StoryEditorOCM
Ostaloveslanje

Na uglednoj regati koju ne propuštaju ni braća Sinković Šibenčani osvojili pet medalja

Piše K. G.
19. lipnja 2024. - 08:29

Međunarodna veslačka regata na Bledu održana je ove godine od 14. do 16. lipnja. Doći na Bled posebno je zadovoljstvo koje nerado propuštaju i braća Sinković i Damir Martin, a kako bi onda to učinilo osam momaka iz Šibenika! Naime, Jakov Slavica, Franko Dobra, Nikola Knežić, Marko Martinović, Šime Grubišić, Vice Alfier, Franko Šarić i Jerko Petrović, pod vodstvom trenera Milana Radečića i Jovice Krasića, osjetili su kako je i teško i lako veslati u/na jednom od hramova svjetskog veslanja. Teško, jer su se i ove, kao i svake ranije godine, na Bled sjatile najbolje mlade posade iz 15-ak zemalja, a lako jer Bled valja doživjeti i na njemu uživati!

Kao što je to trener Radečić rekao ovogodišnja regata trebala je poslužiti u prvom redu kao test trenutnih mogućnosti Jakova, Franka, Nikole i kolege im Fabia Peruško (VK „ISTRA“ Pula) kao članova reprezentativnog četverca „bez“, Marka Martinovića koji kao skifist traži adekvatno mjesto za dokazivanje svoje vrijednosti,  te dobra škola onima koji na njoj nikad nisu imali prilike nastupiti poput Šime, Vice, Franka i Jerka.

- Prvi dan bio je razmjerno uspješan. Jakov & Co. nisu imali potrebe nastupati u eliminacijama, a u A-finalu bili su srebrni iza reprezentativne posade Austrije, ali s većom razlikom u odnosu na iste konkurente nego na nedavno održanom Europskom prvenstvu u Poljskoj. Marko se u konkurenciji 22 skifista uspio plasirati u B-finale gdje je zauzeo drugo mjesto, a ujedno je time bio i drugi najbolji skifist iz Hrvatske. Novajlije na Bledu, momci iz mlađe-juniorskog četverca na pariće Šime, Vice, Franko i Jerko najprije su se imali obvezu plasirati u A-finale u čemu su uspjeli, a onda u finalnoj  utrci bili treći zaostavši za drugoplasiranom posadom iz Švicarske za nepunih 7 desetinki sekunde, dok je prvoplasirana bila posada Austrije.

Drugog dana naš četverac „bez“ bio je prvi u utrci u kojoj se Austrijanci nisu pojavili, Marko je nastupao u kombiniranom četvercu na pariće i bio treći  u utrci u kojoj su prvoplasirane Mađare, drugoplasirane Slovence i trećeplasirane Hrvate dijelile samo dvije sekunde! Tog drugog dana, mlađi juniori su nastupali u malo drugačijem sastavu. Naime, zbog iscrpljenosti prethodnim utrkama Jerko je prepustio svoje mjesto vršnjaku iz VK „Croatia“ Zagreb Franu Alibegoviću. U izmijenjenom sastavu, u eliminacijama najprije su (opet) bili drugi iza Švicaraca, ovaj put za 4 desetinke, da bi im se onda u A-finalu revanširali za prethodna tri poraza – kombinacija je bila druga iza naše reprezentativne posade, a ispred spomenutih momaka iz Švicarske.

Sve u svemu, na i te kako uglednoj regati posade sa šibenskim štihom osvojile su ukupno pet medalja i to jednu zlatnu, dvije srebrne, te dvije brončane. Prognoze trenera Radečića i Krasića koje su se odnosile na očekivane rezultate u cijelosti su se ostvarile. Naime, reprezentativni četverac juniora Jakov, Fabio, Franko i Nikola znatno je pao u formi nakon nastupa u Poljskoj (Mime: „Sad su na 70 % od onog što realno vrijede!“). Zbog fokusa na nagomilane školske obveze nisu mogli redovno trenirati, a o zajedničkom radu s Puljaninom Fabiom nije se moglo niti sanjati! Marko je pokazao da je među čeitir najbolja hrvatska skifista (Mime: „On je po kvaliteti u skifu drugi u Hrvatskoj!“). Što se tiče Šime, Vice, Franka i Jerka treba istaći da su na Bled išli kao nagradu za redovan rad na treningu, a medalje su bile samo bonus na nagradni izlet, uz napomenu da su se za ovu prigodu iz osmerca morali „prešaltati“ na četverac na pariće, a sad se opet vraćaju u osmerac što po veslačkoj tehnici uopće nije jednostavno!

Općenito, uzevši u obzir na ovoj Regati viđen potencijal hrvatskih juniorskih posada možemo biti prilično optimistični jer smo vidjeli 20-ak vrlo perspektivnih veslačica i veslača rođenih 2007. – 2009. godine, a kad se njima pridodaju cure i momci istih uzrasta koji na Bledu nisu nastupali, te oni koji su stariji samo dvije-tri godine razloga za optimizam ima još i više. Na sustavu Države je da potencijale u sportu prepozna i pomogne im u razvoju i to u prvom redu putem adekvatnih uvjeta školovanja jer veslanje je akademski sport, ili je to barem bio do ustoličenje tzv. Bolonje!

Što se samih posada VK „Krka“ tiče poznato je da su ostala još tri tjedna do nastupa na Hrvatskom veslačkom prvenstvu, svi prethodni nastupi se zaboravljaju, svi budući zanemaruju, jer posade koje će imati čast nositi Krkin dres na toj najvećoj i najvažnijoj nacionalnoj regati moraju i ove godine pokazati koliko vrijede u hijerarhiji hrvatskog veslačkog sporta- kazao je Dražen Crnogaća, predsjednik VK Krka.

27. lipanj 2024 07:19