StoryEditorOCM
Šibenikdva ključna projekta

Šibeniku na raspolaganju veliki novac iz EU, gradonačelnik otkrio u što će utrošiti 22 milijuna eura

Piše Šibenski.hr
27. veljače 2024. - 08:27

Informativni događaj „EU FONDOVI - Nove prilike 2021. - 2027.“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održan je danas u ABC centru u Šibeniku. Smotra je namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja.

Tijekom info dana uzvanicima su predstavljene aktualne mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021. - 2027. te posebno novih programa Konkurentnost i kohezija 2021. - 2027. (PKK) i Integriranog teritorijalnog programa 2021. - 2027. (ITP).

U sklopu događaja organizirana je panel rasprava na temu „Što nas čeka u razdoblju pred nama?“ na kojoj su sudjelovali ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, župan šibensko-kninski Marko Jelić te šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Ministar Erlić istaknuo je kako je u u financijskom razdoblju 2021.-2027. Hrvatskoj na raspolaganju 25 milijardi eura za EU projekte koji su raspoređeni u ukupno 114 poziva.

„Taj novac bit će upotrijebljen za jačanje gospodarstva i poduzetništva te poslovne konkurentnosti. Znatan novac bit će na raspolaganju za ITU projekte, kao i za projekte obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i zelenog razvoja. Gradove, u kojoj će se ulagati kroz ITU projekte, vidimo kao pokretače šireg urbanog razvoja. Jednostavno, ovo je prilika generacije“, kazao je ministar Erlić dodavši kako će nakon ove financijske perspektive gradovi u Hrvatskoj biti zeleniji, razvijeniji te tehnološki napredniji.

Kroz ITU mehanizam urbanom području Šibenik na raspolaganju je 22 milijuna eura, a gradonačelnik Burić je napomenuo kako će tim novcem biti financirana dva ključna projekta: Centar za mlade te Prometno-logistički centar javnog gradskog prijevoza.

„Centar za mlade bit će smješten u bivšoj vojarni, a omogućit će prostore za mlade, njihove udruge, ali i bavljenje sportom te rekreacijom. Također, već smo kroz Europske fondove riješili problem komunalnog prijevoza, a novim prometno-logističkim centrom ćemo ga dodatno usavršiti te ćemo nabaviti i nove električne autobuse. Koliko je to značajan projekt, govori i činjenica da je u godinu dana od implementacije komunalnim prijevozom prevezeno preko milijun putnika“, rekao je gradonačelnik Burić.

Župan Jelić dodao je kako svi moraju zajedno raditi i surađivati na projektima budući da je to u interesu županije. U ovoj financijskoj omotnici je predviđen veliki novac koji itekako može generirati razvoj Šibensko-kninske županije.

Na informativnom događanju bilo je riječi i o industrijskoj tranziciji, ITU Mehanizmu, urbanom razvoju, otocima, mogućnostima sufinanciranja projekata te iskustvima dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova. Na ostalim panel raspravama su predstavnici lokalnih vlasti, poduzetnici i korisnici EU fondova predstavili iskustva korištenja fondova Europske unije na lokalnoj razini i pripremu za korištenje sredstava u novom programskom razdoblju.

27. travanj 2024 17:46