StoryEditorOCM
Lifestylevelik iskorak

Dobre vijesti za korisnike bezdimnih uređaja i e-cigareta: znamo gdje je sve dostupna ova jednostavna i besplatna usluga

Piše Anamaria Mikulić/Sponzorirani sadržaj
6. rujna 2024. - 14:03

Dobra vijest za sve korisnike bezdimnih uređaja je da, uz malo truda i volje, mogu doprinijeti očuvanju okoliša putem odgovornog postupanja s otpadom od bezdimnih proizvoda. Zahvaljujući kompaniji Philip Morris Zagreb od sada je moguće reciklirati stare uređaje za grijanje duhana, e-cigarete, kao i duhanske umetke njihovih brendova. Jednostavan program prikupljanja i recikliranja ovih proizvoda pokrenut je u Šibeniku i u 12 drugih gradova diljem Hrvatske.

Jednostavno i potpuno besplatno 

Sve što trebate napraviti je posjetiti najbliže odabrano prodajno-servisno mjesto i predati stari uređaj za grijanje duhana, kao i iskorištene duhanske umetke i jednokratne e-cigarete Philip Morris brendova. Kako bi proces odvajanja bio što lakši, možete preuzeti besplatnu vrećicu za povrat duhanskih umetaka, kao i vrećicu za povrat jednokratnih e-cigareta. Vrećicu zatim možete vratiti na jedno od prodajno-servisnih mjesta u Šibeniku kao i u 12 drugih gradova diljem Hrvatske.

Nakon što se uređaji za grijanje duhana prikupe, isti se šalju u centar za recikliranje, gdje se dijelovi koji se mogu reciklirati odvajaju i podvrgavaju procesu recikliranja, dok se ostali dijelovi energetski oporabljuju. U odnosu na duhanske umetke, duhan i metalni dio vraćenih umetaka će se reciklirati, a ostatak će se energetski oporabiti. Vezano za jednokratne e-cigarete, čak 93 % udjela materijala u ovim uređajima ulazi u postupak recikliranja nakon povrata. 

– Dio naše globalne vizije budućnosti bez duhanskog dima uključuje odgovorno upravljanje utjecajem bezdimnih proizvoda na okoliš. U okviru tog nastojanja, uveli smo Kružni program upravljanja otpadom od bezdimnih proizvoda i u Hrvatskoj, a koji omogućuje odgovorno postupanje sa starim uređajima i umetcima – izjavila je Ivana Staneković Šavor, rukovoditeljica razvoja strategije i voditeljica projekta Kružnog programa u Hrvatskoj tvrtke Philip Morris Zagreb.

Budućnost bez dima 

Ova inicijativa predstavlja iskorak u podizanju svijesti o važnosti recikliranja, a praktične i jasne opcije za reciklažu povećavaju vjerojatnost da će potrošači sudjelovati u cijelom procesu. Proizvodnja proizvoda s visokim udjelom materijala koji se mogu reciklirati, uz pomno osmišljen sustav koji korisnicima olakšava sam proces recikliranja, značajno doprinosi smanjenju otpada i zaštiti okoliša. A upravo to je pristup tvrtke Philip Morris International, kojoj je cilj da svi novi bezdimni elektronički uređaji, koji će biti predstavljeni na tržištu od kraja 2025., imaju certifikat eko dizajna. Ovaj certifikat obuhvaća svaki aspekt životnog ciklusa proizvoda, od odabira materijala i nabave do proizvodnje, distribucije, upotrebe i upravljanja na kraju životnog vijeka. Pritom se vodi računa o uštedi energije, smanjenju potrošnje prirodnih resursa i produljenju životnog vijeka proizvoda s obzirom na dostupne materijale, elektroniku i mehaničke komponente.

Pri izradi ambalaže kompanija teži upotrebi primarno obnovljivih i reciklabilnih materijala pa su tako plastična folija oko pakiranja umetaka i sekundarno kartonsko pakiranje već dizajnirani za recikliranje.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i tvrtke Philip Morris Zagreb. 

18. rujan 2024 13:39