StoryEditorOCM
BaštinaU subotu u 21 sat u Drinovcima

U organizaciji Miljevačkog sabora 7. festival ojkalice tradiciji i baštini u čast

Piše šibenski.hr
10. kolovoza 2018. - 22:28

U organizaciji Miljevačkog sabora, u subotu 11.kolovoza održat će se 7.festival ojlakice – Miljevci 2018. U dvorištu Osnovne područne škole u Drinovcima, s početkom u 21 sat, "zaojkat" će pjevači iz osam kulturno umjetničkih društva i udruga.

Uz domaćine, KUU Miljevci, nastupit će i pjevačke skupine iz KUD-a Branimir 888. iz Muća, KUD-a "Dinara" Kijevo, muška pjevačka skupina "Župa Kljaci", KUD-a Promina iz Oklaja, KUD-a "Srce Zagore" iz Kaštela, pjevači KUU-e "Naši korijeni" iz Kljaka te KUD-a "Milan Begović" iz Vrlike.



Podsjetimo, ojkanje ili treskanje je najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj kojeg je UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta 16.studenog 2010. godine na popis ugrožene nematerijalne baštine.

Upravo u želji i s ciljem da ojkalicu otrgnu od zaborava Miljevčani organiziraju ovaj festival. Uz glavne organizatore, Miljevački sabor, suorganizatori manifestacije su župa Ime Isusovo, KUU "Miljevci" i ŠRD "Miljevci", a generalni pokrovitelj je Grad Drniš. Sudionike festivala i posjetitelje kroz program će voditi Frane Bilić.













 

01. svibanj 2024 14:04