StoryEditorOCM
Šibenikvanjski nije zaboravljen

Otkrivamo zbog čega je zapelo uređenje trga u Šibeniku, evo do kada ostaje parkiralište za skutere

Piše Marija Lončar
22. ožujka 2023. - 18:07

Nešto više od dvije godine navršilo se od kada je izabrano arhitektonsko-urbanističko rješenje za uređenje Vanjskog, malog trga nedaleko Poljane, koji je nastao nakon što je uklonjena Inina benzinska crpka koja je desetljećima dominirala tom lokacijom. Nekada neizbježna, benzinska je crpka vremenom postala nepotrebna, čak i neprimjerna na tom prostoru, da bi u ožujku 2017. godine konačno bila i srušena.

Prostor koji je nekada bio popločan granitnim kockama i pun benzinskih mrlja, gradu je vraćen s novim popločanjem te je ubrzo dobio i novu funkciju. Postao je prakiralište za skutere, ali samo privremno kako su isticali u gradskoj upravi najavljujući, više puta, novo uređenje te atraktivne mikrolokacije u srcu grada. Gradonačelnik Željko Burić svojedobno je govorio kako će Šibenik na tom prostoru, po uzoru na Zagreb, dobiti svoj Cvjetni trg.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

U međuvremenu je bio uređen i središnji gradski trg s podzemnom garažom, a nakon svečanog otvorenja u lipnju 2020. godine, Burić se opet sjetio Vanjskoga te je isticao kako je uređenje tog trga sljedeći korak gradske uprave kada je riječ o javnim gradskim prostorima. U međuvremenu, šibenski se gradonačelnik okrenuo daleko većoj i izazovnijoj lokaciji, Batiželama i bivšoj Tvornici elektroda i ferolegura u Crnici, a na Vanjski kao da se zaboravilo.

Da je priča o uređenju Vanjskog u zastoju potvrdili su i Upravnom odjelu za zaštitu okoliša i prostorno planiranje. No, taj bi zastoj uskoro trebao biti prekinut te se već u travnju očekuje nastavak suradnje s arhitekticom Marijom Medoš iz Makarske čiji je rad, u suradnji s diplomiranim produkt dizajnerom Alanom Tvicom, izabran kao najbolje urbanističko-arhitektonsko rješenje za uređenje Vanjskog koje,usput rečeno, nema veze ni sa kakvim Cvjetnim trgom u Šibeniku ili eventualno njegovim inačicama.

-Prvonagrađeni rad arhitektonskog tima Marije Medoš i Alana Tvica prihvaćen je kao idejno rješenje koji će poslužiti kao podloga za daljnju razradu potrebne projektne dokumentacije. Grad Šibenik je pokrenuo postupak izmjene prvonagrađenog rada tijekom prošle godine, no zbog bolesti autorice i dužeg izbivanja, privremeno je zaustavljen. Očekujemo nastavak komunikacije o ovoj temi u travnju tekuće godine – poručili su iz Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prostorno planiranje na čelu s pročelnicom Madlenom Rošom Dulibić.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Rad Marije Medoš izabran je, podsjetimo, većinom glasova Ocjenjivačkog suda članovi kojeg su svi redom bili arhitekti po struci: predsjednik Ante Kuzmanić, Madlena Roša Dulibić, Nastja Alfier, Živana Stošić i Joško Vudrag. Natječaj koji je raspisao Grad Šibenik, a provelo šibensko Društvo arhitekata, izazvao je tada veliko zanimanje hrvatskih arhitekata te je za uređenje malog Vanjskog stiglo čak 15 radova iz cijele države.

Urbanističko-arhitektonsko rješenje Medoš pridobilo je ocjenjivački sud, kako je bilo navedeno u obrazloženju, zato što se njegov "koncept s betonskim površinama dimenzija 5x5 metara i diletacijama izvedenim u obliku stupa izvrsno uklapa u rješenje zadanog prostora i neprimjetno svladava njegove visinske razlike". Velik plus bilo je i korištenje suvremenih materijala kao i postavljene klupe te hortikulturno uređenje. No, u zatraženim izmjenama i dopunama, Grad Šibenik sada očekuje korekciju i detaljnije rješenje problema s insolacijom, visinskim razlikama prostora kao i osiguranje bolje prometne protočnosti. Nakon usuglašavanja s autorima, napominju iz gradske uprave, sklopit će se ugovor za izradu daljnje projektne dokumentacije.

Za navedene izmjene i dopune idejnog rješenja koje je nagrađeno sa 37 tisuća kuna, iz gradskog je proračuna osigurano još 18 tisuća kuna. Samo uređenje i opremanje Vanjskog, prema procjeni autora od prije dvije godine, iznosit će 2, 5 milijuna kuna. Koliki će stvarno biti troškovi znat će se nakon što sve dopune i izmjene budu dovršene i izrađena cjelovita dokumentacija. Kada će se to dogoditi, iz gradske uprave nisu precizirali, pa će se na uređenje Vanjskog Šibenčani očigledno još načekati!

27. travanj 2024 00:30