StoryEditorOCM
ŠibenikSJEĆANJE NA heroja

Toni Višnjić imao je samo 25 godina, a poginuo je od posljednje granate koju je neprijatelj ispalio na Hrvatsku vojsku

Piše Zdravko Pilić
11. listopada 2021. - 19:22

U posljednjoj ratnoj operaciji Hrvatske vojske, vođenoj u Domovinskom ratu, nazvanoj Južni potez, ispred sela Sitnica na obroncima Manjače poginuo je Toni Višnjić. Danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu obilježena tužna obljetnica njegove prerane smrti.

Šibenski dečko, koji je u trenutku pogibije imao svega 25 godina, iza sebe je imao golemo ratno iskustvo, stečeno najprije u sastavu 1. A Satnije 113. šibenske brigade ZNG-a, s kojom je prošao brojna ratišta, od prvog dana ustroja. Iz nje je 1993. godine prešao u 8. lako – jurišnu brigadu HV, koja je godinu dana kasnije postala sastavni dio elitnog 1. Hrvatskog gardijskog Zdruga.

Posmrtno mu je dodijeljen čin satnika, a odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata, medaljama 'Bljesak', 'Ljeto ’95', 'Oluja' te medaljom za iznimne pothvate.

Pokopan je u Danilo Birnju, gdje su mu rodbina, prijatelji i njegovi ratni suborci i ove godine, na 26. godišnjicu pogibije, došli odati počast, zapaliti svijeću i pomoliti se nad njom. General Rahim Ademi, njegov ratni suborac i zapovjednik, kazao nam je jednom kako je Toni Višnjić vjerovatno posljednja hrvatska žrtva u ratu, poginuo od posljednje granate koju je neprijatelj ispalio na Hrvatsku vojsku.

Već sutra ili prekosutra na snagu je stupilo primirje, Daytonski sporazum, i oružje je utihnulo, a HV se povukla s položaja s tog svog najisturenijeg položaja, nadomak Banja Luke. Sveta misa zadušnica održana je u Crkvi Svetog Jeronima na Meterizama.

26. travanj 2024 23:28