Iako glasi za jedno od najjednostavnijih jela, savršeno skuhan rižot prava je rijetkost. Riža često bude nedovoljno kuhana ili pak potpuno raskuhana, a tekstura ovoga jela jedan je od važnijih faktora.
Jednostavni i precizni savjeti olakšat će vam pripremu popularnoga jela, kojega možete poslužiti u gotovo svim prigodama, prema časopisu Elle.
1. Duljina kuhanja ovisi o riži
Najprije bacite oko na kutiju riže koju ste kupili. Postoje razne vrste i razna zrna, pa i duljina kuhanja ovisi o tome. Ne postoji univerzalno vrijeme potrebno da se skuha zrno, pa dobro proučite instrukcije.
2. Operite rižu prije kuhanja
Mnogi od nas preskaču ovaj korak, a on je iznimno važan u pripremi rižota. Mnogi poznati kuhari preporučuju namakanje riže u vodi najmanje pola sata prije kuhanja, kako bi zrno omekšalo i na kraju pripreme bilo ukusnije. Ovo pravilo ponajviše vrijedi za bijelu rižu, a pokušajte učiniti isto i s Basmati i Jasmin vrstama.
Ako nemate vremena, preskočite namakanje i samo ju isperite pod mlazom mlake vode.
3. Važan je omjer vode i riže
I prilikom ovoga koraka važna je vrsta riže koju kuhate. Za bijelu rižu dugoga zrna, Basmati i Jasmin rižu vrijedi omjer 1:1,5. Na jednu šalicu riže dodajete tako šalicu ipo vode. Za integralnu pak rižu dodajte dvije šalice vode, dok za onu crnu čak pune tri šalice.
4. Važni dodaci i trikovi za kraj
Najprije stavite rižu u vodu u posudu srednje veličine. Dodajte žličicu maslinovog ulja i žličicu soli. Na srednjoj vatri pustite da zavrije. S bijelom rižom obično treba 15 do 20 minuta da riža bude kuhana, a s integralnom i do 25. Važno je da ne podižete poklopac i ne puštate paru van jer upravo ona utječe na savršenu teksturu jela.
Jelo za sve prigode