StoryEditorOCM
Šibenikdvostruki bedem

Predstavljeno idejno rješenje Puta spasa: doznajte što je zamislio šibenski arhitekt s milanskom adresom

Piše Marija Lončar
23. studenog 2023. - 12:06

Nakon što je u siječnju prošle godine predstavljeno novo idejno rješenje uređenja dvostrukog bedema i tzv. "puta spasa" koji povezuje Tvrđavu sv. Mihovila s obalom, Grad Šibenik, kako je ustvrdio gradonačelnik Željko Burić sada ide i korak dalje.

Naime, nakon što je Grad Šibenik odustao od projekta urbanog eskalatora arhitekta i akademika Nikole Bašića koji je pokretno stubište u tom dijelu šibenskog fortifikacijskog sustava zamislio kao dio alternativnog sustava javnog gradskog prijevoza, novo idejno rješenje, a sada i idejni projekt koji je danas predstavljen na Tvrđavi sv. Mihovila s kojim će se zatražiti i lokacijska dozvola, izradio je šibenski arhitekt s milanskom adresom Davor Popović.

-Samim projektom želimo se što više prilagoditi samom kulturnom dobru uz unošenje novih materijala i funkcija uz jasno vizualno razdvajanje od originalnih struktura i elemenata – kazao je Popović ističući kako njegov projekt ne donosi samo vertikalno povezivanje tvrđave s obalom, nego i horizontalnu vezu s gradom koja bi uslijedila otvaranjem prolaza unutar bedema.

image

Arhitekt Davor Popović izradio je idejno rješenje Dvostrukih bedema u Docu

Grad Šibenik

To bi, smatra Popović, omogućilo oživljavanje okolnih ulica i trgova kao i "vie communis" koja bi povezivala Dolac s katedralom sv. Jakova. Ukratko, Popović svoj projekt opisuje kao pješački put kojim se najbrže s obale može doći ne samo do Tvrđave sv. Mihovila nego i do susjednih gradskih kvartova.

-Tako bi 600 godina od izgradnje dvostruki bedem postao ulica Put spasa, otvorena javna ulica, ujedno najkraći pješački put od obale prema Građi, Varošu i tvrđavama – istaknuo je Popović podsjetivši i na povijesnu zanimljivost vezanu za dvostruki bedem. Dao ga je izgraditi mletački dužd Tommaso Moceniga, kojeg, rekao je Popović, mnogi smatraju jednim od najvećih venecijanskih duždeva.

Izazov za projekt predstavljao je i izuzetno strm teren, osobito u podnožju tvrđave.

-Radi lakšeg savladavanja surove konfiguracije terena, koristili bi plutajuće drveno stubišta, terase i eskalator. Zamišljena je montažna izgradnja pri čemu bismo se na bedeme samo naslanjali. Pripreme za montažu trajat će duže od same montaže. Interpolacija suvremenih vertikalnih komunikacija išla bi paralelno s arheološkom revalorizacijom postojećih uklesanih stuba i podnica dvostrukog bedema, a na vrhu, ispred platoa tvrđave, predviđen je javni prostor "kamena agora“. Predviđena je mogućnost dužeg boravka u tom prostoru, a ne samo da se brzo dođe do neke točke. - rekao je Popović, napominjući kako bi se unutar dvostrukih bedema mogli održavati kulturne i druge aktivnosti.

image

Predstavljeno idejno rješenje Dvostrukih bedema u šibenskom Docu

Izradu idejnog projekta i njegovu prezentaciju Burić je nazvao početkom dugogodišnje priče koja sada postaje konkretna. Obnova i revitalizacija dvostrukog bedema, uvjeren je šibenski gradonačelnik, ne predstavlja samo obnovu spomeničke baštine ili puko povezivanje Tvrđave sv. Mihovila s obalom, nego i revitalizaciju cijele gradske jezgre.

Ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić podsjetila kako je dvostruki bedem kao jedinstven spomenik u gradskom fortifikacijskom sustavu, ali i šire, sustavno istražen, a to je bio preduvjet za kvalitetnu obnovu.

03. svibanj 2024 17:02