‘Sinko moj, ovo ti je teška jad i bijeda!, dočekao nas je odmah s vrha skala na ulazu u šibensku pijacu jedan naš stariji sugrađanin.
Jasno, aludirao je na lošu ponudu na šibenskom ‘trbuhu grada‘.
Na njega se nadovezao Momir Karabuva, vrijedni šibenski HGSS-ovac i tehničar u šibenskom dopisništvu HRT-a:
- Ja sam na pijaci radio 1996. godini. Tada vam je za dobiti baka trebala dobra veza. A pogledajte danas, više ih je praznih nego punih, možete igrati nogomet na tržnici koliko ima slobodnih mjesta- kazao nam je popularni Mošo.
E moj dragi Mošo, puno toga se promijenilo od te ‘96. Prodavači na pijaci krivca traže u trgovačkim centrima:
- Ne idu samo mladi u trgovačke centre, stari su postali gori od mladih. Sad su još dobili ove jeftine autobusne karte i vozaju se po cili dan od centra do centra, a na pijacu nitko neće- govori prodavačica Jadranka, koja za sebe kaže da je cijeli život u trgovini.
Vjerojatno je istina negdje na pola puta. Nije sve ni u kupcima, ima dosta toga i u potražnji.
Jer, vrijeme je takvo da na šibenskoj tržnici prevadavaju nakupci. Oni kupe robe u velikim centrima i onda je prodaju za duplo veću cijenu na pijaci.
Gotovo na prste jedne ruke se mogu nabrojati prodavači poput gospođe iz Ražina koja je na šibensku pijaci došla samo s dva artikla, ali oba su hit ovih dana.
U prvom planu su šparoge, koje sve ranije stižu na banke šibenske pijace. Cijena je ‘boli glava‘. Od 7-8, pa sve do 10 eura. I to skromna ručica, taman za jednu osobu... uz još 3-4 jaja i malo pancete.
- Fala bogu, nije loše. Imala sam četiri ručice i za njih dobila 32 eura. Dobra dnevnica- kaže nam skromna i vrijedna prodavačica iz Ražina.
- Šparoge su jednako skupe kao i lani. Samo ljudima je sve skupo otkad su došli euri. Ja sam i lani prodavala šparoge po 50-60 kuna, dok se cijena iskazivala u kunama. Viruj mi i ne može biti jeftinije. Nama je sve skočilo duplo. Od vage, banka, do sadnica... A di je oranje i gnjojenje!? Kaul vam mora biti po tri eura, inače nemate ništa. A svoj trud i rad niti ne računaš- nastavlja svoju priču Jadranka.
I dok su šparoge samo za one dubljeg džepa, pravi znalci još uvijek mogu posegnuti za drugim samoniklim biljem. Zdravim i vrlo ukusnim! Radi se o mišanciji. Ona se cijeni po tri eura za kilogram.
Kažemo još malo, jer mišancija će brzo ‘proresti‘, kako kaže naša savjetnica iz Ražina.
Budući da je ponuda na peškariji neloša dovoljno je samo napraviti nekoliko koraka sa zelene tržnice i eto dobrog ručka.
Naš savjet je malo trilja za pofrigati i ‘okrenuti‘ mišanciju na mladoj kapuli i maslinovom ulju. I eto ručka za prste polizati! Zdravog i ne preskupog.
Dobar tek!