StoryEditorOCM
TV&RealityPRIČAO O TATI

‘Gledajte...‘: princ Harry otvorio dušu na tv-u, šokirao odgovorom na pitanje želi li biti Amerikanac! Otkrio je štošta

Piše Marija Čović
16. veljače 2024. - 18:21
Princ Harry u razgovoru s Willom Reeveom za program ‘Good Morning America‘ mreže ABC Good Morning America/abc/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Je li to bila javno ponuđena maslinova grančica i pružena ruka pomirenja, pitaju se svi koji prate događanja u britanskoj kraljevskoj obitelji, nakon što je princ Harry u petak progovorio o bolesti svog oca, kralja Charlesa III., kojemu je nedavno dijagnosticiran rak.

U programu ‘Dobro jutro, Amerika‘ mreže ABC, Harry je u razgovoru s voditeljem Willom Reeveom kazao kako je "zahvalan" jer je posjetio oca odmah nakon što je doznao za ozbiljne zdravstvene probleme i da se nada kako će dijagnoza raka imati ujedinjavajući utjecaj na kraljevsku obitelj.

Na Reeveovo pitanje koliko je kratki posjet Engleskoj i bolesnom ocu za njega bio emotivan, Harry je odgovorio "Gledajte, ja volim svoju obitelj. Činjenica da sam mogao sjesti na avion i posjetiti ga i provesti neko vrijeme s njim, zahvalan sam na tome".

Reeve, koji je sin pokojnog glumca Christophera Reeva, mnogima najpoznatijeg po ulozi Supermana, kazao je kako iz vlastitog iskustva zna (otac mu je paraliziran 1995. godine) da bolest u obitelji može imati povezujući efekt i pitao je li to moguće i u Harryjevoj obitelji.

image

Princ Harry 

Andrew Chin/Getty Images Via Afp

- Apsolutno, naravno, siguran sam u to. U mnogim obiteljima s kojima se susrećem na dnevnoj bazi mogu to vidjeti, snagu obitelji koja se ujedinjuje. Mislim da bilo koja bolest može zbližiti obitelji – odgovorio je princ Harry.

Reeve je s Harryjem razgovarao u Whistleru u kanadskoj saveznoj državi Britanskoj Kolumbiji, gdje će se za točno godinu dana održati Invictus igre, svojevrsne paraolimpijske igre za ranjene vojne veterane, projekt kojeg je Harry utemeljio, a sljedeće izdanje prvi put će sadržavati i natjecanja u zimskim sportovima.

Šetala u skupoj odjeći

Harry je sa suprugom Meghan Markle proveo tri dana u Kanadi promovirajući Invictus igre, okušao se i u zimskim sportovima u kojima će se vojni veterani natjecati sljedeće godine, uključujući i spuštanje na sanjkama zaleđenom stazom.

Meghan se nije upuštala u opasne avanture, mobitelom je snimala muža, šetala okolo u skupoj garderobi i smješkala se kamerama koje su ih cijelo vrijeme pratile za potrebe Harryjevog intervjua.

U razgovoru se postavilo i pitanje potencijalnog Harryjevog traženja američkog državljanstva, kazao je kako je razmatrao tu mogućnost, ali da mu to nije veliki prioritet, a na Reeveovo pitanje što bi ga moglo spriječiti da postane američki državljanin, odgovorio je – "Nemam pojma".

image

U razgovoru za ABC Harry je rekao da je zahvalan što je posjetio oca odmah nakon što je doznao za njegovu dijagnozu

David Rose/Afp

Naravno da ima pojma, jer bi uzimanje američkog državljanstva, prema zakonima SAD-a, značilo da se mora odreći i svoje titule princa i ostalih titula koje ima, kao i pozicije u nasljednom redu na britansko prijestolje.

Mjesto u nasljednom redu

To bi značilo da Harry više ne bi bio princ niti vojvoda od Sussexa, njegova supruga također više ne bi bila vojvotkinja, a on bi, kao i njegova djeca, princ Archie i princeza Lilibet, izgubio mjesto u nasljednom redu, Harry je sada peti, a Archie i Lilibet su odmah iza njega.

Gubitak titula zadao bi, dakako, ozbiljan udarac poslovnim planovima para koji je napustio monarhiju prije četiri godine i preselio se u Kaliforniju jer bez tih titula i povezanosti s kraljevskom obitelji malo kome bi bili zanimljivi.

Premda su se prilikom napuštanja kraljevske obitelji obavezali pokojnoj kraljici Elizabeti II., Harryjevoj baki, da neće kraljevske titule koristiti u komercijalne svrhe, Harry i Meghan to cijelo vrijeme besramno čine, istovremeno pljujući monarhiju i kraljevsku obitelj, koju su optužili i da je rasistička, a istovremeno se zubima i noktima drže titula i ne žele ih se odreći.

image

Ako bi uzeo američko državljanstvo, Harry bi se morao odreći svih titula i pozicije u nasljednom redu za britansko prijestolje, a ni njegova supruga Meghan više ne bi bila vojvotkinja 

Matt Dunham/Afp

Sada su i naziv svoje službene web stranice promijenili u Sussex.com, a počeli su za svoju djecu Sussex koristiti kao obiteljsko ime, premda to ono službeno nije. Njihovo prezime je Mountbatten-Windsor, a zbog činjenice da se Harry sada praktički odriče obiteljskog prezimena, njegov pokojni djed, princ Philip, se sigurno "okreće u grobu".

Veteran koji ćelavi i glumica C-kategorije

Novom stranicom, na kojoj se nalazi i Meghanin grb, kojeg je kraljica odobrila kad se udavala za Harryja, nastavljaju profitirati od povezanosti s kraljevskom obitelji i sigurno se toga neće dobrovoljno odreći. Bez titula, kako je napisao jedan britanski komentator, Harry bi bio samo ne baš pretjerano inteligentni vojni veteran koji ubrzano ćelavi, a Meghan osrednje atraktivna bivša glumica C-kategorije.

Inače, u razgovoru za "Dobro jutro, Amerika", Harry je kazao kako jako voli svoj novi život u Kaliforniji, "nevjerojatan je, volim baš svaki dan", kazao je i kako će ga planirane obaveze odvesti ponovno u Veliku Britaniju i kako će nastojati vidjeti svoju obitelji koliko god bude mogao.

image

Meghan i Harry u Kanadi gdje su promovirali Invictus igre koje će se održati za godinu dana 

I-images/Eyevine/Profimedia

Na pitanje o svojoj djeci kazao je kako, kao i sva druga djeca, rastu vrlo brzo, kako oboje imaju nevjerojatan smisao za humor i nasmijavaju njega i Meghan svaki dan, te da je vrlo zahvalan što je otac.

Hoće li Harryjev intervju zaista pomoći ublažavanju raskola u kraljevskoj obitelji ili je to bio samo još jedan njegov i Meghanin marketinški trik kojim nastoje vratiti izgubljene simpatije u američkoj javnosti, tek će se vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:38