StoryEditorOCM
BaštinaU sklopu projekta Stanadi

Još jedan arhitektonski detalj u povijesnoj jezgri dobiva novo ruho: Obnavlja se kapelica u Buti Harolda Bilinića u Docu

Piše Marija Lončar
5. lipnja 2020. - 13:49

U tijeku su završni radovi na obnovi kapelice koja se nalazi u Buti Harolda Bilinića u Docu, a za njezino novo ruho, koje bi trebalo biti dovršeno za desetak dana, zaslužan je donatorski program obnove arhitektonskih detalja u povijesnoj gradskoj jezgri Starine naše divne (STANADI), koji je osmislio i pokrenuo šibenski konzervator Ivo Šprljan. Restauratorske radove obavlja Božo Petretić, a novac za obnovu kapelice u iznosu od 9 000 kuna osigurala je splitska tvrtka Jadran Stanovi koja iznad bute gradi hostel.

-Kapelica je bila u dosta zapuštenom stanju. Riječ je o maloj kapelici, zapravo, drvenoj kutiji koja je bila utisnuta u kamenu nišu u zidu bute. Prema nekih sitnim ukrasima na njoj, moguće je reći da je izgrađena na prijelazu 19. u 20. stoljeće, odnosno početkom 20. stoljeća. Zanimljivo je da je drvo od kojeg je izgrađena, a riječ je o arišu, bilo u dosta dobrom stanju unatoč tomu što je stara stotinjak godina i što je u buti uvijek velika vlaga – kazao je Šprljan.

Kapelica u Buti Harolda Bilinića jedna je od pet kapelica smještenih u povijesnoj gradskoj jezgri i zadnja koja se obnavlja.

-O tomu kako je kapelica točno izgledala malo se zna, kao uostalom što se puno ne zna ni o ostalim kapelicama u starom dijelu grada. Pretpostavlja se da je imala sliku nekog sveca, najvjerojatnije Gospe. Venecija je, recimo, dvije godine prije pada Republike krajem 18. stoljeća, radila popis svih javnih zgrada i njihova inventara radi uvida u stanje zgrada i procjene koliko bi novca trebalo za njihovo održavanje. Tada su popisane i sve javne kapelice i one su redovito bile sa slikama Bogorodice. Ipak, što će biti sadržaj obnovljene kapelice u buti, koja će dobiti i staklena vrata, dogovorit će se investitor i župnik župe Dolac don Krešimir Mateša – kazao je Šprljan.

Dodaje i kako će kapelica dobiti svoju rasvjetu, a javnost će biti dostupna tek od kolovoza, iako će obnova puno prije završiti. Naime, dio bute u kojoj se nalazi kapelica trenutačno je sastavni dio gradilišta navedenog, budućeg hostela te je zatvorena za prolaz. No, od kolovoza, kako su najavili iz Jadran Stanova, buta će biti otvorena i njome će se ponovo moći slobodno prolaziti. Uz to, uživati u još jednom obnovljenom arhitektonskom detalju iz bogate spomeničke baštine grada.

19. travanj 2024 09:44