i da nam iz splitskih Music Talentsa proizađe još mnogo zvijezda i zvjezdica. Naravno, svi muzički talenti koji se žele priključiti udruzi Music Talents i učiti pjevati, mogu se upisati jer se vrše upisi u novu sezonu.

image

Teana Kovačević i Bruno Barišić

Josko Supic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:39