StoryEditorOCM
ŠibenikGlava Šotobraco

Plin za Sloveniju iće priko nas!? Šta se tiče ukapljivanja, Plenki je Janši jedino triba dati kapi za oči

Piše Branimir Periša
3. travnja 2022. - 18:42

– Daklen, el-en-dži za Sloveniju iće će priko nas! Ne bi ja to tek tako Janši dala, ka šta bratu ne dopuštan prolaz priko svoga za u polje! Neka se znade, e! – progovorila je Dobra Parona odjedanput. Naravski, dvojica nježinih najdražih mušterija odma su jon dali za pravo, oduševljeno predlažući kako bi oni to s Janšon rišili da se njih pita.

– I ja kažen da ne bi oto tek tako išlo – reka je El Tigre i otra pinu od pive sa justa. – Oto je situacija da je došla maca na kolica, pa bi ja od Janše za proširenje plinovoda priko naše, rvaske dijanice tražija neka Slovenija ka prvo povuče tužbu za Savudrijsku valu, zatin da in vojska skupi štrace sa Svete Gere, a ukoliko ne pristanu, doveja bi našu ekipu sa maloga nogometa da svo njiovo more u Savudriji jedan tren kutljima i tećama pribacimo na našu stranu, kap po kap. Neka gospoda Janezi onda lipo ostanu na suvo, u oseki za vičnost! – širi se betulicon suverenizam kakvoga fali u rvaskoj politici pa rvaskomen puku preostaje jedino taki voks populi.

– Možda se do kraja sitin još nečega! – reka je El Tigre, ali Bili Smo Uskoro jedva je dočeka nastaviti se na njegove riči nabrajajući još toga s čimen su nan se Slovenci zamirili.

Pršut i teran

– A di je pršut koji su tili prisvojiti? A teran? Ni pasa da nan ostave, jerbo su nan čak istarskoga goniča tili oteti! Da ne spominjen puste godine šta su nas blokirali na ulasku u EU? – zajapurija se B.S. Uskoro da bi zaključija kako se ni oto ne more tek tako zaboraviti i, prema tomen, Plenki u ovoj situaciji triba dobro trgovati. Čast evropskoj solidarnosti, ali prvo je misliti na vlastite interese!

– Da evropska solidarnost? Vidilo se oto prilikon distribucije cjepiva protiv korone, a moglo bi se i ponoviti sa el-en-džijen. Kada počne otimačina i licitiranje s tankeriman – otfrknija je El Tigre, a Dobra Parona je dodala da je zasad, bez drugih čvrstih jamstava za otvorena pitanja između naših zemalja, Plenki triba Janši u oko jedino nakapati teke prokulina.

– Evo Janez, to je zasada sve od nas šta se tiče ukapljivanja. Budeš li dobar, možda dobiješ cilu bočicu! – opisuje ona kako bi triba postupiti pravi suverenistički premijer.

– Ja se jedino bojin da Slovenci otaj aranžman sa el-en-džijen nisu računali tako da nan zauzvrat neće naplatiti ionako nelegalne kilometre policijskih globa za naše ribare u Savudrijskoj vali – popustija je rasplamsali suverenistički zanos kod B.S. Uskoro.

Gordan i Sergej

Pokolebala se i Dobra Parona, strahujući da su se teke zanili, ka i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. On je pobrka države, pa je biće pomislija da je ministar vanjskih poslova američkoga prisidnika Džoa Bajdena sa teksaškin šeširon na glavi.

I administracija dobroga staroga Džoa tribala je kasnije ublažavati težinu njegovoga diplomatskoga gafa kada je reka da se nada kako Putin neće još dugo ostati na vlasti, a kamoli naš Gordan. Zaboravija je čovik na ruski dron i prošupjenu NATO-ovu zaštitnu lumbrelu nad Rvaskon, misleći valjda da je pod kupolon Bile kuće.

– Ja mislin da našega ministra sada more utješiti jedino ruski kolega Lavrov – zaključila je na kraju.

– Neka mu Sergej ponovi rusko upozorenje, ali u stihoviman. Naš je Gordan davno otkrija njegovu toplu rusku dušu dok su čitali poeziju poslin službenih sastanaka...

26. travanj 2024 02:42